Психологията зад това да харесваме снимки на секси знаменитости в социалните мрежи

e
Снимка: iStock

Емили Ратайковски – актриса-модел, която може би познавате от музикалното видео „Blurred Lines“ или просто от многобройните и фенове, говорещи за нея и бързите ѝ любовни афери с известни мъже – има 30 милиона последователи в Instagram.

Като при всеки модел в Instagram, „харесванията“ се изсипват, когато тя публикува селфи или снимка на бикини. След това ги има и неизбежните странни коментари от рода на: „Тези очи са толкова хипнотизиращи“ или „Толкова е хубаво, че мога да пия орчата от теб“...

Ратайковски вдъхва силна лоялност сред феновете си, но същото правят и много други високопоставени секси хора в Instagram. Много от нас допринасят за броя на тези „харесвания“, дори когато знаем, че още едно „харесване“ няма да има никакво значение за тях. Кой не харесва безсмислено снимките на непознати знаменитости или секси хора, които изглежда постоянно са на почивка? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

„Това е нещо като стаден манталитет“, казва YouTube инфлуенсърът Илайджа Джей пред HuffPost. „Имам чувството, че хората виждат огромно количество други хора, които правят нещо, и подсъзнателно си мислят: „Искам да бъда част от това, защото другите хора са.“

Има я и очевидната причина - желанието ни за секс.

„Харесваме снимки на секси хора, защото те излъчват увереност, а след това моят мъжки мозък си казва: „О, секси жена, нека ударя „лайк““, казва Джей.

И все пак вашите „харесвания“ и коментари са дълбоко ценени.

Вземете например тази секси дама в Instagram. Линдзи Пелас е модел с 8,6 милиона последователи и подкаст, наречен „All Eyes Up Here“. Като всеки от нас, тя изпитва онзи прекрасен, пристрастяващ прилив на допамин, когато започнат да идват лайковете. (С изключение на това, че ние получаваме приблизително 64 „харесвания“ на снимки, а Пелас събира над 195 хил.)

„За мен публикуването на снимка има едно основно послание всеки път: „Чувствам се себе си“, казва Пелас. „Така че, когато други хора публикуват свои снимки, предполагам, че това е израз на любов към себе си и те се чувстват себе си, което обичам повече от всичко. Харесването на снимки е като интернет аплодисменти.“

Дори и да сте „лайк“ агностик, от време на време се изкушавате от песента на сирената на някоя гореща снимка. Това обобщава текущата активност в Instagram на поетесата и писателка Оливия Гатууд.

„Харесвам снимките, но след това съм прекалено мързелива или нещо подобно, за да докосна два пъти“, каза тя.

„Онзи ден обаче харесах снимка на Зак Ефрон и истинската мисъл, която мина през главата ми беше, „Може би, ако направя това, той ще проникне в мен“, шегува се тя.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zac Efron (@zacefron)

Ясно е, че тук се случват много неща: едно единствено „харесване“ може да каже: „Хей, харесва ми, че си уверен и се забавляваш – и работи! Явно си направил много клякания, за да получиш това дупе” – но това също може скрито да подскаже: „Хеййй, вероятно бих правил секс с теб.” (Тази последна линия на мислене вероятно е причината, поради която някои хора имат проблеми с половинките си, защото щедро раздават „харесвания“ няляво-надясно).

Интересното е, че има наука зад този модерен феномен, според Франк Т. Макандрю, еволюционен социален психолог в колеж в Илинойс.

Всичко се отнасе до някои доста основни изследвания на груповото поведение: като хора, ние имаме еволюционен стремеж да формираме сплотени социални групи и след това да се самоопределяме. Социалният трибализъм, както се нарича, може да се прояви в нашите политически пристрастия, религия, място на пребиваване, социален статус и естетически ценности. Винаги сме „харесвали“ да общуваме с привлекателни хора.

Тъй като нашите племена сега са много по-големи – и тъй като знаменитостите ни дават безпрецедентен достъп до живота си – лесно е да приемем чувство за близост с наистина, наистина, абсурдно добре изглеждащи непознати, казва Макандрю.

Интелектуално знаем, че тези хора не трябва да имат значение за нас, но емоционално? Донякъде имат.

Тъй като това са хора, които са ни известни, както са известни и за остналите в обкръжението ни, те се превръщат в теми на разговор, казва също Макандрю и добавя: „Тези хора си проправят път в нашия социален свят."

„Най-малкото получаваме удовлетворението да видим името си в близост до знаменитостта и може би усещаме леко повишаване на статуса, знаейки, че други хора може да ни свързват с тях, макар и отдалечено“, продължава Макандрю.

Това обаче е и доста странно, казва Глен Гехер, професор по психология. „Можем да наречем това поведение еволюционно несъответствие“, обяснява той. „Познаването на някого чрез телевизията, интернет или Instagram не е било опция в африканската савана, но днес умовете ни са еволюирали така, че почти да „познават“ всеки, когото срещнем. Ето защо имам чувството, че познавам и четирите звезди от „Непрактични шегаджии“, сякаш са най-добрите ми приятели!“

Освен това има някакъв биологичен смисъл да се дразним, когато нашите половинки „харесват“ снимки на секси хора.

„В условията на предците ни, някой, който публично изразява привличане към някого извън тяхната двойка, би било сигнал за потенциална изневяра“, казва Гехер.

Докато „харесването“ на нечия разголена снимка в Instagram през 2024 г. не означава непременно, че това ще доведе до афера, нашите умове са се развили при много различни условия, отбелязва той. Преди сме имали шанса да общуваме само с хора, които реално познаваме. 

И накрая един съвет: не позволявайте на всичко това да обърка увереността ви в реалния живот.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти