Предстои ни поредица от силни магнитни бури - за какво да внимаваме
Снимка: Thinkstock

Предстои ни поредица от силни магнитни бури - за какво да внимаваме

Поредица от магнитни бури ни застигат до края на месеца. По-висока вероятност за изригвания от средния клас М има до 28 август. Геомагнитните бури, свързани със слънчеви коронални дупки, пък са най-вероятни до 22 август, съобщават от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг.

Смущенията са резултат от отворено магнитно поле на слънцето, което образува слънчева корона. От там към Земята идва високоскоростен слънчев вятър със заредени частици, които се движат с 400 км/сек.

В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми.

Влиянието на магнитните бури се сравнява с ефекта от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре на младите хора, но не се понася толкова лесно от тези, които имат здравословни проблеми.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето. 

Магнитните бури нарушават не само кръвообръщенеито, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми, резултат от слънчевите изригвания -   промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци.

Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните. Магнитните бури  влияят негативно и върху съня, апетита, концентрацията. 

Как да намалите влиянието на магнитните бури?

Движете се повече, разхождайте се, спортувайте, но в дните след слънчево изригване избягвайте прекалена физическа активност, умствено пренатоварване и психическото напрежение. А понеже, по време на магнитни бури, нивото на холестерол в кръвта се повишава, е добре да се избягват мазните и сладки храни.

Консумирайте повече плодове, зеленчуци и богати на витамини храни, приемайте достатъчно течности, но избягвайте тонизиращите напитки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти