ПараКидс: "Всяко дете има право на достъп до игри сред приятели, където да подобрява качеството си на живот"

промяната
Снимка: NOVA / Красена Ангелова

Даниела Садикова и Бояна Коцева са основателите и двигателната сила на ПараКидс и през 2017 г. се превръщат в един от победителите в ПРОМЯНАТА. Те се посвещават на създаването на възможности за адаптиран спорт за деца със специални нужди. ПараКидс осигурят достъп на децата с увреждания и нарушения в развитието до различни видове спорт. Те вярват, че всяко дете има право на целогодишен достъп до игри сред приятели, където да подобрява качеството си на живот, да укрепва здравето и самочувствието си.

***

Защо решихте да кандидатствате отново за участие в 10-тото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА?

ПРОМЯНАТА е един невероятен формат, който подпомага развитието на социалните предприемачи в България, работещи с децата. Първото ни участие през 2016г. и победа в конкурса бяха катализатор в израстването на ParaKids. В програмата на ПРОМЯНАТА натрупахме толкова полезни, вдъхновяващи и практически приложими умения и опит, които успешно ползваме и до днес.

Седем години по-късно, да бъдем селектирани за 10-тото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА е чест и признание за нас. Стремежът ни за развитие и достигане до повече деца не е спирал и за миг. И сега ще ви разкажем повече.

Успяхте ли да изпълните целите си след първото участив в ПРОМЯНАТА и какви са новите проекти и цели, които сте си поставили този път?

В ParaKids се стремим да осигуряваме достъп до спорт за деца със специални потребности, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Когато се срещнахме с ПРОМЯНАТА работехме с 20 деца, а днес броят на редовно спортуващите е близо 250. Децата се включват в целогодишни тренировки по адаптирано плуване, водна рехабилитация, адаптирани ски, сезонни спортове, спортни лагери и еднодневни събития. Разполагаме с голям брой специализирана спортна екипировка (колички, ски за седящи, сърфове и др.), която позволява на деца с двигателни затруднения да се включват в разнообразни спортни дейности, наравно с всички останали. Към това съвсем естествено се разви и общност, в която са включени родителите, доброволците, партньорите и децата, разбира се. Общност за подкрепа, приятелство, взаимопомощ, вдъхновение, разбиране и уважение. Тази добавена стойност, към която не сме се стремили целенасочено, но ето че е факт, потвърждава, че сме на прав път.

Работейки основно с деца в София и населени места от общината, виждаме какъв положителен ефект има върху тяхното физическо, емоционално и социално здраве. Следващата стъпка, направо голям скок, който искаме да направим, е достъпен спорт за децата от цяла България. За да постигнем това, сме си поставили цел, която е като торта за рожден ден или 10-ти юбилей – многопластова. Желаем да споделим нашия опит, както като спортни педагози, така и като социални предприемачи с повече треньори от различни населени места, това е първият и основен пласт. Но как да се включиш в спортни занимания, ако нямаш информация за тях? Трудно, нали? Ето защо следващият пласт на нашата торта е „Карта на достъпността“ - информационна платформа с актуалните доспъпни спортни обекти и адаптирани спортни дейности в страната. Ще осигурим специализирана спортна екипировка на повече места. Не на последно място, чрез личен пример и организиране на спортни събития на различни места, ще покажем на повече деца и техните семейства каква е ползата от спорта за всички.

С какви предизвикателства се сблъскава в България едно дете със специални нужди, което иска да спортува?

В България децата със специални нужди и техните семейства се сблъскват с не едно предизивкателство в ежедневието. Децата с двигателни затруднения и тези, които ползват инвалидни колички, са силно засегнати от достъпността на околната среда. Достъпен транспорт, достъпност на училищната среда, достъпност до спортни съоръжения и т.н. А децата с ментални затруднения често остават неразбрани, съответно изолирани и дори отхвърлени. Само защото комуникират по различен начин. Освен чисто физическата страна на нещата, понякога предизвикателство е и достъпът до информация и отговори на въпроси като: Какви спортове за деца със специални потребности има, къде се случват, кой води заниманията, има ли смисъл, кой може да сподели личен опит и др.

Възможно ли е да има адаптирани площадки, съоръжения и екипировки в някои училища в страната и какви са възможните пречки пред това?

Всичко е възможно! Живеем във времена на технологичен напредък и глобализация. Решения за достъпност на околната среда, в конкретния случай на адаптирани площадки, съоръжения и екипировка в училищата, има много, както стационарни, така и подвижни. Необходимо условие за успех, без което всеки проект е обречен, е визията за изграждане на достъпна среда. За да е успешна визията, тя трябва да е съобразена с нуждите и адекватно да отговаря на тях, да е направена с внимание към детайла и емпатия. Разбира се, всичко това е свързано с финансови средства, с които не винаги разполагат училищата. Това ограничение може да се преодолее благодарение на дарителски програми или други подобни, но тук вече се намесва човешкият фактор и самото желание за надграждане и облагородяване на заобикалящата ни среда и действителност.

Има ли някоя история на дете, на което сте помогнали, която ви е трогнала най-много?

За последните седем години имаме много истории и е трудно да кажем коя ни е трогнала най-много. Всички трогват. Но сега ще споделим с вас едно преживяване в планината, а героите не са един и двама. На последния зимен адаптиран ски лагер участваха деца, които използват инвалидни колички в ежедневието си и техните семейства. Благодарение на специализираната екипировка, с която разполагаме, тези деца обиколиха пистите в цялата планина и видяха невероятните гледки, които разкрива Пирин. Приклкючението се развива в Банско. Първите дни емоцията е толкова голяма за децата, че им трябва време за осмисляне. Ние сме в планината, возим се на седалкови лифтове, спускаме се по пистите заедно с другите скиори, наблюдаваме Световна купа по сноуборд на живо, създаваме нови приятели, разпознаваме върховете, за които сме учили в учебниците, виждаме част от България като на длан. И така героите са Валери, доброволецът Калоян и татко Симо. Децата, смаяни от преживяването на ските, не спират да говорят за него. Желаят още от същото, да се чувстват свободни и да покоряват върхове. Родителите, разбира се, изпитват известно притеснение относно целият процес. Когато Валери се връща при майка си след поредното вълнуващо спускане, тя се втурва загрижено да провери как е той и дали всичко е наред, докато той говори със своя инструктор Калоян. Тогава Валери се обръща към нея и казва „Мамо, виждаш ли, че има и добри хора!“. Ние подминаваме този коментар, но Калоян не. Инструкторът споделя впоследствие, че се разплакал при тези думи. От смесени чувства - смес от радост, но и от огорчение, че обществото ни има още какво да учи, за да подкрепя достатъчно децата със специални нужди. В него вече тече промяната и желанието за по-добро.

Сълзите не спират до тук. Татко Симо се грижи за семейството си с голяма любов, но строго, преценяващо и дори недоверчиво се отнася към околния свят и винаги е сериозен. В края на нашият адаптиран зимен лагер, по време на който той за пръв път имаше възможността да кара ски с двете си деца, не само с едното, нещо в него също се промени. Непредвидено и съвсем искрено той се разплака. Сълзи от щастие, които дори най-сериозният човек не може и не иска да сдържа. С усмивка и отблясъци по бузите татко Симо сподели, че зимите от тук нататък няма да са мразовитият сезон, през който само се борят с кишата и преспите и основно си седят вкъщи. Зимите ще са време за приключения в планината заедно с цялото семейство, докато инвалидната количка на Дани е паркирана на топло. Това е спортът! Учи ни на нови умения, създава приятелства, променя съдби, обединява, оздравява телата и душите, дава равен старт. А, децата. Децата са герои, които заслужават уважение, разбиране и подкрепа, и те сами ще ни покажат на какво са способни.

С какво ПРОМЯНАТА промени вашия живот?

Ние сме ентусиасти с много положителен заряд и искрена нужда да подобряваме средата около нас. Екипът на ПРОМЯНАТА ни помогна да структурираме тази енергия и да я разпределяме целенасочено, за да постигаме успешно резултати. Те замениха думата „проблем“ в нашия речник с думата „възможност“, което ни помогна да се адаптираме по-лесно към предизвикателствата по пътя към успеха. ПРОМЯНАТА не е каква да е социална корпоративна отговорност или само конкурс. Тя е общност на социални предприемачи, вдъхновители и визионери. Чрез нея се обогатиха нашите приятелтсва и партньорства. ПРОМЯНАТА е неизчерпаема и винаги има какво ново да научим, благодарение на нея. Ето защо тя не е спирала да променя нашия живот.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти