Стрии – ужасът на жените, и не само…

Стрии – ужасът на жените, и не само…
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Няма дерматолог, който да не е чувал следния въпрос в практиката си: "Мога ли да премахна стриите?". Стриите са по-скоро състояние на кожата, но създават немалък дискомфорт на хората, да не говорим и колко често са срещани.

По принцип преобладават предимно сред раждали жени поради прекомерното разтягане на кожата през периода на бременността. През последните години употребата на стероиди от млади, активно спортуващи мъже допринесе за нарастване честотата на стриите и сред мъжкия пол.

Допълнително бързото израстване на тинейджърите през пубертета, както и рязката промяна в теглото са свързани също с образуване на стрии.

Къде можем да ги открием най-често?
Това са предимно зоните на седалището, бедрата, гърдите и страничните повърхности на корема.

Как точно се образуват стриите?
Кожата, покриваща нашето тяло, се състои от външен слой – епидермис, и разположен под него по-обемен и кръвоснабден слой – дерма. Дермата е този розов слой, който се вижда, когато си ожулите коляното, например. Именно тя е отговорна за еластичността, плътността и разтегливостта на кожата, тъй като там са разположени колагеновите влакна.

Еластичността е свойство на кожата, което е от огромно значение за правилното ѝ функциониране. Благодарение на него кожата може да се разтегли при необходимост и след това отново да възвърне нормалното си състояние.

Понякога обаче по време на едно такова разтягане, ако дермата (по-специално колагеновите влакна) се разпъне прекалено много, може да възникнат разкъсвания в отделни участъци в нея и като последица се образуват тези хлътнали, продълговати белези, които наричаме стрии.

В случаите, когато се приемат стероиди, стриите са резултат от директното действие на медикаментите върху колагеновите влакна. Преди образуването на самите стрии кожата изтънява и става розова на цвят. Скоро след това се появяват розови или лилави линии (нови стрии). С течение на времето те изсветляват и стават бели или придобиват цвета на кожата (стари стрии).

Стриите имат различни размери – обикновено са няколко сантиметра дълги и 1-10 мм широки.

Логично е стриите да се срещат по-често сред женския пол поради факта, че бременността е сред основните провокиращи фактори. Около 70% от бременните жени са засегнати, като възрастта оказва влияние върху това - около 90% от бременните на възраст 16-18 получават стрии, докато при жени над 35 г. този риск значително намалява.

Друга област, предразположена към образуване на стрии, са гърдите - поради тяхното уголемяване и хормоналните влияния (през бременността). За да се намали появата им, се препоръчва през този така важен за жената период от живота ѝ да се ползват специални масла, които да се втриват в кожата с помощта на специфични масажни техники. Комбинацията олио и масаж се оформя като най-ефикасния начин за превенция на стрии и третиране на появили се в домашни условия.

Дотук е ясно какво трябва да се прави, за да се предотврати появата на стрии.

По отношение тяхното премахване, обаче, за съжаление на този етап не съществува метод или начин, който да дава 100% ефективност. Въпреки това има варианти, с помощта на които в немалка степен да подобрите вида и състоянието на тези неприятни бели хлътнали ивици по кожата.

При избора на методика за третиране на стрии се изхожда от факта преди колко време пациентът е получил стриите.

Лазерното третиране на стрии набира все по-голяма популярност в последните години. Най-често се прилагат комбинации от технологии, за да може да се постигне максимално ефективно стимулиране на производство на нови и здрави колагенови влакна чрез многообразно въздействие. Допълнително самото комбиниране прави процедурите по-малко травмиращи и така се минимизира рискът от странични реакции.

Основната идея при лечение на стрии е да се започне колкото е възможно по-рано, т.е. на етап, когато те са червено-виолетови-синкави на цвят. В сила е правилото, че колкото по-пресни са стриите, толкова по-добре за крайния ефект.

Тогава най-големи резултати се получават при обработването с пулсираща светлина (IPL) или KTP лазер, които като атакуват накъсаните колагенови влакна, настъпва изсветляване на стриите.

При по-стари стрии се налага да се подходи малко по-агресивно с помощта на т.нар. фракциониран лазер. В този случай действието е на по-голяма дълбочина и тук има кратък възстановителен период от няколко дни максимум до седмица.

Тази процедура към настоящия момент се счита за най-ефективна по отношение на проблема със стриите, точно поради факта, че има най-силно въздействие върху нарушената колагенова мрежа.

Допълнително за увеличаване на ефекта от процедурите, проблемните зони може да се третират чрез т. нар. акустични вълни. Те са вид шокови вълни и при тях няма нараняване на кожата или видимо засягане. Вибрацията от акустичните вълни действа върху уплътнените тъканни структури в основата на стриите и тази вибрация предизивиква отделяне на специални протеини, задвижващи колагеновото ремоделиране в дермата.

Самостоятелно или като допълнение към другите процедури се включват и т.нар. дермаролери.

Те са медицински продукт, по чиято повърхност има стотици висококачествени иглички. Идеята е чрез тази изкуствено предизвикана "травма" да се стимулира регенерацията на кожата и колагеновата продукция.

Технологиите бързо се развиват, още повече когато засягат проблем с толкова голям процент потърпевши. Кой вид процедура или комбинации от тях обаче биха били най-подходящи за вас, най-добре би могъл да прецени дерматолог. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти