Сменяме дрехите си като носни кърпички, за съжаление така постъпваме и с любовта...

Ева Веселинова
Снимка: Ева Веселинова - личен архив

Срадост ви представяме новия текст на страхотната Ева Веселинова за Edna.bg. Слънчевата журналистка, майка и инфлуенсър ще ни споделя своите истории за всичко онова, което я вдъхновява. (бел.ред.)

***

Живеем в света на консуматорите. Качество нула, количество - НЕОГРАНИЧЕНО. Има от всичко по много, а сякаш няма нищо. Всеки ден се убеждам в това! 

Технологиите бълват постоянно нови модели, серии, иновации. Една след друга! Още не си научил даже за предишния модел и вече е излязъл нов с уж по-добри характеристики. 

И всички се трепят да имат най-новото, най-скъпото, най-хубавото. Докато не излезе следващото "по-хубаво", захвърлят това, което уж са харесвали и започват да искат другото. Купуват, купуват, купуват... После хвърлят, хвърлят, хвърлят и всичко се превръща в боклук, който затрупва планетата. 

Дори когато нещо ти върши работа, в мига, в който излезе по-новото, захвърляш това, което ти е служило вярно и взимаш следващото. 

Планетата е зарината с пластмаса, метал, платове... Сменяме дрехите си като носни кърпички.  За съжаление така постъпваме и с хората, както и с любовта...

Срещаш някого, харесваш го, разбирате се, но после срещаш друг, който е различен, съответно нов и интересен. Обръщаш поглед към него и загърбваш този, когото довчера си обичал и с когото си споделял живота си.

Вече нищо не се поправя...  Направо се изхвърля! И предметите, и дрехите, и връзките с хората.  Защото винаги има нещо по-ново и по-добро, което искаме да имаме. 

Самата техника започнаха да я правят така, че след определено време се разваля и ти си длъжен да си вземеш нещо ново.  Омагьосаният кръг на консуматорското общество! 

"Нещо се обърка!" - често виждам този надпис в интернет, когато някоя страница не зареди или приложение блокира. И си мисля, че наистина нещо, някъде се е объркало и то сериозно.

А аз трябва да обясня на две прекрасни, невинни създания (моите деца), защо нищо няма стойност. Защо заменяме така лесно всичко и как да се научат да държат на нещата и хората, които са част от живота ни.  Давали ли сте си сметка, че съвсем скоро неподправените чувства и емоции ще са само спомен от едни други времена? Инфантилност и липса на контрол - така ще се определят. 

Дори сега чувствата са лукс!  Ако ги предпочетеш пред материалното или държиш на принципи, които отдавна нямат стойност за повечето хора, всички ще кажат, че си с остарели разбирания или че просто се правиш на нещо, което не си. 

Странно нещо стана животът! 

Доброто се наказва, любовта не се уважава, ценностите не се признават, материалното е на пиедестал... 

Хората са готови на всичко, за да имат повече, да са в крак с модата, да бъдат еднакви! Доскоро борбата беше да сме различни, а сега да се вписваме и да ни харесват всички. Да загубиш своята идентичност, за да те приемат. Да си политкоректен и по-нисък от тревата по възможност.  Често се чувствам като изгубено дете... Все едно всеки миг ще се събудя и всичко отново ще е нормално. Но не става така! 

Така ми омръзна да живея сред изкуствени и лицемерни хора, за които единственият смисъл е какво марково нещо имат или колко по-скъпа вещ притежават. Които са толкова силни на думи, но на дела са кръгла нула. Тези хора искат само да грабят (още и още), но нищо да не дават. Като пиявици са, обичащи да живеят на гърба на обикновените, работливи хора, със здрава ценностна система. Искат още, и още, и още, и още… Никога нищо материално не им е достатъчно. 

Мислех си, че коронавирусът ще сложи край на консуматорското и деградирало общество, което ни заобикаля. Надявах се, че пандемията ще постави началото на един по-духовен и смислен свят.  Но стана точно обратното! Опитвам се да съм позитивна, да не обръщам внимание на всичко това и да изграждам около себе си друг, различен свят. Свят, в който на почит са добродетелите, чувствата и качествените неща. Свят, където консумираме разумно и отговорно. Където действията са по-ценни от празните думи.

Но се чудя на какво трябва да учим децата си - да бъдат част от консуматорското общество или да ги гледат цял живот като различни, заради възгледите им? 

Вие какво избрахте за вашите деца?

Автор: Ева Веселинова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти