Приятно лятно четиво

Следобедни занимания
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Три чудесни книги на новото и амбициозно издателство "Инициали", които ще стоплят душата ви и ще ви заредят с много оптимизъм.

Приятелка ми сподели за своя приятелка, която написала първата българска "чиклит" книга за бременни, и направо ми даде телефона ѝ да се обадя. Паролата беше ясна – 9 месеца! Знаейки моето състояние, тя предположи, че това четиво и срещата с прекрасната Цвети ще са ми много полезни. И аз като едно добро изпълнително пораснало момиче така и сторих. Обадих се на Цвети, за която знаех единствено, че е била водеща на шоуто за блондинки в популярно радио и толкоз. Срещата ми с Цвети Георгиева отвори неочаквани за мен хоризонти и ми даде много светлина и умението да се усмихвам все по-лесно.

И така, книгата "Парола 9 месеца", чийто автор е Цвети Георгиева, журналист, оптимист и чудесна майка на прекрасен син, е от няколко месеца в книжната мрежа. По забавен и ироничен начин Цвети поднася перипетиите на майчинството, ужаса от неибежните промени и скъсването с обичайните навици и начин на живот на всяка една бъдеща майка. С премиерата на книгата обаче тази мисия не приключва, а даже напротив.

Малкото сипматично и спретнато четиво с иронични графични илюстрации, дело на самата авторка, отприщи серия от срещи на бъдещи и настоящи майки, както и кампания за събиране на записан детски смях. Издателите обещават да включат диск със събраните детски усмивки към втората книга на Цвети, която разбира се ще се фокусира върху периода след "пристигането на бабата" в помощ на отглеждане на новороденото бебче. Очаква се през септември капманията да се развихри, затова следете за повече информация на "Фейсбук" страницата на "Парола 9 месеца" и издателство "Инициали".

В това горещо и знойно отпускарско време много подходящи са книгите с кулинарен привкус. Все пак имаме повече време, повече пресни продукти на пазара, нестихващо вдъхновение и желание за експерименти. Като обожателка на италианската кухня и култура заглавието на книгата на Лили Прайер "В кухнята на страстта" с подзаглавие "Роман за възторга на сетивата" веднага ме грабна. Няма да ви излъжа, ако ви призная, че я глътнах за един ден криене от жегите.

Макар че самата книга е не по-малко гореща, защото разказва за Сицилия, любов, страст и гастрономически изкушения, всичко това облечено в питателното слово и увлекателната история на Роза Фиоре. Поглъщайки страница след страница, пред мен оживяваха странни и неповторими персонажи и истории, напомнящи ми филмите на един друг любим сицилианец – Джузепе Торнаторе, както и на вечните книги-класики на Алиенде и Ескивел.

И както самата Лили Прайер казва: "Изкуството на любовта и на готвенето се допълват едно друго. Всъщност те са част от едно и също нещо – тържеството на живота, възторга на сетивата".

Третата книга на "Инициали" може да попадне в графата приложна психология или самоучител за позитивно мислене. Но за разлика от тоновете такава литература, малкото спретнато книжле е като доброжелателен услужлив наставник, подредил всичко вместо теб. Макар че стъпва върху сериозни теории и се опитва да преведе на разбираем и полезен език законите на квантовата физика, книгата на Фабио Маркези "Благодаря!" с подзаглавие "Техника за изпълняване на желанията" може да ви послужи за автотренинг, който със сигурност няма да ви навреди.

Книгата малко напомня на широко тиражираната книга и филм "Тайната", но е доста по-опростена и непретенциозна. Не вади от 100 кладенеца вода, не ти разказва безброй "житейски примери", не се вживява в пророческата си сила. Това четиво е като рецептата за нова диета. Помага само ако ѝ се довериш. Аз лично опитах и честно – има ефект!

Повече за книгите и инициативите на Инициали, четете на сайта им.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти