Лято по време на пандемия: при какви условия ще можем да пътуваме у нас и в чужбина

лято пандемия почивка пътуване коронавирус
Снимка: iStock

Битката в туризма през най-топлите месеци вече започна, съобщиха от NOVA. За почивката през лятото у нас и при съседите разказва Георги Георгиев и рубриката „На твоя страна”.

България открива летния сезон на 1 май, а днес вече са ясни и точните правила за почивка по Черноморието тази година. От вчера знаем, че чуждите туристи ще могат да почиват у нас, ако са ваксинирани, ако имат антитела след боледуване или ако покажат отрицателен PCR-тест. Курортите в Гърция и Турция също вече анонсираха как ще приемат туристи.

Напук на ръста на заразените в редица държави и поредните ограничителни мерки, много туристи вече се настройват оптимистично за летни почивки из Европа. В опит да спасят сезона някои от най-популярните туристически дестинации вече обявиха при какви условия ще почиваме това лято и изготвиха ясен здравен протокол в сектора.

Някои острови и курорти в Европа се обявиха за зони, свободни от коронавирус, тъй като персоналът и местното население са изцяло ваксинирани. Българските хотелиери по морето също се готвят за сезон 2021.

Още със старта на ваксинацията през януари запитванията за морски почивки в туристическите агенции започват да пристигат, макар и плахо. Първите чужди туристи у нас това лято се очакват още за великденските и майските празници.

Вижте повече в нашата галерия и видеото горе.

Пътуване по време на пандемия: какво знаем до този момент

Очакванията на бранша са още в средата на април ограниченията при влизане на туристи да паднат. Възможно е достъпът до курортите да става и само с документ за ваксинация. Големият въпрос в туризма остава този дали ще осигурят ваксинационните паспорти зелен коридор за пътуващите това лято. Очакванията са Брюксел да е готов с проекта за тях до дни. Идеята е от май европейците, които са ваксинирани срещу коронавирус, да могат да пътуват свободно с въпросните документи. Те ще съдържат данни за дата на ваксинация, вид ваксина, както и информация за направени COVID-тестове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти