Подарете книга: ПРОМЯНАТА е в приятелството

промяната
Снимка: NOVA

Фондация „Подарете Книга“ служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят частица от времето си, за да станат техни ментори и приятели. Така децата намират онзи значим възрастен, който ги подкрепя и напътства, и им помага самите те да се чувстват значими и да следват мечтите си. Поговорихме си със София Иванова от фондацията за каузата им и предизвикателствата, пред които се изправят.

***

Каква е вашата лична мотивация за каузата, зад която заставате?

Фондация “Подарете книга” вече от 10 години работи с деца лишени от родителски грижи в центрове от цялата страна. Каузата ни винаги е била да подаряваме време на децата, защото знаем, че зад всяко умно и талантливо дете стои поне един амбициозен вързрастен, който да го насърчава. Затова и основната дейност на фондацията е програмата “Подари време” - подкрепа на деца от домове през приятелство. Особено когато са малки, децата имат нужда от авторитети, към които да се стремят. Понякога се случва така, че в малкия град, където няма достатъчно кръжоци, спортни занимания и мотивиращи учители децата остават без тези авторитети. Именно в тези малки населени места нашите доброволци винаги са били най- ценния актив!

Как се отрази кризата с COVID-19 на вашата организация?

Когато през март 2020г. настъпи първия локдаун за няколко месеца бяхме лишени от връзка с децата. В суматохата трябваше бързо да започнем да подпомагаме домовете по съвсем различен начин. Първото най-важно бе да им помогнем с осигуряването на достатъчно хигиенни материали, но бързо след това се усети и нова по-сериозна нужда - техниката. Често на места децата имаха по едно устройство на дом, а онлайн обучението бе много
 тромаво. Тези деца винаги са били във висок риск от изпадане от образователната система, но виждахме, че дългосрочното онлайн обучение още повече ще задълбочи тези дефицити. Затова започнахме да мислим в посока как да продължим да подкрепяме децата в домове дългосрочно без физически срещи - така се роди идеята за програмата “Стипендията”.

Защо решихте да кандидатствате в ПРОМЯНАТА? И с какво тази социална инициатива помогна до момента на вашата кауза?
 
Промяната ни помогна да дадем първоначален тласък на идеята - да я валидираме и да получим ценни съвети как да я развием устойчиво. Това е изключително важно в началото на всеки един нов проект, особено за такъв като Стипендията, който мислим да развиваме паралелно с основната си дейност далеч след като пандемията е зад гърба ни!
 
Как възникна идеята за програмата „Стипендията“, която помага на децата да си поставят цел, като изберат такава от определен списък?
 
Работата с деца е изначално много трудна - особено когато между ментора и детето има компютър. Стипендията дава рамка, към която детето и ментора да се стремят - обща цел, която да постигнат. В хода на това учене всъщност идва и приятелството! Предизвикателството в Стипендията е различно за всяко дете - може да бъде Математика, Български или История, но не това е най-важното. Ние сме сигурни, че с едно двумесечно предизвикателство никое дете няма да се превърне от двойкаджия в отличник, но същото това предизвикателство може да научи едно дете на старание, постояноство и да му покаже онова сладко чувство, когато постигнеш нещо, към което дълго време си се старал!
 
Виждате ли промяна в децата, които откриват света на книгите и четенето? Действа ли им това стимулиращо и какви качества изгражда в тях?
 
Четенето е нещо страхотно, но никое дете не сяда да чете от самосебе си. Винаги има някоя баба, майка, татко, които показват на детето защо трябва да се чете, сричат дълго време с него, докато детето не започне да посяга към книгите само. Повечето деца в домове имат лавици и лавици с книги, но не посягат към тях, защото никой никога не им е показвал приказните светове вътре. Когато за пръв път започнахме да посещаваме домове и ние носехме книги, но вместо да ги оставяме и да си тръгваме оставахме с децата, за да ги прочетем. С някои деца сядахме само да сричаме. Когато децата те посрещнат на входа след няколко посещения с книга в ръка и възклицание “Подарете книга са тук! Седни тук да ти прочета нещо!” тогава разбрахме, че не книгите са важни, а хората!

Може да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите „Подарете книга“ ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти