Сладкият вреден навик

Биляна Траянова

Това пътуване на „Без багаж” ни отвежда до Кудус - главния град на едноименното регентство в провинция Централна Ява, Индонезия. 

Идеята да пътуваме с влак не ни изглеждаше много добра до момента, в който не попаднахме в чисто нов, луксозен вагон, с телевизия, сервитьори и първокласно обслужване. Обичаме да излизаме от стереотипа - този път с влак и град, който изобщо не влиза в плановете на туристите. Не защото не си струва, а просто защото никой не знае за малкия явански град Кудус.

Тук сме по една необичайна причина.

По време на обиколките из Индонезия ни направи впечатление нещо много любопитно. Колкото и налудничаво да звучи - Индонезия си има свой специфичен аромат. Отне ни време, докато разгадаем на какво всъщност ухае така характерно навсякъде. Оказа се, че „запазената марка“ аромат на архипелага е комбинацията на тютюн и подправката карамфил.

Тръгнали сме по следите на кретек! Това са сладките цигари, по които са луднали всички и това е най-масовото тютюнево изделие в Индонезия.

"Родното място" на кретек е именно града, към който сме се отправили. След изобретяването на сладките цигари от местен жител още през далечната 1880 година, Кудус става основен център за тяхното производство.

Как е дошла идеята да се комбинират тютюн и карамфил?

Хаджи Джамахри страдал от астма. Болките в гърдите и недостигът на въздух станали причина той да започне да използва карамфилово масло, познато като евгенол, заради силните му обезболяващи свойства. Хаджи Джамахри започнал да добавя карамфил и към тютюна си, с надеждата да облекчи дишането си… Най-неочаквано, болките на човека изчезнали и той приписал облекчението си на карамфила. Така започнал да разпространява откритието си и скоро в Кудус тези цигари станали широко популярни.

В Индонезия се пуши много. От 250 милиона население, навикът да пушат имат 34% от населението или над 57 милиона души. 88% от пушачите на архипелага пушат „любимия“ си, с аромат на карамфил кретек.

Във фабриките, които произвеждат кретек, работят 180 000 души, а индиректно - цели 10 милиона индонезийски граждани. Индонезия е петият най-голям пазар на тютюн в света, а световната здравна организация поставя страната на трето място по брой на пушачите сред брой жители.

Докато тютюнопушенето намалява в целия свят, в Индонезия, индустрията продължава да процъфтява.

В Индонезия няма забрана за пушене в офиси, ресторанти и барове. Производителите могат да рекламират изделията си без предупреждение за вредите от тютюнопушенето. Всички тези фактори, както и ниската цена, са допринесли за широко разпространение на тютюнопушенето в страната сред хората от всички възрасти. 

Заради засиленото пушене сред децата и тежките здравословни последици за пушачите, правителството на Индонезия вече обмисля въвеждане на регламенти и забрани на рекламата на цигари, пушенето на обществени места и продажбата на цигари на деца.

Ако попитате местните откъде идва името кретек, ще ви кажат, че е от звука на пращене, който карамфилът издава, когато гори: „керетек, керетек”.

Запазената марка на кретек е съдържанието на карамфил - именно това му придава отличителния вкус и аромат, към който всички пушачи се пристрастяват.

Карамфилът - чънгке на индонезийски, са неотворените цветни пъпки на Syzygium aromaticum, изсушени на слънце, за да се запечатят богатите им аромати.

Значимостта на карамфила може да се отчете само ако се знае, че доскоро той е можел да бъде открит само на малка група острови - Тернате, Тидоре, Бакан, Мотир и Макиан или т.нар. Молукски архипелаг, разположен източно от Сулавеси и западно от Папуа.

Дори по времето на Римската империя, карамфилът е бил една от най-търсените стоки и е държал доста високи цени не само на Запад, но и в Китай, и в Далечния изток.

Великите откриватели Христофор Колумб, Васко да Гама и Фернандо Магелан могат да бъдат пряко свързани със стремежа да сложат ръка на доходоносния бизнес с подправки.

Карамфилът е играл важна роля в миналото на Индонезия и изобщо в човешката история като цяло.

Но да се върнем на понятието кретек…

Кретек най-често се правят ръчно. Тютютнът, който се използва за кретек, е предимно от частни производители, дори от съвсем малки производители. Многото разновидности тютюн, който отглеждат в Индонезия дава възможност дори един единствен бранд цигари да съдържа над 30 вида тютюни, както и над 100 съставки в т.нар. таен сос. Често краят на хартията, в която се завива цигарата, се потапя в захарин, за да придаде допълнителен сладък вкус на кретек.

Кретек е всичко, което съдържа тютюн, карамфил и ароматен сос, независимо дали е завито в хартия, или церевични шушулки, дали е с филтър, или без, дали е ръчно, или машинно направено.

Тютюнът и дъвченето на бетел имат обща връзка в Индонезия, като постепенно тютюнът измества бетела в течение на вековете.

Бетел е листото на храстовидно, вечнозелено растение (Piper Betle) или Сирих на индонезийски. То се дъвче заедно с повитите в него стърготини от ядка на палма арека, калциев хидроксид (гасена вар), карамфил, кардамон, тютюнев цвят или други подправки за допълнителен аромат. Листата на бетела са със свеж, пиперлив вкус, но в зависимост от сорта може да бъде и горчив. Ефектът е на лек стимулант, но в състава му са открити доста канцерогенни вещества.

Дъвченето на бетел било много популярно и сред двата пола из цяла Индонезия, на всяко ниво в социалната йерархия. Но малко по малко индонезийците възприели от холандците дъвченето и пушенето на тютюн. Навиците започнали да се променят…

Гледайте новия впечатляващ епизод на "Без багаж" в събота, 5 декември, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването.

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Ядем червени водорасли ежедневно, а дори не подозираме!

Половете всъщност са 5

Тайни на 40 000 години

Тук всичко се прави с магия

Благородници, простолюдие и роби

В съседната стая спи мъртвец

Островът ни повика

Необикновеният дом на романтиката

Най-възмутително вкусното кафе в света

Денят, в който всички мълчат

Стряскащата тайна на остров Бали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти