Губим ли женската си същност?

Губим ли женската си същност?
Снимка: Thinkstock

Този текст ще бъде неудобен, грапав и дързък. Също като истината, която боде очите и мислите. Тя е нахална, дрипава и млада гостенка на душите ни, която безброй пъти в живота си сме стискали със зъби. Защо? Страхуваме се да не излезе навън и да попари някого?! Или така е по-удобно за всички...

Жената и нейните милион социални роли. Контрол, себеотдаване, никакво мрънкане, перфекционизъм и вкъщи, и на работа. Навсякъде! Целта е една – гордо да се закичим с титлата „Мъжко момиче!“.

Защо забравяме, че такива титли понякога са най-тежките присъди. И ако доброволно се отказваме да бъдем жени в истинския смисъл на думата, то ето и част от последствията.

Малко факти
Бум на заболяванията на щитовидната жлеза. Всяка четвърта българка има ендокринен проблем. Защо? Защото жените са по-раними и по-сензитивни. Но в този мъжки свят няма място за хленчене. Разочарованията, обидите, гневът все така си остават неизречени в зоната на гърлото и там негативната енергия поразява именно чакрата на комуникацията.

Обяснение, което може да чуете от лекар хомеoпат или природолечител, но никога от ендокринолог. Защото в мъжкия свят всичко е въпрос на контрол, а хормоните се контролират с хормони!

Бум на женските гинекологични заболявания. Кисти на яйчниците, миоми, ендометриоза. Това е само малка част от палитрата стрели, които атакуват най-силното в женската ни същност.

Възможността да станем майки, да дадем живот, да посрещнем нов човек на тази земя. Пак природолечителите ще обяснят, че кистите например са т.нар. „сълзи на душата“. Защото в училище не ни учат как да споделяме, как да релаксираме и как да минаваме през стреса, тревогите и високите изисквания към жените.

Задържаните сълзи и желанието да сме наравно с мъжете са атака срещу нас самите, срещу собствените ни полови органи. И забележете – поликистозните яйчници се „лекуват“ отново с хормони. Кого точно заблуждаваме, че можем да контролираме природата?! Заедно с рецептата за противозачатъчните, дали гинекологът ни обяснява, че когато една жена, поради различни обстоятелства, потисне творческата си енергия, е все едно да потисне възможността да ражда, да създава нов живот?! Абсурд, ще кажете! Да, но когато го правим с години, могат да дойдат кистите...

Манипулирани или свободни?
Тук ще поговорим малко за историята. Тази на два типично мъжки атрибута, които така ревностно сме прегърнали – панталоните и цигарите. Смятате, че панталоните са дело на великата Коко Шанел?

Всъщност за съвременния им вид има принос Пол Поаре през 1913 г., а мадам Шанел през 20-те години на 20-ти век ги прави популярни. Колкото и да са ни удобни, какво обличаме, когато искаме да сме наистина женствени – роклята и полата.

Целта ни не е да ви накараме да се откажете от носенето на панталони, а да помислите колко лесно припознаваме постиженията на мъжкия свят само, за да бъдем еманципирани.

Но ще отидем и малко по-далеч. Връщаме ви в 1928 г., когато бащата на съвременната наука по ПР започва работа за Американ Табако. Кой е той? Един велик манипулатор - Едуард Бернайс. Неговата задача била да създаде кампания, която ще повиши продажбите на цигари. И това не било толкова трудно. Защото жените имат две слаби места – първо, искат да са с идеална фигура и второ, да са равни на мъжете.

Проектът му се състоял в две важни стъпки. Ангажирал дори специалисти по хранене и в течение на месеци медиите обяснявали как не трябва да се ядат сладки храни и колко са вредни те за женската фигура. Оттогава е и посланието „Посегни към Лъки (Лъки страйк) вместо към сладкото!“.

Но завършващият удар за кампанията дошъл със специалния „поход на свободата“, организиран от Бернайс. По време на тази проява в подкрепа на правата на жените, млади дами, така наречените дебютантки, за първи път пушили публично. До този момент цигарите са привилегия само на мъжете, а в някои американски щати даже имало закони, които забраняват тази дейност за нежния пол.

Кампанията на Бернайс била успешна, продажбите на цигари започнали да растат, защото жените чули това, което са искали и вече имали своите „факли на свободата“. Добро хрумване, нали?

Контрол и перфекционизъм
Манипулацията е в ход и днес. Във всяка реклама ще видите идеалния образ на жената, която може всичко. Чудесно е, че вече няма дейности табу за жените. Можем да изпробваме какво ли не. Но нужно ли е? И някъде там между търчането да бъдем първи в кариерата, жонглирането с вечните ни приятелки - пералнята, ютията, печката и тежките пазарски торби, не пренебрегваме ли твърде много наши желания в стремежа си да бъдем перфектни?

Защото всеки ден ни казват, че няма място за други жени, освен за успелите. И за да издържим на всичко това, се опитваме да контролираме всяка минута от живота си, а изтощението и неудволетвореността ни следват по петите, колкото и да им бягаме. Нашето „упражняване на свободата“ достига такива размери, че мъжете няма нужда да се стараят да бъдат мъже.

Обществото ни става инкубатор за силни жени, но мъжкарите са на изчезване. И в цялата тази съвременна каша ние сме най-потърпевшите. Прикриването на крехкостта ни, на чувствата, контролът на всяка цена и бягането от себе си взимат застрашителни размери. Отлагаме с години възможността да станем майки, за да сме толкова добри в офиса, колкото са и мъжете.

Тогава защо се учудваме, че телата ни са се превърнали в пренавити пружини и се появяват репродуктивни проблеми. Гинекологичните проблеми са един от изразите на това, което сами си причиняваме. Следващия път, когато застанете пред огледалото, запитайте се:

Коя съм аз и коя всъщност искам да бъда?

Срамно ли е да искам помощ от партньора си, защото трябва да бъда силна и успешна на всяка цена?

Важни ли са моите емоции и желанието ми да бъда себе си?

Ще се оставя ли да бъда манипулирана от стереотипи, които са удобни на околните, но не и на мен?

И ако ви стане любопитно да изследвате себе си и искате да запазите женското си здраве, ето една добра възможност. Срещнете се с най-известния немски натуропат графиня Ангелика Волфскийл. Имате тази възможност в пет български града*.

Открийте връзките между емоциите, начина ни живот, стреса, храненето, загърбването на женската същност и гинекологичните заболявания. Информирайте се защо определени процеси се случват в тялото ви, как да се лекувате и как да преживявате емоциите.

И благодарете всеки ден за това, че сте създадени да бъдете жени, майки, съпруги и дъщери! С всичките ви слабости, несъвършенства, няколко излишни килограма дори!

Прекрасни сте за това, което сте, а не затова, което искат от вас да бъдете!

*Безплатните лекции на графиня Ангелика Волфскийл започват от 18.30 ч. в: София, 23.11, НДК, зала №6; Велико Търново, 24.11, Голямата зала на общината; Варна, 25.11, х-л „Черно море”; Бургас, 26.11, Културен дом на нефтохимика; Пловдив, 27.11, х-л „Санкт Петербург”.

Графиня Ангелика Волфскийл вече 30 години помага на своите пациенти с различни методи от холистичната медицина: класическа и креативна хомеопатия, Шуслерова терапия, енергийна терапия, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. Тя е сред най-популярните и квалифицирани лектори по темите „Здравословно хранене” и „Биохимията на д-р Шуслер”. 

Автор: Цвети Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти