Първороден екзотичен грях: Бора Бора

Първороден екзотичен грях: Бора Бора
Снимка: Милен Стратиев/ Milen Stratiev

Бора Бора - дори само при споменаването на името, веднага ни "изплува" асоциацията с екзотика, палми, страхотни пейзажи с наколни къщички върху кристално чиста вода във всички нюанси на синьото.

Всъщност името на архипелага е Пора Пора, част е от дружествените острови и означава първороден, но поради липса на "Б" в таитянския диалект и погрешното разбрано от чужденците, името става Бора Бора.

Бора Бора е едно от местата, което всеки мечтае да има невероятната възможност да посети поне веднъж в живота си, а веднъж съзрял го, повярвайте ми, оставате влюбен до живот.

Любовната ви афера с този приказен остров започва в момента, в който го съзрете. Планината Отеману с височина 727 м през повечето време е обвита в облачета, които само допълват неповторимата като пощенска картичка картинка гледка. Бивш вулканичен остров - заобиколен от малки островчета и бариерен риф, които определят границите на лагуната Бора Бора. Това е може би един от най-красивите плажове в света, на които можете да се насладите през лятото (което тук е дълго 12 месеца и с температури между 29-32 °С).

Разположен е в южната част на Пасифика, на около 3200 км от Сидни и около 4200 км от Хавай, френската територия с популация около 9 000 жители - предимно полинезийци, но има и няколко по-малки групи от други националности. Основните езици са френски и таитянски, но английският е също разпространен заради голямата група американци, които избрали след Втората световна война да останат и заживеят тук заради магнетичната красота на Бора Бора.

В центъра му е разположен застинал вулкан, който само засилва усещането за неповторимост.

Тук няма обществен транспорт и дори следи от индустриализация, основният поминък е туризъм.

Неповторимите идилични плажове, гмуркане, подводен риболов, и всякакви водни атракции, както и изкачване по различни маршрути из острова, посещение на храмовете Марае, местните галерии и пазарчетата са само част от заниманията, на които можете да се отдатете по време на престоя си тук.

Наколните къщички имат естествен и дори примитивен облик отвън, но всъщност предлагат невероятен лукс отвътре - с всички удобства и глезотии.

Популярната иначе дестинация за младоженци, но и не само, въпреки усещането за отдалеченост, всъщност е лесно достижима мечта.

Пригответе си камерата и не я остявяйте дори за миг, наслаждавайки се на това кътче от Рая с безброй спиращи дъха моменти...

Автор: Милен Стратиев

Виж още:

Островни държави, в които да се влюбиш Част 1

Островни държави, в които да се влюбиш Част 2

Най-добрите места за гмуркане в света - I част

Най-добрите места за гмуркане в света - II част

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти