Пролетно почистване на ума - холивудски терапевт дава съвети за справяне с мислите, които ни разболяват

жена усмивка радост
Снимка: Thinkstock

Всички сме попадали на онези тв предавания, които разказват за хора, които постоянно събират вещи в домовете си и накрая нещата излизат извън контрол и се стига до болестно състояние.

Ние всички сме такива събирачи, макар и да не го осъзнаваме, макар и не винаги да събираме точно вещи. В повечето случаи ние сме събирачи на мисли и емоции.

На всички ни се случва да се почувстваме затънали до гуша в емоционални боклуци и да се чудим как да изплуваме на повърхността на собственото ни ментално и емоционално здраве.

Задръстването на душата и мозъка ни с лоши чувства може да доведе до много по-сериозни проблеми, които в един момент започват да имат и своето външно и вътрешно проявление в хората. Когато се чувстваме зле вътрешно, цялостното ни здравословно състояние също се разклаща.

Холивудският терапевт д-р Хабиб Садеги съветва как да прочистим ума си тази пролет, заедно с пролетното почистване вкъщи и как да премахнем негативните мисли, които ни тровят.

Той смята, че може да научим много за себе си и това, което ни влияе негативно и ни задръстване с емоционални отпадъци, като отговорим на няколко въпроса, а след това напишем на лист хартия всичко, което ни тормози.

Ако искате да започнете още сега пролетното почистване на ума и емоциите си, трябва да отговорите на следните въпроси на доктор Садеги:

Ако имате повече отговори "Да" на тези въпроси то е много възможно  да изключвате емоциите си, защото не искате да чувствате нищо.

1. Имате ли трудности, когато трябва да признаете, че не се чувствате добре или сте преживели нещо тежко?

2. Избягвате ли емоционални разговори?

3. Държите ли хората в живота си на разстояние? Допускате ли пълна интимност с тях?

4. Често ли се чувствате самотни или изолирани?

жена тъга тъжна
Снимка: Thinkstock

Друг проблем е, когато човек се държи така, сякаш емоциите му не са толкова важни и това се нарича "омаловажаване на чувствата". Проверете дали отговорът на тези въпроси е "Да".

1. Омаловажате ли значението на чувствата си, когато говорите за тях ("Вече няма значение", "Не е чак толкова важно")?

2. Опитвате ли се винаги да изглеждате щастливи?

3. Взимали ли сте дълго време лекарства срещу болка, инсомния, паник атаки или депресия?

жена тъга тъжна
Снимка: Thinkstock

Друг често срещан проблем е слагането на бариера между нас и останалите. Това се случва, когато виждаме себе си като жертва, а някой ден като източник на болка. Проверете дали ще отговорите с "Да" на повечето въпроси:

1. Често ли избягвате ситуации, които ви карата да се чувствате неудобно?

2. Измисляш ли си оправдания, за да не преследваш целите си?

3. Често ли избягваш да казваш на хората какво мислиш наистина?

4. Криеш ли истинската си същност пред другите, защото смяташ, че няма да те приемат?

Вашата задача е да видите към коя категория спадате и да се опитате да избегнете тази неприятна рутина.

прошка жена
Снимка: Istock

Пишете лошите неща, изливайте всичко на хартия.

В живота ни постоянно ще изникват неприятни неща. Загуба на работа, загуба на любим човек. Или по-прости неща като висене в задръстване или спор с колега.

Оказва се, че най-лесният начин да се отървем от негативните чувства, е като ги напишем на лист. Тази техника е най-ефективна, когато просто седнете и започнете да пишете, без да се замисляте какво точно искате да кажете. Просто изливайте душата си.

Намерете си тихо и спокойно място, вземете лист и химикал, настройте таймера си на 12 минути и просто започнете да пишете.

жена усмивка радост
Снимка: Thinkstock

След точно 12 минути спрете да записвате мислите си и изгорете листа (на обезопасено място, естествено). Огънят има силата да трансформира и да пречиства. И точно това ще се случи с негативните ви мисли - огънят ще ги превърне с пепел.

Ако се налага, правете го всеки ден. Така ще се почувстване освободени от негативните чувства и изчистени от емоционалните боклуци, които са задръствали съзнанието ви.

Последвайте ни и в Инстаграм ТУК, за да откриете още вълнуващи материали на Edna.bg!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти