Откъс от „Срещи по време на ваканция“ на Емили Хенри

книги
Снимка: iStock

Повече за книгата прочетете тук„Срещи по време на ваканция“ - хитовият роман, вдъхновен от „Когато Хари срещна Сали“, който завладя света

1

Това лято

- ПОПИ – обажда се Суапна от централното място на безличната сива конферетна маса, – какво имаш за нас?

Като блага господарка на империята, наречена „Пъте-шествия + Почивка“, Суапна Бакши-Хайсмит едва ли би мо-гла да бъде по-далеч от двете основни базови ценности на нашето прелестно списание.

Последния път, когато Суапна почива, като че ли беше преди три години, когато беше бременна в деветия месец и докторът ѝ нареди да пази леглото. Но дори тогава пре-карваше цялото си време във видеоразговори с офиса, като балансираше лаптопа върху корема си, затова не мисля, че би могло да се нарече почивка. Всичко в нея е остро, целе-насочено и прецизно – от оформената назад модерна приче-ска тип каре до ниските ѝ заострени обувки „Александър Уонг“, обсипани с капси.

Съвършено нанесената ѝ очна линия би могла да пререже алуминиево кенче, а смарагдовозелените ѝ очи биха могли да го пресоват впоследствие. В този момент и двете са насо-чени право към мен.

– Попи? Ехо?

Примигвам, за да се отърся от унеса, намествам се на стола и се прокашлям. Напоследък често ми се случва да изпадам в такива състояния. Когато работата ти изисква да се появяваш в офиса едва веднъж седмично, не е добре половината от това време да блееш като някое хлапе в час по алгебра, а още по-зле е да го правиш в присъствието на страховитата си и вдъхновяваща шефка.

Заглеждам се в тефтера пред себе си. Преди идвах на пе-тъчните срещи с десетки предложения, записани с голям ентусиазъм. Идеи за статии за непознати фестивали в чуж-ди държави, за популярни местни ресторанти с пържени десерти, за природни явления на някой конкретен плаж в Южна Америка, за многообещаващи лозови насаждения в Нова Зеландия, за нови трендове сред заклетите авантюри-сти или методи за дълбока релаксация за любителите на спа процедурите.

Записвах тези бележки сякаш в някаква паника, все едно всяко преживяване, което се надявах някой ден да ми се случи, бе живо и растеше в мен, протягаше клони и си проправяше път през вътрешностите ми, за да намери път навън. Преди тези срещи обикновено прекарвах три дни в състояние, подобно на транс – ровех в гугъл, преглеждах снимка след снимка след снимка на различни места, които никога не бях посещавала, а в корема ми се заформяше кър-корещо усещане на духовен глад.

Днес обаче бях отделила десет минути, за да запиша име-ната на няколко държави.

На държави, дори не на градове.

Суапна се е вторачила в мен в очакване да споделя след-ващата си впечатляваща идея за лятно пътуване, а аз гледам думата „Бразилия“.

Бразилия е петата по големина държава на света. Заема 5,6 процента от сушата на Земята. Човек не може да напише кратък интригуващ материал за това какво е да почиваш в Бразилия. Трябва да избере поне някой конкретен регион.

Отгръщам страницата и се преструвам, че преглеждам какво е написано на следващата. Празна е. Когато колегата ми Гарет се навежда, за да надзърне над рамото ми, аз затва-рям тефтера с бързо движение.

– Санкт Петербург – изтърсвам.

Суапна повдига едната си вежда. Започва да крачи по-край масата.

– Писахме за Санкт Петербург в летния брой преди три години. Не помниш ли? Фестивалът на белите нощи?

– Амстердам? – намесва се Гарет до мен.

– Амстердам е пролетен град – отвръща Суапна с едва осезаемо раздразнение. – Не може да представиш Амстер-дам без лалетата.

Бях чула, че е посетила над седемдесет държави, някои от които по два пъти.

Прави пауза, като потупва телефона в едната си длан, до-като мисли.

– Освен това Амстердам е толкова... модерен.

Суапна твърдо вярва, че ако си в крак с модата, значи си демоде. Ако усети, че се заражда интерес към Торун, Пол-ша, например, значи Торун отпада за следващите десет го-дини. На стената до бюрата има списък (Торун не фигурира в него) на места, за които П + П няма да пише. Всяка дести-нация е попълнена с почерка на Суапна и до нея има дата. Освен това се провежда тайно наддаване кой град кога ще отпадне от Списъка. Няма друг момент, в който в офиса да настъпва такова тихо вълнение, както в утрините, когато Суапна влезе с бойна крачка и с дизайнерската си чанта за лаптоп, метната на рамо, и се отправи право към Списъка с извадена химикалка, готова да задраска един от забранени-те градове.

Тогава всички я гледат със затаен дъх и гадаят коя дести-нация ще извади от забвение. Щом влезе в кабинета си и за-твори вратата, онзи, който е най-близо, изтичва до Списъка, вижда кое име е зачеркнато и се обръща да го прошепне на всички в редакцията. Обикновено следва тихо празненство.

Когато предишната есен Париж бе изваден от Списъ-ка, някой отвори бутилка шампанско, а Гарет извади една червена барета от чекмеджето на бюрото си, където очевид-но я беше прибрал в очакване именно на този момент. Носи я цял ден и я махаше всеки път, щом чуехме изщракването и изскърцването на вратата на Суапна. Мислеше, че му се е разминало, докато тя не се спря край бюрото му на тръгване от офиса и не му каза:

– Au revoir*, Гарет.

Лицето му стана червено като баретата и макар според мен Суапна да го каза изцяло шеговито, той така и не успя да възстанови увереността си след този случай.

След като Амстердам бе обявен за „модерен“, страните на Гарет подминаха баретеното червено и добиха нюанс на цвекло.

Отнякъде някой предлага Козумел. После се чува глас за Лас Вегас, върху което Суапна се замисля за момент.

– Вегас може да се окаже забавен. – После поглежда пра-во към мен. – Попи, не мислиш ли, че Вегас може да се ока-же забавен?

– Определено може се окаже забавен – съгласявам се.

– Санторини – вмята Гарет и звучи като анимационно мишле.

– Санторини, разбира се, е прекрасен – съгласява се Су-апна и Гарет въздъхва шумно и облекчено. – Но искаме нещо вдъхновено.

Отново ме поглежда. Целенасочено. Знам защо го прави. Иска аз да напиша големия материал. Защото затова съм тук.

Стомахът ми се свива.

– Ще продължа да мисля и ще ти споделя идеите си в по-неделник – предлагам.

Тя кимва в знак на съгласие. Гарет се отпуска на стола до мен. Знам, че двамата с приятеля му отчаяно искат да се насладят на безплатна ваканция на Санторини. Както все-ки друг пътуващ журналист. Вероятно както всеки човек на планетата.

Както и аз би трябвало да искам.

„Не се предавай – ще ми се да кажа на колегата си. – Ако Суапна търси вдъхновение, няма да го получи от мен.“

От дълго време не ме е спохождало такова.

– МИСЛЯ, ЧЕ ТРЯБВА ДА НАСТОЯВАШ за Санторини –казва Рейчъл и завърта чашата си с розе върху покритата с мозайка маса в заведението. Виното е прекрасно за лятото и благодарение на нейната работа, му се радваме безплатно.

Рейчъл Крон е моден блогър, любителка на френските булдози, родена и отраснала в Горен Ийст Сайд (но слава богу, не от онези негови жители, които се държат така, ся-каш е много сладко, че ти си от Охайо и дори че Охайо въ-обще съществува. Нима някой изобщо е чувал за Охайо?) и най-добра приятелка от най-висока класа.

Въпреки че разполага с първокачествена бяла техника, Рейчъл мие на ръка всичките си съдове, защото така се ус-покоява. Прави го, покачена на десетсантиметрови токо-ве, защото според нея равните обувки са предназначени за моментите, когато човек язди или градинарства, при това единствено ако не е намерил подходящи ботуши на висок ток.

Когато се преместих в Ню Йорк, Рейчъл беше първият човек, с когото се сприятелих. Тя е инфлуенсър (тоест ѝ се плаща да ползва определени марки гримове и да се снима край красивата си мраморна тоалетна масичка). Въпреки че до онзи момент не бях имала приятел от интернет среди-те, това определено си имаше плюсове (тоест никоя от нас не се срамуваше да помоли другата да изчака, докато на-прави снимка на сандвичите ни). И макар логиката да под-сказваше, че не би трябвало да имам много общо с Рейчъл, на третата ни среща (беше в същия винен бар в „Дъмбо“**, в който седим в този момент) тя призна, че прави всички-те си снимки във вторник, като сменя дрехите и променя прическите си, докато се мести в различни паркове и ресто-ранти, а останалите дни от седмицата прекарва в писане на есета и поддържа профилите в социалните мрежи на някол-ко приюта за кучета.

Бе подхванала тази работа, защото е фотогенична, води фотогеничен живот и има две много фотогенични (макар и вечно нуждаещи се от медицински грижи) кучета.

От друга страна, аз се бях посветила на социалните ме-дии в опит да превърна пътешестването в работа на пълен работен ден. Двете вървим в една и съща посока, но по раз-лични пътища. Да, тя живее в Горен Ийст Сайд, а аз в Долен Ийст Сайд, но и двете сме ходещи реклами.

Отпивам глътка от бълбукащото вино и му позволявам да се разлее в устата ми. Не съм била на Санторини. Някъде из претъпканата къща на родителите ми има пластмасова кутия, пълна с вещи, които нямат нищо общо помежду си. В нея се намира един списък с местата, които мечтая да посе-тя, който съставих, докато бях в университета. Санторини заема едно от челните места. Неговите изчистени бели фор-ми с широки ивици искрящо синьо море помежду им бяха пълната противоположност на моя пълен с излишни вещи двуетажен дом в Охайо.

– Не мога – казвам ѝ накрая. – Гарет ще избухне в пламъ-ци, ако той е предложил Санторини, аз съм го одобрила, а Суапна накрая избере мен да напиша материала.

– Не разбирам – противи се Рейчъл. – Защо ти е толко-ва трудно да си избереш място за ваканцията, Попи? Не е като да си пестила цяла година. Просто избери някое място. Отиди там. После избери някое друго. Нали това правиш открай време.

– Не е толкова просто.

– Да, да... – Рейчъл прави пренебрежителен жест с ръка. –Знам, шефката ти иска „вдъхновяваща“ ваканция. Но когато отидеш на някое красиво място и в ръката си държиш кре-дитната карта на П + П, вдъхновението ще те осени. На све-та няма човек, който да е по-добре оборудван за вълшебно туристическо преживяване от журналист пътешественик, зад чийто гръб стои внушителен медиен конгломерат. Ако ти не можеш да си организираш вдъхновяващо пътешест-вие, как, по дяволите, се очаква да го направят обикнове-ните хора?

Свивам рамене и си отчупвам парче сирене от дъската с деликатеси.

– Може би точно в това е смисълът. Тя повдига тъмната си вежда.

– Какъв е смисълът?

– Именно! – отвръщам и тя ме поглежда с безстрастно отвращение.

– Не се дръж мило и закачливо – изрича с равен тон.

За Рейчъл Крон да си мил и закачлив е почти толкова лошо, колкото е да си модерен за Суапна Бакши-Хайсмит. Въпреки леко размитата визия за косата, грима, дрехите, апартамента и профилите ѝ в социалните мрежи, Рейчъл е дълбоко прагматична личност. За нея животът в публично-то пространство е работа като всяка друга, работа, с която продължава да се занимава, защото благодарение на нея успява да си плаща сметките (поне що се отнася до сире-нето, виното, грима, дрехите и всичко останало, което кли-ентите ѝ ѝ изпращат), а не защото фалшивата псевдослава ѝ носи удоволствие. В края на всеки месец публикува пост с най-несполучливите, необработени кадри от фотосесиите си. Текстът към него гласи: „Това е поредица от нагласени фотографии, заснети с цел да ви накарат да пожелаете един живот, който всъщност е недействителен. За тази дейност ми се плаща“.

Да, учила е в училище по изкуства.

По някакъв начин обаче псевдоизкуството, което съз-дава, не намалява популярността ѝ. Когато съм в града в последния ден на месеца, винаги се старая да си уговорим среща, за да видя как проверява нотификациите си и прави гримаси на досада при вида на безбройните нови последо-ватели и събрани харесвания. От време на време сподавя по някой писък и въздъхва:

– Чуй това! „Рейчъл Крон е толкова смела и истинска. Ще ми се да ми беше майка.“ Аз им казвам, че изобщо не ме познават, а те просто не разбират нищичко!


* Довиждане (фр. ез.). – б. пр.

** Идва от английското DUMBO, акроним от Down Under the Manhattan Bridge Overpass, район в Ню Йорк, намиращ се под моста „Манхатън“. – б. пр.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти