Когато мъжете смачкаха жените или "Наръчник на добрата съпруга"

Когато мъжете смачкаха жените или "Наръчник на добрата съпруга"
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Всички знаем за времената, когато жената не е имала право на глас – буквално и преносно, тъй като се е смятала за по-неспособна от мъжа. Всички знаем и за отдавна отминалото явление на това жената да си седи вкъщи и да бъде домакиня, а мъжът да изкарва парите и да „храни“ семейството.

Горчивата истина е, че и до днес има прекалено много жени, които са потиснати, експлоатирани и малтретирани от мъжете си и то далеч не са само в страните от Третия свят.

Колкото и да се развива феминизмът, а жените да се борят за правата си, все още има неравенство между половете, което дори не е слабо изразено. Съвсем малък пример – на жените винаги им се напомня, че за тях биологичният часовник тиктака с много по-страшна сила, отколкото за мъжете.

Един мъж, станал баща на 30 години, е наричан „млад татко“, докато ако една жена няма деца на 29 години, всички, тактично или не, ѝ напомнят, че ѝ е време, че няма за кога да се бави и т.н. Да не говорим, че от всяка жена се очаква да бъде майка, а ако случайно тя е решила да има кариера, вместо семейство, почти винаги е анатемосвана за егоист, работохолик и т.н. (включително и от останалите жени).

Истината е, че сексизмът не е някакво митично животно, съществувало само във фантазиите на остарели феминистки. Това е било съвсем реално явление с широк отзвук, случващо се допреди няколко години, че хвърлящо своята мътна сянка и до днес.

Може би сте виждали някои от най-бруталните реклами, смачкващи достойнството на жените, които са се разпространявали свободно и не се е виждало нищо лошо в тях.

От друга страна пък идват съветите от едно време как да бъдеш перфектната съпруга. Списание „Housekeeping Monthly “ от 1955 г. дава съвсем сериозни съвети на дамите от онова време как да се държат с мъжа си, за да имат щастливо семейство.

Разбира се, няма нищо лошо в това да искаш партньорът до теб да е щастлив, да имаш чиста къща и усмихнати деца. Проблемът идва, когато мъжът е представян като господар, около когото ти трябва да изградиш живота си – мълчалива, послушна и винаги такава, каквато той те иска.

Съветите са повече от интересни, но със сигурност, ако ги разгледате (както и рекламите) ще ви стане по-скоро тъжно, отколкото смешно. Можете да ги видите в галерията ни тук > > >

Нека те ни напомнят, че никога не бива да позволяваме да бъдем принизявани или убеждавани, че не можем да направим нещо, само защото сме жени. Отдавна митовете за „силен“ и „слаб/нежен“ пол са разбити и от нас самите зависи да не позволим на сексизма никога повече да се завръща.

И помнете – ако взаимно не се уважаваме и подкрепяме една друга като жени, няма кой да го направи вместо нас!

Прочетете още:

Една успешна жена в света на мъжете и технологиите

Губим ли женската си същност?

Предразсъдъци, сексизъм и дискриминация в Холивуд

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти