Ползите от кефира: защо една чаша дневно може да промени всичко

кефир
Снимка: iStock

Пиенето на чаша кефир на ден може да изглежда като незначителна промяна в ежедневието, но ефектът му върху тялото може да бъде дълбок и многостранен. Тази ферментирала напитка не е просто модна прищявка в света на здравословното хранене – тя е силен съюзник на храносмилателната, имунната и дори мозъчната функция.

Още от първата седмица, в която започнете да консумирате кефир редовно, тялото ви започва да реагира. Ферментационният процес, чрез който се произвежда кефирът, създава уникална симбиоза между бактерии и дрожди – кефирени зърна, които се хранят с лактоза в млякото и превръщат обикновената напитка в пробиотична бомба. Резултатът е напитка, богата на живи култури, витамини B2, B12 и C, калций, магнезий и фосфор – вещества, които организмът ви жадува, често без да знаете.

Още в първите дни може да усетите облекчение на подуването и дискомфорта след хранене. Това се дължи на факта, че пробиотиците в кефира започват да променят микробиома – съвкупността от полезни микроорганизми в червата, които играят централна роля в храносмилането. Ако страдате от нередовен стомах или често имате усещане за тежест, кефирът може да възстанови естествения баланс в червата и да улесни перисталтиката.

След около две седмици ежедневен прием, имунната ви система също започва да се възползва. Над 70% от имунните клетки се намират именно в чревната лигавица, а когато микробиомът е разнообразен и здрав, тялото е по-устойчиво на инфекции, възпаления и дори алергични реакции. Кефирът има и естествени антимикробни свойства – особено домашно приготвеният, който съдържа по-богата микрофлора от магазинските варианти.

След месец редовна консумация ще започнете да усещате разлика не само във физическото си състояние, но и в психическата яснота. Това не е случайност. Все по-убедителни научни изследвания показват, че здравите черва подобряват настроението, съня и дори паметта. Кефирът е особено полезен за така наречената релационна памет – тази, която ни помага да помним лица, местоположения и дребни детайли от ежедневието. Причината се крие във връзката между червата и мозъка – оста, която учените все по-често наричат „втори мозък“.

И ако се притеснявате, че не понасяте лактоза – не бързайте да изключвате кефира. По време на ферментация млечната захар почти изцяло се разгражда, а в самия кефир се съдържа ензимът лактаза, който помага на тялото да преработи остатъчната лактоза. Това прави напитката подходяща дори за хора с лека или умерена непоносимост към млечни продукти.

Пиенето на кефир не е магическо хапче, но е малка, ежедневна стъпка към дългосрочно здраве. Той подпомага абсорбцията на хранителни вещества, поддържа костите чрез калций и витамин K2, подобрява състоянието на кожата благодарение на баланса в червата, и внася хармония в метаболизма. Дори усещането за ситост след хранене се регулира по-лесно, когато микробиомът е в добра форма.

Кефирът може да се пие чист, като освежаваща напитка след обяд, да се използва в смутита или дори като основа за салатен дресинг. Най-важното обаче е постоянството. Ако добавите чаша кефир към ежедневната си рутина, ще направите една от най-умните и достъпни инвестиции в здравето си – и червата ви ще ви благодарят.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти