Сдружение Конна терапия: "Хипотерапията постига по-добра социализация и подобрява психическото и физическо състояние на децата"

промяната
Снимка: NOVA / Красена Ангелова

Веселина Фелдман е серитифициран хипотерапевт, магистър по клинична психология. Със сдружението „Конна терапия“ тя става финалист в първото издание на ПРОМЯНАТА, като от години подкрепя деца със специфични нужди и техните семейства.

Специалистите в областта са изключително малко, а нуждаещите се деца – все повече. Това поставя терапиите и специалистите пред изключително голямо предизвикателство. Необходимостта от добри терапевтични практики и специалисти, които да се обучават и развиват иновативни методи за работа с деца със специфични нужди, е осезаема. По тази причина Веселина Фелдман има амбицията да разшири обхвата на работата си, като се посвети на развитието на хипотерапията в страната и предложи обучение на специалисти чрез партньорство с болница за рехабилитация, съвместно с Чешката асоциация по терапевтична езда (CEFTA).

***

Защо решихте да кандидатствате отново за участие в 10-тото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА?

За мен ПРОМЯНАТА е едно специално преживяване! Неведнъж вече съм казвала, че преди 10 години с ПРОМЯНАТА стартирах една нова ера в моя личен и професионален живот. Видях пътя и посмях да тръгна по него, защото не бях сама. Много неща се случиха от тогава до сега, много възходи и падения, много уроци, много усилия, отчаяния, надежди, мечти….от всичко имаше и има по трънливия път, по който вървя, НО и най-вече има много смисъл. Благодарна съм за подкрепата, която получих и получавам от ПРОМЯНАТА. И сега, 10 години по-късно, се връщам с най-добри чувства към хората, които срещам отново, както от екипа на ПРОМЯНАТА, така и сред участниците. Вълнуващо е, нещо като ретроспекция и осъзнаване, сверяване, надграждане, много са аспектите. Но възможността да получа отново подкрепа и да развия себе си и дейността е водеща. Харесвам тази среда от мислещи и действащи за социални каузи хора, вдъхновяващи са и отново това чувство, че не си сам, че срещаме сходни проблеми, че намираме заедно решения. Харесва ми и възможността да чуя друга гледна точка, да приема съвет, да почерпя от опита и експертизата, която ни се предлага, безценно е!

Успяхте ли да изпълните целите си след първото участие в ПРОМЯНАТА и какви са новите проекти и цели, които сте си поставили този път?

Мисля че в голяма степен успях. Фактът че след 10 години все още вървя по този път и го развивам, за мен е успех! А целите…те са много и не свършват, като необятно море са. В началото целта беше да тръгна и да остана. След това през годините целите се надграждат, развиват. Променям се и аз, екипа, дейността, Центъра, голяма динамика е и изисква много сили и мотивация, за да я следваш. И ако в началото целта беше да обуча себе си и един кон в непознат за нас дотогава метод и да помагам на една шепа деца в тяхното развитие. То след това беше да сме по-голям екип, за да покриваме нуждите на повече деца. Нещата се случваха и неусетно започнахме да мечтаем за наш Център, една на пръв поглед недостижима мечта. Но ето, с много вярва, късмет, усилия и подкрепа и това се случи. След време започнахме да търсим начин не само как ние да растем, но и как да заразим и други хора, да видят и повярват в силата на нашата мисия, така че да стане възможно да се развива областта на терапиите с коне в България. Имено това са новите цели и проекти и мисля, че в една или друга степен се(го) случва(ме) и пътят става все по-видим. Тръгнали сме по него и го откриваме все повече, вярвам! И така докато дойде момент, в който ще има все повече подготвени специалисти, коне, Центрове, а защо не и социални програми, което ще направи възможно все повече деца да получат шанса да се докоснат до това уникално терапевтично преживяване, осигуряващо незаменими ползи във всички сфери от детското развитие.

Колко бързо дава резултати хипотерапията при децата и за какъв период протича обикновено?

Няма рецепта за това. Всичко в живота е път, възможности, съчетани с усилия и потенциал. И тук е така и мога да кажа, че резултати сме виждали и след първа сесия и след една година работа. Но най-важното условие за постигане на резултат е предоставянето на качествена професионална терапевтична методология. Хипотерапията има много лица и все още е не добре разбрана от всички замесени – специалисти, родители. Важно е да се знае, че нещата не са оставени в ръцете (копитата) на магичната сила на коня, а има ясно структурирани методологии и специалисти, които да ги следват. Така резултатът в крайна сметка е пряко обвързан с възможностите на децата и професионализма на специалистите. От тази гледна точка съм изключително щастлива, че обвързахме нашия път с чешкия опит, който за нас остава незаменим и благодарение на който постигаме наистина много добри резултати.

И така при наличието на добра методология и обучени специалисти, нещата остава да зависят от:

- състоянието и потенциала на детето

- честотата на терапевтичните сесии

- мотивацията на детето и родителите

При добро стечение на тези обстоятелства, резултати се постигат бързо. На първи сесии се виждат още, след месеци са и вече затвърдени. Но не е магия! Усилия и много работа е.

А що се отнася до продължителността на включване в терапиите, това е донякъде въпрос на личен избор на родителите. Проблемите, с които работим, са хронични доживотни състояния, няма „излекуване“, има развитие, надграждане, като методът дава безкрайни възможности за това. Голяма част от децата са с нас от самото начало, но в някакъв момент за тях нещата ще трябва да приключат, защото ще навършат 16 г. (работим с бебета от 3 м. до деца на 16 г.) и ще бъде тъжно за всички, разбира се.

Тази специална връзка, която се изгражда между детето и коня, продължава ли да съществува и след хипотерапията? Имат ли нужда децата да виждат коня и след края на терапията?

Това е нещо като има ли живот и след Хипотерапията :) Да, разбира се, тази връзка остава, децата носят кончето, природата, преживяванията си за винаги в сърцето си. За голяма част от тях настъпва цялостна и трайна промяна в отношението и общуването им с животните въобще. Много родители споделят, че децата им са започнали да забелязват и да общуват с други животни около тях, с домашните любимци например, които до този момент са оставали незабелязани. Та, всичко остава…любовта, доверието, приятелството, начините на общуване, а това е толкова ценно! Всички знаем колко любов, топлина, спокойствие и смисъл носи връзката ни с животните, което в същността си е връзка със себе си и със света, с преживяванията си и себепознанието….с истинските неща в живота.

Кои са специфичните качества, които различават хипотерапевта за деца от детския психолог?

Първо нека уточня, че професия хипотерапевт няма. Хипотерапията е метод в ръцете на вече някакъв специалист – детски психолог, рехабилитатор. Или с други думи на пръв поглед разлика няма, просто някои психолози са избрали да работят в кабинет с метод с картинки например, други в планината с коне. Целите са едни и същи, начинът на постигането им е различен.

Иначе някои специфични качества, разбира се има. Специалистите, избрали да се занимават с хипотерапия, са особена порода хора. Трябва да предпочитат да им е трудно, отколкото лесно – да е яка жега, студ, мухи, партньорът ти да тежи 500 кг и невинаги да гледа къде стъпва ;) Трябва да можеш да издържаш на напрежение и да работиш високо рискова работа с огромна отговорност към сигурността на децата. Да си физически издръжлив и в добра спортна форма, часове наред ходене и поддържане в трудни позиции на високо (гърба на коня) деца с тежки двигателни увреди. И като цяло работата е много специфична и трябва първо и преди всичко да носиш в сърцето си голяма любов и свързаност с конете и природата, иначе не мисля, че някои би си причинил тези купища неудобства, пред топлия и уютен кабинет, в сигурна и спокойна среда.

С какво ПРОМЯНАТА промени вашия живот?

С тласъка, който ми даде да тръгна и най-вече да повярвам, че мога! Срещам много хора, които искат да случат ПРОМЯНАТА, но нямат смелостта да го направят. Благодарна съм, че имах шанса да тръгна с подкрепа, някои да повярва в мен, за да повярвам и аз. Сега вече знам, че мога, дори знам, че невъзможни неща няма и това много ме крепи в трудните моменти – вярата, че ако си себе си и на пътя си, ПРОМЯНАТА идва!

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти