Радостта от живота по гръцки: на круиз из “Иконичната Егея”

гурция круиз пътуване лято
Снимка: iStock

Вяра Иванова

“Пътуването е бруталност. Принуждава те да се доверяваш на непознати и да оставиш зад гърба си познатия комфорт на дома и приятелите. Постоянно си извън баланс. Не притежаваш нищо освен най-основните неща – въздух, сън, мечти, море и небе.” 

Тези красиви думи на италианския писател Чезаре Павезе чудесно описват великолепното преживяване, което ми се случи преди няколко дни. Имах удоволствието да бъда на борда на круизния кораб Celestyal Olympia за 3-дневна обиколка по маршрута “Иконичната Егея” и мога да кажа само едно - пътуването е най-сладката бруталност, която човек може да си причини!

Да, факт е, че се доверяваш на напълно непознати хора, както е казал Павезе, но тези непознати усещаш като семейство след края на круиза. Защото персоналът на кораба е именно това - задруга от усмихнати и мили професионалисти, които правят всичко възможно, за да се почувстваш у дома, макар да си далеч от дома си. Човеци с главно Ч, които се грижат за комфорта на всеки един пътник. Персонал, който ни показва прочутото гръцко гостоприемство. 

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Не вярвах, когато ми казаха, че до края на пътуването сервитьорите вече ще помнят как точно пия кафето си и какво обичам да хапвам за десерт, но наистина беше така. 

Губиш и баланс, както казва Павезе. Защото ежедневието ти се обръща с главата надолу. Но не предполагаме колко много се нуждаем да излезем извън познатия баланс, докато не ни се случи. От майка на почти 2-годишно дете със забързано ежедневие, прилично голяма доза натрупана умора и хиляди задачи на главата, за няколко дни се завърнах към една по-стара своя версия, която обожаваше да пътува, да открива нови места, да усеща свободата в косите си и да вдишва от опияняващия аромат на приключението.

“Не притежаваш нищо освен най-основните неща – въздух, сън, мечти, море и небе.” Ето тук не съм съвсем съгласна с думите на Чезаре. Защото на борда на Celestyal притежаваш много повече! Да, морският въздух е несравним. На борда спиш като бебе след умората през деня. Морето и небето се сливат в една прекрасна синя бездна, в която нямаш против да се изгубиш. А мечтите… ах, мечтите. Те никнат в сърцето ти една след друга с всяко ново място, което посещаваш по време на круиза. 

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Но пътуването с круиза Celestyal Olympia ти дава и още неща. Отваря очите ти за един цял нов свят, запознава те с толкова много нови и прекрасни хора, отваря хоризонта ти за нови култури, древни истории и съвременни приказки. Пътуването на борда съчетава в себе си - туризъм, почивка, кулинария и приключение. 

3-дневният круиз „ИКОНИЧНА ЕГЕЯ” ни отвежда до Миконос, Кушадасъ, Патмос, Крит и Санторини. Ден преди круиза и ден след него имаме възможността да се насладим и на столицата Атина. А всяко едно от тези носи своя неповторим чар и заслужава да се видим. Но нека започна от самото начало…

Миконос 

Остров Миконос е първата спирка от нашия круиз. За него знаех само, че е парти дестинация, изключително посещавана от туристи (най-вече заможни), които искат да се забавляват, а в миналото е бил известен със своите гей барове. Е, мога смело да кажа, че Миконос не е само това. Идваме съвсем в началото на сезона и навсякъде кипи трескава подготовка за посрещането на стотици хиляди туристи. Майстори боядисват с искрящо бяла боя не само къщите в Миконос, но и тротоарите. Очертават с бяло дори заоблените камъни, от които са направени малките улички. Приличат ми на система от кръвоносни съдове, вени, артерии, които вливат живот на целия остров, криволичат, пресичат се, превеждат те през лабиринта от тесни улички.

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

На Миконос ставаме свидетели и на един от най-красивите и романтични залези, които съм виждала. И то на фона на прочутите 500-годишни мелници на острова, които всички сме виждали по снимки в интернет.

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Гидът ни казва, че трябва да запомним две неща за Миконос:

“Никой си, ако нямаш снимка от Миконос” (веднага поправям тази грешка и се щраквам за спомен) и “Crazy - that’s Mykonos” (Лудост - това е Миконос) след разказа ѝ как двата първи гей бара на острова са били отворени от двете страни на една от най-големите цървки).

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Бонус точки за Миконос - там ядох най-вкусните калмари! Мястото се казва Mosaic и си заслужава да се посети.

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Кушадасъ

На следващата сутрин се будим на турска територия, в Кушадасъ. Екскурзовода ни се шегува, че туризмът е тръгнал именно от тук. Кушадасъ ни посреща с един от 350-те си слънчеви дни в годината. Разбираме, че ще имаме възможността да дишаме въздух, който е на второ място по концентрация на най-много кислород в света. И тайничко завиждаме на местните, защото се оказва, че животът в такъв климат ти дава 10-20 години по-дълъг живот.

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Посещаваме античния град Ефес, който е бил един от най-важните градове в древна Гърция. Познат е още като “града на Артемида”. Тук се е намирал храмът на Артемида, който е едно от 7-те чудеса на древния свят. 

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

В Ефес буквално се разхождаме върху история. Където и да стъпим, накъдето и да се обърнем, всеки камък нашепва хилядолетна история. На такива места осъзнаваш колко малки и преходни сме всички. И колко е важно да оставим нещо след себе си. Нещо, което ще бъде запомнено. 

В Миконос дадох бонус точки за калмарите, а тук гласувам с две ръце ЗА локума. Дойдох, видях, хапнах - такова е положението по време на круиз.

Патмос

Следобед вече сме на остров Патмос. Признавам си, че не бях чувала името на този остров и не знаех нищо за него. Оказа се, че не съм имала нужда от предварителна информация и подготовка. Защото чувствата, които изпитваш на това място, говорят сами. Усещането тук е за свещено място. Мистика и религия се преплитат. Историята и митовете се сливат. 

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Според преданието именно на Патмос Йоан Богослов е създал две съществени части от Новия Завет: едно от четирите канонични Евангелия и Откровението. На острова има пещера, където според преданието Йоан е написал тези глави от Библията. Усещането вътре в пещерата е почти космическо и някак извънтелесно. Усещаш, че си на специално място, заредено с мистична енергия. Там си физически, но мислите ти политат отвъд пещерата и се извисяват над спиращите дъха гледки на острова. Дишаш някак по-леко, сърцето ти се изпълва с вяра и благодариш, че си се докоснал до такова свещено място. 

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Патмос не ни разочарова и на тръгване, изпращайки ни с драматичен залез в розово и лилаво. Гледаш и просто не можеш да откъснеш очи. Толкова красиво, толкова смирено, толкова свещено. 

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Да не мислите, че пропуснахме да хапнем по нещо и тук? Опитахме традиционните им пайове със сирене, розова вода, мед и орехи, наречени “pougia”.

Крит

Остров Крит е като огромна глътка свеж въздух, която поемаш след изморителен ден. Там са почитатели на хипи културата и на т.нар. slow living (бавен и лежерен начин на живот). Остров, на който не би имал нищо против да останеш, да поживееш, да усетиш пулса му и местната културa. Както навсякъде из Гърция, така и тук има древна история на килограм, а ушите и очите ни попиват жадно разказите на екскурзовода за древния град Кносос и неговите останки.

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Тук виждаме запазени вази и съдове на повече от 3000 години. А ако се чудите къде е живял митичният Минотавър - Кносос е мястото. В гръцката митология Кносос се свързва с името на легендарния цар Минос. Според легендата в околностите на двореца му имало лабиринт, дело на Дедал, в който живеел Минотавърът. 

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Но както вече стана ясно, плаването с круиз не е само туризъм, но и кулинария. Не пропуснахме да хапнем нещо и тук. В сладканрницата Phyllosophies опитахме местния специалитет “бугаца” - баница с крем или сирене фета, полята обилно с мед и поръсена с орехи. Прибави и едно студено фрапе и просто не ти се тръгва!

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Санторини

Ах, Санторини… Бели къщи, сини покриви, тесни улички, кокетни ресторантчета, спретнати магазинчета, а накъдето се обърнеш - гледката, достойна за картичка. Санторини е романтика, вино, оранжеви залези и красиви гледки. 

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Изглежда точно като по снимките в интернет, на които обаче не виждаме хилядите туристи, които буквално се редят на опашка, за да се снимат на някое от прочутите местенца с хубава гледка.

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Като почитател на апокалиптичните сценарии и случки, бях впечатлена от драматичната съдба на острова. Защото Санторини, официално наречен Тира, е вулкан, част от цяла група вулканични острови. Да, островът всъщност е вулкан, който е изригнал катастрофално през XVI век пр. Хр. Съседното островче пък е все още действащ вулкан. Екскурзоводът ни успокоява, че в днешно време активните вулкани се наблюдават изключително прецизно и могат да се предвидят изригвания цял месец по-рано. Така че си отдъхваме с усмивка и се наслаждаваме на романтичните гледки. 

Сигурно вече се чудите какво хапнахме тук? Няма как да отидеш в Гърция и да не ядеш гирос. Препоръчвам с две ръце Niko’s Place.

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Атина

Тъй като имахме свободно време преди полета ни към България, успяхме да се насладим и на пъстрата Атина, която бързичко те вплита в капана на своята древна история и усещането за античност, отлично съчетаваща се с усещането за оживен и забързан градски ритъм.

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

Посетихме Акропола, както и музея към него, имахме време да се разходим по изпълнените с магазини градски улици, както и да опитаме вкуса на Атина с разточителен обяд в Dopios и вълшебни десерти в популярното кафене Little Kook, вдъхновено от приказките, предлагащо сладки вкусотии сред своеобразен приказен декор.

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

А с какво можеш да се занимаваш, докато си на кораба? Истината е, че маршрутът “Иконична Егея” не ти оставя много време на кораба и възможност да скучаеш. Но ако не си на една от невероятните екскурзии из островите, със сигурност ще си живееш царски и на кораба. Той разполага с външен басейн (идеален за горещите летни дни), спа зона, библиотека, фитнес, уроци по танци и различни групови тренировки, детски кът, няколко бара, 4 ресторанта, игрище за баскетбол, тенис на маса и мини голф, а вечер можеш да се насладиш на страхотна шоу програма в основната зала на кораба.

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

В последната вечер от нашия круиз имахме възможността да се насладим на първокласно шестстепенно дегустационно меню, създадено специално за Celstyal от световноизвестния експерт по гръцка и средиземноморска кухня Даян Кочилас. Октоподи, омари, крехко телешко, най-вкусната рибена супа, която съм опитвала, домашни разядки и хляб, плато със сирена, десерт, от който се разтапяш и какво ли още не. Както се казва: "Ядеш и ревеш" и благодариш на всички гръцки богове за хубавата им храна и чудесното им вино! 

круиз celestyal cruises
Снимка: Личен архив

И всичко това придружено с перфектно обслужване и внимание към дейтала. Персоналът на кораба ти създава уют и те кара да се чувстваш у дома. 

Топлина и уют - това струи от този кораб, който ти става дом само за 3 дни, но остава в сърцето ти за цял живот!

Дали си заслужава да пътуваш със Celestyal? Категорично ДА. Не само заради новите места, които виждаш, заради впечатленията, красивите спомени, снимки и вкусната храна, а заради усещането, с което си тръгваш от това пътешествие. 

Чувстваш се зареден с енергия, благодарен и ЩАСТЛИВ. В самолета на път към България се усмихваш и усещаш една приятна смесица от сладка умора, която тежи върху клепачите ти и невероятната еуфорична лекота на душата ти, която току-що е прекарала няколко незабравими дни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти