Пътуване като никое друго

Биляна Траянова

Дори само при споменаването на Куба, започваш да усещаш приятен гъдел в корема. Куба обещава приключения от всякакъв характер. Не случайно в последните години това е една от най-мечтаните дестинации за туризъм. И все повече пътешественици сбъдват мечтата си по няколко пъти.

Защото Куба не е любов за едно пътуване.

"Без багаж" обикаляме този карибски остров в търсене на предизвикателства, които не можеш да откриеш в Гугъл.

Разказите на гида ни за унищожението на местното население ни впечатляват особено. Не е останало много от културата на народа таино, обитавал до 15 - 16 век Карибите.

Може би само в бегло проявяващи се черти по лицата на днешните им наследници, потомци на испански колонизатори, африкански роби и индиански прадеди.  Испанците са унищожили повече от 300 000 местни индианци още в първите 30 години след пристигането им на острова.

Научаваме за Гуамá. Наемаме лодка, за да стигнем до пресъздадено на малък остров индианско селище във водите на езерото с името „Съкровище“.

Освен дървените колиби, в селището са подредени 32 скулптури на индианци таино в реален размер.

Името на езерото ни препраща към легенда, според която народът таино е хвърлил във водата несметни съкровища, за да не попаднат те в ръцете на алчните испанци.

Малкият остров - музей е едно приятно спокойно място. Посрещат ни птичи трели и мързеливо скрибуцане на насекоми скрити навред в тревите и короните на дърветата.

Горещината не ни дава голям избор - превключваме на режим „тропик“ и забравяме, че бързаме. Комарите бързо ни наобикалят, но ние предвидливо сме се поръсили с количества репеленти… Ние няма да сме техния обяд днес.

Списъкът на птичи видове, вписани в архипелага на Куба, състоящ се от главния остров Куба и над 1000 малки плитчини и острови. Орнитофауната на Куба включва общо 368 вида, от които 25 са ендемични.

Куба е дом на най-малката птица в света, колибрито- пчела, чието тяло е едва 1, 25 см.,  както и дом на една от най-малките сови в света, кубинската сова – пигмей

Гуамá е едно много красиво, но тъжно място.

Насред пищната природа, виждаш подредени статуите на някогашните обитатели на архипелага. Чистокръвни техни представители не са останали.

Само въображението на артистите остава да пресъздава онова, което може би някога е било… Равносметката бързо нахлува в мислите ни.

За огромно съжаление, и днес много туземни народи са на път да бъдат заличени от лицето на земята, заради загуба на обитания, преследване и смъртоносна среща с болестите на нашата цивилизация…

А заедно с хората изчезва и безценната им култура, безценното им знание за природата…

Защо Куба е една от най-търсените туристически дестинации днес?

Гледайте новите епизоди на "Без багаж", всяка неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Телепортирани назад във времето

Остров Мадалена - вълшебната тайна на Сардиния

Неочаквана ваканция на два часа път от София...

Тъмната страна на женската съдба...

Тайните на Агра

Древната мантра, която пречиства ума

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти