Раздадоха и наградите БАФТА

Джордж Клуни, Грант Хеслов и Бен Афлек с наградите си от БАФТА
Снимка: Getty/Guliver

Този уикенд определено беше изключително динамичен в света на известните артисти. Освен наградите "Грами", които бяха раздадени в неделя в Лос Анджелис, бяха връчени и наградите на Британската академия за кино и телевизионно изкуство (БАФТА), предаде БГНЕС.

 Филмът "Операция "Арго" (Argo) - драма с лек антиирански привкус, получи в неделя вечерта главната награда БАФТА.

Най-добър актьор, според резултатите от гласуването на 6,5 хиляди членове на БАФТА, стана Даниъл Дей-Луис за ролята си на американския президент Линкълн в едноименния филм (Lincoln).

В "Най-добър неанглоезичен филм" през тази година победи "Любов" (Amour). Кинодрамата, описваща разтърсваща семейна история и направена от австриеца Михаил Ханеке, има вече "Златна палма" от Кан и "Златен глобус".

Изпълнителката на главната роля в този филм – французойката Еманюел Рива получи наградата на БАФТА за най-добра женска роля.

В категорията "Изгряваща звезда", избирана от зрителите, спечели 23-годишната британка Джуно Темпъл, която има вече близо двадесет забележителни роли. През 2012 година тя се появи на екрана в новата серия от киносагата за Батман "Черният рицар: Възраждане" (The Dark Knight Rises).

Последният филм за приключенията на Джеймс Бонд "007 Координати: "Скайфол" бе признат за най-добър британски филм за изминалата година от Британската академия за кино и телевизионно изкуство.

Не можем да пропуснем и култовия режисьор Куентин Тарантино, който се скри на шега зад театралната маска на БАФТА. Той бе отличен за сценария на "Джанго без окови".

Филмът на Бен Афлек заслужава да му се обърне повече внимание, защото стана фаворит и на няколко от гилдиите на кинодейците в САЩ. Драмата бе издигната за получаване и на главната британска кинонаграда в 7 от 24 конкурсни категории и получи четири награди. Сред тях е и наградата за най-добра режисура, получена в борба с други четирима именити режисьори, докато американецът е дебютант като режисьор в конкурса за наградите на БАФТА.

Самият филм "Операция "Арго" е политически трилър, който разказва историята за измъкването от Иран на шестима американски дипломати, притиснати в посолството на САЩ в Иран през 1979 в годините на ислямската революция. Това е третият филм, който Бен Афлек режисира. Освен това той играе и в една от главните роли.

Световната премиера на "Операция "Арго" беше през октомври 2012 г. Филмът вече спечели и редица други награди, сред които и "Златен глобус" за най-добър филм и за най-добър режисьор. "Операция "Арго" се сочи от киномълвата и за един от основните претенденти за "Оскар", номиниран там в седем категории, включително за "Най-добър филм" и "Най-добър сценарий".

Тържественото връчване на наградите на БАФТА вече седма поредна година става в лондонския Кралски оперен театър ("Ковънт Гардън"). Церемонията се водеше от британският актьор Стивън Фрай.

БАФТА е основана на 16 април 1947 година под името "Британска киноакадемия". Първата награда БАФТА е връчена през 1948 година. Наред със "Златен глобус", БАФТА се смята за една от двете своеобразни "репетиции" преди присъждането на наградите на Американската киноакадемии "Оскар". 

Разгледайте снимки от раздаването на наградите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти