ПролетNO почистване

ПролетNO почистване
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Хората, които казват, че светът е малък, никога не са участвали в кампания за почистване на междублоковото пространство. Изобщо, когато става въпрос за почистване на чужди боклуци, няма нищо малко - нито пространството, нито отпадъците, нито усилията, най- малко пък нервите.

Еуфорията около настъпването на пролетта затихва веднага след като някой спомене за прословутото пролетно почистване. Ужас! Започват истеричните кампании за съвместна дейност на хората от цялата страна за почистване на градската среда.

Забелязал съм, че с безумните си призиви и още по-безумните си лица, подобни кампании винаги ме карат да се чувствам глупаво.

Не знам за вас, но за мен събирането на немарливо изхвърлени кашони, найлонови торбички или кофички от кисело мляко, не е повод да бъда щастлив, усмихнат и с усещане, че имам модерно екологично мислене.

Чувствам се глупаво - защо чрез телевизионния екран ми внушават, че трябва да се чувствам така? Когато събирам нечии боклуци от места, където не им е мястото, нормалните ми  реакции би следвало да са на възмутен, намръщен и ядосан гражданин, защото някой си е позволил да разхвърля отпадъци не поради липса на екологично мислене, а поради липса на мислене изобщо.

Друго неприятно в тези кампании е, че винаги са организирани в почивните дни. Как веднъж не се случи така, че да бъдат в делничен ден, когато не съм си направил планове още от предния месец за пътуване със семейството и приятелите си? Или когато не съм решил да си направя една заслужена и продължителна почивка, защото работната ми седмица е била кошмарна?

Няма как и да не ви е направило впечатление, че по време на въпросните кампании, фирмите, занимаващи се с почистване в отделните общини, заявяват своята готовност да помагат под различни форми на гражданите. Излиза, че на хората се помага да свършат нещо, за което се плаща на почистващите фирми.

Въпреки всичко, ще се включа в почистването на междублоковото пространство в моя квартал, но не защото грея от щастие, че някой ми дава шанс да чистя боклуци, а защото това е проява на отговорност спрямо съседите, с които споделяме виждането за чиста градска среда, както и пример за другите, с които не споделяме общия контейнер за отпадъци.

Направете го и вие!

И понеже сме на темата за почистване, искам да ви информирам, че на пазара излезе невероятна прахосмукачка, последна дума на техниката. За радост и аз се сдобих с такава и без колебание я препоръчвам на всяка Edna от вас. Няма да съжалявате! Върши чудеса!

Ако някоя има желание да я пробва, ще ѝ я предоставя за използване абсолютно безплатно.

Единственото ми условие е прахосмукачката да не се изнася от дома ми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти