Спомените ми, преносимите...

g
Снимка: pxhere.com

Когато преди години гледахме филми за изкуствен интелект, ни се струваше, че целият този предполагаем напредък в науката е само фантастика. И че няма как технологичният прогрес да е чак толкова скорошен и бърз...

Днес обаче научната фантастика вече е на път да се превърне в реалност, защото група учени от Калифорнийския университет са успели да създадат технология за прехвърляне на спомени от един мозък на друг.

Ако сте запалени кино фенове, подобен "пренос на памет" се случва и в холивудската продукция “Зов за завръщане” и киберпънк класиката “Дух в броня”.

На този етап технологията е била тествана от изследователите върху охлюви. 

Методът включва стимулация чрез шокови вълни върху един охлюв и имплантиране на РНК (Рибонуклеинова киселина) от него на друг охлюв.

Резултатът от успешния опит е, че вторият охлюв придобива спомените на първия, възникнали вследствие на силната стимулация.

Това изследване дава на учените голяма надежда, свързана с бъдещето на изкуствения интелект - а именно, че Рибонуклеиновата киселина може да бъде използвана за създаването на т.нар. енграми – слабо познати явления, възникващи в мозъка в следствие на някакъв външен дразнител, които грубо казано изграждат и съхраняват спомените ни.

g
Снимка: pxhere.com

Разбира се, все още е твърде рано да говорим, че това ще бъде възможно и приложимо при хората, но все пак ни дава насока накъде се движим в развитието си. И че някога един съвсем обикновен човек ще може да придобие вярата и мислите за нещо, преживяно от друг такъв.

Но най-ценното в случая ще бъде, че един ден, когато на този свят се появят нови велики умове, като Айнщайн например, то паметта им ще може да бъде съхранена завинаги, за поколенията напред.

g
Снимка: pxhere.com

Още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква суперсила би искала да притежаваш?

Оферти