Древна храна, модерни ползи! Суперхраната, за която не си чувала

В свят, в който древните зърнени култури като киноа, лимец и амарант набират все по-голяма популярност, едно зърно все още остава в сянка - соргото. А това е повече от несправедливо, защото соргото е не просто вкусно и питателно, а и изключително полезно за здравето. Диетолозите вече го определят като „новата суперхрана“, а все повече хора го откриват и въвеждат в ежедневното си меню.

Соргото е древно зърно, част от семейство Poaceae (тревни растения), което се отглежда основно в райони с горещ и сух климат като Африка и Индия. Именно затова то е петото най-произвеждано зърно в света и една от най-консумираните зърнени култури глобално. Според историци, дивото сорго е било събирано още през 8000 г. пр.н.е. в района на Сахара, а опитомяването му е започнало между 2000 и 1700 г. пр.н.е.

Соргото се предлага в различни форми — цели или обелени зърна, брашно, сироп или дори в изсушен вариант, който може да се пука като пуканки. На външен вид прилича на киноа или кус-кус, с леко дъвчаща текстура и ядков вкус. Печеното сорго има хрупкава текстура, а сиропът от сорго е сладък с наситен, почти карамелен профил, напомнящ меласа.

сорго
Снимка: iStock

Но соргото не е просто приятно допълнение към кухнята — то е истински хранителен шедьовър. То е богато на растителен протеин, фибри, витамини и минерали. Само половин чаша варено сорго съдържа около 10 грама протеин — изключително важен за изграждането и възстановяването на тъкани като мускули, кожа, коса и органи. Освен това в същото количество се съдържат около 6,5 грама фибри, които подпомагат храносмилането и подхранват полезните бактерии в червата. Соргото съдържа и пребиотици, както и полифеноли — растителни съединения с мощен антиоксидантен ефект.

Една от най-ценните му черти е способността да подпомага метаболитното здраве. Благодарение на високото съдържание на протеин и фибри, то създава усещане за ситост, регулира кръвната захар и може да помогне за поддържане на здравословно тегло. Всичко това значително намалява риска от развитие на хронични заболявания като диабет тип 2.

Соргото има и положително влияние върху сърдечносъдовото здраве. Разтворимите фибри в него се свързват с холестерола в тънките черва и го извеждат от тялото, вместо той да попадне в кръвообращението и да се натрупва по стените на артериите. Това превръща соргото в добър съюзник срещу атеросклерозата и други сърдечни заболявания.

Още едно предимство на соргото е приносът му към здравето на имунната система. То съдържа цинк, селен, мед и други важни микронутриенти, които играят роля в защитата на организма от болести. В комбинация с антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали, това го прави естествен имунен стимулатор.

Не на последно място, соргото се грижи и за здравето на костите, благодарение на магнезия, фосфора и калия в състава си. Тези елементи работят в синергия с калция и витамин D, за да предотвратят костна загуба и да поддържат здравината на скелета.

И ако всичко това не е достатъчно, ето още един важен бонус — соргото е напълно безглутеново. Това го прави чудесен избор за хора с целиакия или чувствителност към глутен, които търсят пълноценна, но безопасна алтернатива на зърна като пшеница или ечемик.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти