„Птицата земетръс“: загадъчен трилър с любовен триъгълник и екранизация с участието на Алисия Викандер

Птицата земетръс
Снимка: Netflix

Лили е там, в сумрачните ъгли на килията, в бръмченето на крушката над главата ми, плодовата мушица в периферията на полезрението ми, която може и да е просто прашинка в окото ми. Щом се наведа напред, косата ми пада над лявото слепоочие и тогава разбирам, че Лили е вътре в лицето ми. Понякога имам чувството, че не вървя по обичайния за мен начин – крачките ми са по-къси, по-бързи, почти подтичвам, и тогава разбирам, че тя се е промъкнала и в краката ми.

Човек често вижда и усеща, но няма време да реагира, защото предупреждението идва твърде късно. „Птицата земетръс“ на Сузана Джоунс разказва какво се случва, когато настъпят сътресения – било то в земната кора или в човешките отношения.

Токио. Между две самотни чужденки, две напуснали родната Англия жени, се разгаря опасно, изпълнено със страст съперничество за обичта на загадъчен японец фотограф. Наситен от страсти, триъгълникът е готов да избухне – и да доведе до насилствена смърт, загадъчно изчезване и ужасяващо, незабравимо спускане в сърцето на един убиец

Птицата земетръс
Снимка: Locus Books

Люси Флай – англичанка, която работи като преводач в Япония, се съгласява, макар и неохотно, да бъде гид на новодошлата Лили Бриджис, докато тя се установи. Животът, който са загърбили, свързва двете жени – Йоркшир е техен роден дом, но и минало, от което бягат. Минало, което биха искали да забравят, но което не търпи отхвърляне.

Когато тялото на Лили е открито в Токио, основният заподозрян е Люси. Полицейското разследване става повод Люси да разкаже своята история. Музика, влечение към чуждите езици, страст и въображение – всичко това едновременно ѝ помага да се спаси, но и я свързва с миналото, от което отчаяно иска да се откъсне.

Сега обаче Люси трябва да докаже своята невинност. Но трябва първо да убеди самата себе си.

„Задъхан и клаустрофобичен... проникновено описание на ревността, която може да избуи от нищо... Обещаващ дебют.“ - Times

„Сузана Джоунс описва болезненото осъзнаване за изгубена любов и пропусната възможност с убедителна изтънченост.“ - Guardian

„Вълнуващ... увлекателен и изпълнен с напрежение.“ - The Booklist

„Въздействащ... смущаващ... невероятен и разтърсващ разказ.“ - Midwest Book Review

„Написан с хладната безпристрастност на вероятен убиец, този красив и странен смразяващ трилър е завладяващ.“Glamour

Сузана Джоунс израства в Йоркшир. Получава магистърска степен по творческо писане в Манчестърския университет, където се концентрира върху писането на своя роман. След това продължава по първоначалния си план и се връща отново в Токио, където завършва дисертацията си.

С „Птицата земетръс“ Джоунс прекрачва границите на безопасното писане. Скачайки в непознатите води, тя открива своя автентичен писателски глас. Действието в романа се развива в Токио, защото Джоунс има много ясна представа каква атмосфера иска да предаде на читателя. Заглавието се ражда бързо, но героите се развиват постепенно.

„Критиците определят романа по много начини – психологически трилър, съспенс, чилър. Определено е много мрачен“, казва Сузана.

Появата на романа съвпада с откриването на тялото на британска хостеса на име Люси Блекман в пещера недалеч от Токио. За късмет, пресата не свързва двете събития – чуват се само няколко коментара, но това е всичко. „Когато завърших книгата, не я показах на никого, директно я изпратих на агента, който прие да ме представлява. Нямаше нищо общо с нещата, които бях писала до момента. Самата аз не знаех какво да мисля за тази книга“, споделя Сузана Джоунс.

През следващите няколко месеца Сузана работи усърдно, за да подобри нивото на японския си. „В главата ми се върти идеята да превеждам японски романи на английски. Писането понякога става твърде самотно занимание. Забавно ми е да идвам тук, да се забавлявам с приятели, да ходя на караоке, да хапваме заедно. Успехът на „Птицата земетръс“ ми позволи да направя точно това“, заключва тя.

Птицата земетръс
Снимка: Locus Books

Когато научава, че получава награда за дебютант в криминалната проза, Сузана коментира така: „Щастлива съм, но и изненадана, че ме наричат криминална писателка. „Птицата земетръс“ не е типичната кримка. Романът ми отговаря по-скоро на въпроса: „Защо има убийство?“, отколкото на въпроса: „Кой е убиецът?“.

През 2019 г. „Птицата земетръс“ получи своята екранизация от Netflix. Главната роля на Люси в едноименния филм изпълнява носителката на „Оскар“ Алисия Викандер, която си партнира с Райли Кио като Лили (припомнете си тук).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти