Правенето на магии - насилие над света?

Правенето на магии - насилие над света?
Снимка: Thinkstock

Здравейте,
Имам един въпрос към г-н Алексей Бъчев.
Защо всеки говори, че се случват лоши неща в следствие на магии - смърт, болести, раздяла и т.н., че магиите могат да бъдат разваляни, а същевременно, когато се опитаме да направим магия за нещо хубаво, тя не се случва - пари, късмет, любов. Как можем да разберем дали някой си разбира от работата?
Благодаря предварително!

Здравейте,

Магията е вид насилствено отношение – независимо дали става въпрос за хора или ситуации. Неведнъж в статиите е ставало въпрос за това, че насилственото отношение по-често възпрепятства случването на нещата, отколкото да помага. Още повече, че желанието за въздействие на света по този начин говори, че човек се чувства абсолютно отделен от него и го възприема като нещо чуждо и враждебно.

Това, от своя страна, води до страх и самосъжаление, които са в основата на егото, а то пък, както вече знаете, е най-големият ни изолатор от света... Омагьосана работа smiley

В предишна статия (Как да върнем в живота си любим човек) съм писал именно за това, че каквото и да правим като техники, е важно да бъде правено в разрешителен режим, в контекст на хумор и с усмивка, а не да търсим насилствена промяна и налагане, било над други хора, ситуации или природата.

Във втората си книга "Ако животът не е чудо", Ивинела Самуилова обръща специално внимание на магията и много добре я разглежда, като описва не само опита на героинята си Мила да промени хода на ситуацията с магически ритуали, но дава и интересни гледни точки и автентична опитност с магически ритуали чрез участници във фейсбук групата "Животът може да е чудо". Препоръчвам ви да обърнете специално внимание на този разговор в книгата, защото той онагледява много добре една вредна нагласа, на която много хора робуват.

Аз ще си позволя тук да цитирам обобщението, което е направила Ивето (Ивинела Самуилова – бел. ред.) в края на този епизод, защото тя много добре е изразила позицията ми по темата и надявам се – ще даде отговор на въпроса ви.

"...Ади видя, че няма нови коментари по темата, и започна да пише:

Tikva: - На семинарите Алексей винаги е разграничавал това, с което ние се занимаваме, от магията. Мисля, че мога да извлека няколко основни момента, по които неговият подход се отличава от магическите ритуали.

Магията е изключително сериозна: целият ритуал, с безумната му сложност, като че ли идва нарочно да подчертае колко сериозен е проблемът, с който човекът се е сблъскал, докато техниките на Алексей имат за основна цел обратното - да отнемат сериозността и да разфиксират съзнанието от проблема.

Като следствие от сериозността, всички ритуални магически действия трябва да бъдат изпълнени много точно според изискванията, които от своя страна често са на границата на възможното. Импровизациите и промените са абсолютно недопустими. Целта тук е, когато магията не сработи, да се открие пропуск в изпълнението, което изобщо не е трудно. Алексей – напротив, поощрява гъвкавото адаптиране и доразвиване на предложените „ритуали” и насърчава хората да се опитват да разпознават това, което би проработило за тях. То се познава много лесно – носи усещане за лекота, за радост и забавление от това, което предстои да направиш (например да дъвчеш мушамата на всеки 20 минути, ако ти е излязъл цирей), а не, както при магията, да тръпнеш от страх и ужас от това, което трябва да изпълниш (например, да трябва да си в полунощ на гробището и да откъснеш 5 стръка коприва в непосредствена близост до гроб на прясно заровен мъртвец).

Въздействието на магията се дължи на външни сили, изнесени извън човек и управлявани по негова воля срещу волята на друг човек. В метода на Алексей няма принуда от никакъв род,   нито външни сили, нито воля – нещата се случват чрез проявата на потенциала като намерение, което изхожда от самия човек. Самият човек се изнася някак в позиция, извън познатия му биполярен модел, в който свръхестественото е отделено от естественото, съзнанието – от подсъзнанието, свободата – от подчинението, доброто – от злото, бог – от дявола, бялото – от черното. Единствено в такава дуална матрица магията би могла да намери почва.

Магията е един много лукав организатор на човешките страхове, предубеждения, вярвания и суеверия – тя хитро ги потвърждава и фиксира, без хората дори да се усетят. И използва естествената склонност на човека да търси причините за проблемите и нещастията в живота си извън себе си, отдавайки ги на външни сили, обстоятелства и хора. Методът на Алексей, напротив, разбърква менталните стереотипи у човека, довеждайки ги до абсурдност, най-често увенчана от бурен смях. Освен това той провокира човек да погледне на нещата от различна перспектива – не да дефинира себе си и света проблематично, а да разширява себе си и света ресурсно – като открива нови ресурси, които не е осъзнавал, че притежава, че съществуват и че могат да бъдат използвани за създаване на нови, положителни варианти в живота му...”

Не знам дали има такъв магьосник, който да достави във вашия живот, вместо вас, това, от което се нуждаете. Аз мога само да ви насоча как да използвате потенциала и ресурсите вътре и извън себе си, така че да случвате нещата сама, в желаните от вас посоки. В тази връзка като отправна точка може да ви послужи базисния курс "Животът може да е чудо", който ще се проведе на 15 и 16 юни 2013 г.

Поздрави,
Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти