Сладоледът - сладкото оръжие срещу стреса

сладолед
Снимка: iStock

Едно от любимите изкушения в горещите дни - и за деца, и за възрастни, сладоледът се оказва не само удоволствие, но и …лекарство.
 
Историята на сладоледа е стара. Преди 3000 г. в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт - сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.

Хипократ е писал, че това лакомство "лекува вялост". Сладоледът покорява Европа благодарение на венецианския пътешественик Марко Поло, който донесъл рецептата за охладен шербет от Китай.

сладолед
Снимка: iStock

 
Днес сладолед се произвежда в почти всички страни в света. А изследвания доказват, че сладоледът се оказва чудесно средство за борба със стреса в ежедневието ни. Млякото и сметаната съдържат триптофан - ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението, помага при безсъние.

Гарнирането на ледения десерт с шоколад въздейства допълнително на мозъка.

Учени вече доказаха, че в какаовите зърна се съдържа вещество, сродно с андреналина. То повишава кръвното налягане, ускорява пулса и представлява природен стимулатор като кофеина.

Предлагаме ви една невероятна рецепта за сладоледен трюфел ТУК >>> 

сладолед
Снимка: iStock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти