"Радвайте се на живота, а не на неговия смисъл": 143 години без великия Достоевски

Достоевски
Снимка: iStock

Четен и превеждан на повече от 170 езика, Фьодор Достоевски е вдъхновител за велики умове като Чехов, Хемингуей, Жан-Пол Сартр, Ницше.

Разбира се, всичко започва с раждането му – на 11-тия ден от ноември (30-ти октомври, стар стил). Написва своя първи роман Бедни хора на 25-годишна възраст в името на финансовото си благосъстояние. Подписал се и под шедьоври като Престъпление и наказание, Братя Карамазови, Идиот, Записки от мъртвия дом, Записки от подземието, Играч на рулетка, Бесове… списъкът включва около 15 романа.

Фьодор Достоевски е добър в боравенето с тези три теми (философия, религия и психология), превръщайки ги в неразривна част от творчеството си. Но той не просто ги ползва. Той е истински майстор, чието име се нарежда редом до тези на най-великите не само в руската, но и световната литература.

Нека ви запознаем с човека, чиято фраза “Красотата ще спаси света” е позната и ползвана от всички ни в безброй ситуации.

Духовен и нихилист, демон и ангел, пълзял по дъното, пил напитки с гъст каймак във френския пансион, където е учил с цената на денонощните дежурства, давани от баща му – лекар. Всички тези алтер его проявления виреят върху една почва – неговата душа.

Портрет на един Достоевски като млад

Достоевски е на три години, когато родителите и гледачката му започват да захранват въображението му чрез легенди, героични саги, литературни класики, приказки. Нощните четения до изгрев слънце са чести събития в дома им. Не стига това, но и приучването му към четмо и писмо е не с буквар и читанка, а със самата Библия и то когато е едва на 4 години.

Когато напуска детството и навлиза в юношеството, хората го описват с думите: “Блед, интровертен мечтател, свръх романтик.”

Каторгата и Фьодор Достоевски

Вече млад мъж, той бива осъден на смърт, защото чете забранена литература, критикува религията и правителството. Непромистими грехове за онова смутно време.

Да бъде разстрелян – това е съдбата и присъдата му, която бива променена минути преди да ни лиши от този, меко казано, литературен гений.

 “През лятото, нетърпима тясност. Зимата – нетърпим студ. Всичките подове бяха изгнили. Тлъста мръсотия по пода, няколко пръста дебела, в която човек може да се спъне и падне. Бяхме натъпкани като херинги в кутия. Нямаше място дори да се завъртиш. От зазоряване до здрач беше невъзможно да не се държиш като прасе. Бълхи, въшки, черни бръмбари на пълчища…”, спомня си времето в каторгата Достоевски.

Достоевски
Снимка: iStock

Любов в ръжта

Няма как животът на един велик автор да не намери място и за една голяма обич. Секретарката, която му помага за написването на един от романите му –  Ана Сниткина, се превръща и в негова законна любима:

“Той имаше светло кафява, леко червеникава коса, ползваше балсам за коса и я сресваше много старателно… очите му, те бяха различни: едното беше тъмно кафяво, другото – зеницата беше толкова голяма, че цветът беше неразличим (това беше вследствие на травма). Лицето му беше бледо и изглеждаше болнав”, спомня си тя.

С нея той има много повече от любов. Съпреживяващи незарастваща драма-рана на сърцето, двамата губят своето първородно дете едва три месеца след появяването му на света.

“Плака и рида като отчаяна жена” – описва това тежко за семейството време Ана.

Достоевски
Снимка: iStock

Романи – учебници по писане и светини

Идиот, Престъпление и наказание, а magnum opus-a (най-велика творба) му Братя Карамазови – този ефирен, с 800 страници роман е често признаван за еталон в писането. Учебник по романописане, пълен шедьовър.

Тук е и този малък цитат, който е разплаквал мнозина, вероятно така трогателен поради детезагубата на самия Достоевски:

“Татенце, като заровят гроба ми, нарони отгоре коричка хлебец да дойдат врабченца, аз да ги чуя, като дойдат, и ще ми бъде по-весело, че не съм сам.”

Прочетете в нашата галерия ТУК няколко цитата от великия Достоевски, които трябва да помним винаги.

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти