В свят, в който древните зърнени култури като киноа, лимец и амарант набират все по-голяма популярност, едно зърно все още остава в сянка - соргото. А това е повече от несправедливо, защото соргото е не просто вкусно и питателно, а и изключително полезно за здравето. Диетолозите вече го определят като „новата суперхрана“, а все повече хора го откриват и въвеждат в ежедневното си меню.
Соргото е древно зърно, част от семейство Poaceae (тревни растения), което се отглежда основно в райони с горещ и сух климат като Африка и Индия. Именно затова то е петото най-произвеждано зърно в света и една от най-консумираните зърнени култури глобално. Според историци, дивото сорго е било събирано още през 8000 г. пр.н.е. в района на Сахара, а опитомяването му е започнало между 2000 и 1700 г. пр.н.е.
Соргото се предлага в различни форми — цели или обелени зърна, брашно, сироп или дори в изсушен вариант, който може да се пука като пуканки. На външен вид прилича на киноа или кус-кус, с леко дъвчаща текстура и ядков вкус. Печеното сорго има хрупкава текстура, а сиропът от сорго е сладък с наситен, почти карамелен профил, напомнящ меласа.
Но соргото не е просто приятно допълнение към кухнята — то е истински хранителен шедьовър. То е богато на растителен протеин, фибри, витамини и минерали. Само половин чаша варено сорго съдържа около 10 грама протеин — изключително важен за изграждането и възстановяването на тъкани като мускули, кожа, коса и органи. Освен това в същото количество се съдържат около 6,5 грама фибри, които подпомагат храносмилането и подхранват полезните бактерии в червата. Соргото съдържа и пребиотици, както и полифеноли — растителни съединения с мощен антиоксидантен ефект.
Една от най-ценните му черти е способността да подпомага метаболитното здраве. Благодарение на високото съдържание на протеин и фибри, то създава усещане за ситост, регулира кръвната захар и може да помогне за поддържане на здравословно тегло. Всичко това значително намалява риска от развитие на хронични заболявания като диабет тип 2.
Соргото има и положително влияние върху сърдечносъдовото здраве. Разтворимите фибри в него се свързват с холестерола в тънките черва и го извеждат от тялото, вместо той да попадне в кръвообращението и да се натрупва по стените на артериите. Това превръща соргото в добър съюзник срещу атеросклерозата и други сърдечни заболявания.
Още едно предимство на соргото е приносът му към здравето на имунната система. То съдържа цинк, селен, мед и други важни микронутриенти, които играят роля в защитата на организма от болести. В комбинация с антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали, това го прави естествен имунен стимулатор.
Не на последно място, соргото се грижи и за здравето на костите, благодарение на магнезия, фосфора и калия в състава си. Тези елементи работят в синергия с калция и витамин D, за да предотвратят костна загуба и да поддържат здравината на скелета.
И ако всичко това не е достатъчно, ето още един важен бонус — соргото е напълно безглутеново. Това го прави чудесен избор за хора с целиакия или чувствителност към глутен, които търсят пълноценна, но безопасна алтернатива на зърна като пшеница или ечемик.
Прочетете още:
-
Сутрешният ритуал, който трансформира - Самохипноза вместо скролване
-
Магия и страст: Сексуалната революция на жените в света на книгите
-
Разпознаваш ли себе си? 5 знака, че вибрациите ти са наистина високи