„По-добре да гледаш към небето, отколкото да живееш там“ - великият Труман Капоти

Труман Капоти
Снимка: Getty

Днес се навършват 98 години от рождението на великия писател Труман Капоти.

Труман Капоти е сред най-успешните представители на съвременната американска литература. Ражда се на 30 септември 1924 година в Ню Орлиънс.

Пише от 8-годишен, а в Алабама съдбата го среща с Харпър Ли, която ще напише великата си книга за малки и пораснали „Да убиеш присмехулник“. Авторката дори изгражда образа на един от литературните си герои, използвайки черти от характера на Труман.

Първият му роман е „Други гласове, други стаи". За него той получава хонорар от 1500 долара, а книгата се задържа 9 седмици в класацията на „Ню Йорк Таймс“ за бестселъри.

В началото на 50-те години на миналия век Капоти адаптира за Бродуей в пиеса романа си „Арфата на тревите", последвана от мюзикъла „Къща от цветя". Героинята Холи Голайтли от следващият му роман „Закуска в Тифани" (1958 г.) се счита за едно от най-добрите му творения, а стилът на романа кара Норман Мейлър да нарече Капоти „най-съвършеният писател на моето поколение".

Връх в в литературната му кариера е романът „Хладнокръвно“ - достоверен разказ за последиците от извършването на четири убийства. В него писателят използва нов, постмодерен жанр – т. нар. „факшън", смесица от факти и фикция.

Вдъхновен от кратка статия в „Ню Йорк Таймс“, описваща необяснимо бруталното убийство на семейството на богат фермер, Труман Капоти прекарва 4 години в търсене на истината, запознавайки се с всеки, имал връзка със следствието. Харпър Ли се включва ентусиазирано в проучванията на талантливия си приятел и романът става международен бестселър.

Известен с острия си, откровен и проникновен стил и умението да говори с хората и да изтръгва най-съкровените им тайни, Капоти се превръща в сърцевед и циник. Един човек, който е видял истината за хората в очите. 

Днес ви предлагаме да се вдъхновите с едни от най-красивите му и забавни цитати за живота.

Вдъхновяващите мисли на гениалния Труман Капоти

Вижте още:

 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти