Стани народен представител

Стани народен представител
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Народният представител е човек, избиран от гласоподавателите да ги представлява в Народното събрание. Или поне би трябвало. Той отстоява позициите на определена група хора. Или поне би трябвало.

Защитава интересите на народа и поставя националните интереси над всичко. Или поне би трябвало.

За съжаление, нито една от изброените функции не се спазва от избраните депутати в България. Поведението им на нищо не прилича. А това, че на нищо не прилича, не означава, че е оригинално. Дано поне е неповторимо. Може би самите те си мислят, че да си народен представител означава да изнасяш представления пред народа. Няма друго обяснение за неадекватното им поведение и за пренебрежението им към избирателите.

Ако тези хора трябва да ме представляват - не, благодаря! Не съм съгласен!

За мен истинските народни представители са хората, които ме заобикалят и с които ежедневно контактувам. Разликата между тях и депутатите е, че моите представители наистина съм ги избрал аз. Многократно съм се убедил, че с тях споделям едни и същи възгледи, отстояват позициите ми пред другите, защитават ме и се грижат за мен, когато имам нужда. Те са истински патриоти.

Уважават националните символи, не защото така е описано по закон и протокол, а защото знаят, че цената на съществуването на тези символи е мъката на семействата и личните трагедии на загиналите за свободата на България. Правят всичко това, което следва да прави един народен представител.

Ако следваме здравия разум, логично е да заявим, че истинските народни представители сме ние, обикновените хора. Но понеже в българската политика нищо не е следствие на здрав разум и логично мислене, то представителите ни са хора, които ненавиждаме и си служим с тях като метафора за отрицателен модел на подражание.

Обикновените хора си приличаме по това, че във всеки има нещо необикновено. Обединява ни положителната енергия в мислите и действията ни. Не можем да бъдем щастливи, ако другите са нещастни. Обичаме честността и общуваме с уважение един към друг, дори когато не споделяме идеите си. При оспорване на позиции винаги взимаме общо решение, правейки компромиси, с които не ощетяваме никого.

Доста озадачаващ е фактът, че политиците са произлезли от обикновените хора, при положение че не споделят техния мироглед. Докога?

Отговорът за мен е категоричен - до днес. И ако ти, който четеш този текст, споделяш ценностите на обикновените хора, то те избирам за мой представител.

Нужно е само да кажеш на глас следното: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти