Откъс от „Избрах да бъда щастлив“ на Стефани Гарние

книга Locus Publishing
Снимка: Locus Publishing

През младежкото безгрижие към коловоза на живота и работата, от която едва надигаме глава по-късно, годините се изнизват. С всяка изминала година времето ускорява по малко своя ход.

Повечето от нас живеят този първи живот, забравяйки вчера; препускайки, изразходват дните, които сякаш бликат от неизчерпаем извор. Няколко години по-късно машината е ускорила опасно темпото, а ние все още успяваме със сетни сили да поддържаме ритъма на един живот, който сами сме си наложили.

Вкопчваме се в неотложното, все по-здраво и по-здраво, запълваме с хиперактивност всяка минута, без да виждаме по-надалеч от утре, сякаш това ще продължи вечно. Година след година, впримчени в този първи живот, се оказваме в съревнование с новите поколения, както и със самите себе си, като същевременно трябва да се противопоставяме и на надигащата се умора, не само физическа, но и интелектуална.

Някои от нас са си наложили определен ритъм на живот, задължения, куп отговорности и работа, които непрекъснато са нараствали в течение на времето. При все това трябва да продължим да се борим с живота, който сме изградили тухла по тухла, без непременно да сме различавали коя ни е нужна и коя не.

Идва обаче моментът, когато „винаги повече“-то на всяка нова година се сблъсква с „малко по-малко“-то запаси от време, енергия, желание и здраве през следващата. Въжето се опъва, разтегля се, а както гласи поговорката, „дето е тънко, там се къса“. Няма свръхчовеци в това отношение.

Така идват неразбирането и празнотата, понякога се стига и до рухване. Просто не издържаме. Тогава съмнението, умората, непоносимостта, при някои дори прегарянето („бърнаут“), ни принуждават да забавим ход.

Все още сме затънали в собствения коловоз на живота и дори да вдигнем глава, мъглата ни обгръща отвсякъде. Колкото и да се взираме около себе си, гъстата мъгла ни пречи да виждаме. Къде е напред? Къде е назад? Обръщаме се, без да знаем накъде да поемем.

Тогава идва време за почивка и отдръпване. Идва време да си подарим спасително късче живот, далеч от вчерашните ни навици и от нещата, които сме считали за толкова важни.

В този момент изникват няколко възможности, когато след хубав размисъл осъзнаваме наистина за първи път, че никой не е незаменим, особено за фирмата, в името на която сме жертвали живота си. Хиляди дни на задължения да постигаме цели, свързани с рентабилност и продуктивност, които не са имали кой знае какъв смисъл за личния ни живот.

Цели, които с времето са ставали все по-високи, тъй като са били постигани всяка година. Мулето е тук, остава само да го натоварим още малко.

Говорейки за подобно трупане на богатства, си припомням думите на най-древните и онова, което баба ми каза един ден за своя съсед: „За какво му е да трупа толкова? За да бъде утре най-богатият в гробището?“.

Ден след ден в тази житейска скоба цялата конструкция на вчерашния ни живот, фалшивите приоритети, както и фалшивите задължения започват да изчезват.

Тогава, когато мъглата се вдигне, от всичко, което ни е движело през последните двайсет или трийсет години, остава само най-важното. Същественото е тук, пред очите ни. Една завеса се е вдигнала и всичко се е променило. Нашият втори живот може да започне.

Остава малко време, но може би все пак половината ни живот, за да се отдадем изцяло на онова, което ни е полезно и необходимо. Да се обвързваме единствено с онова, което обичаме. И да оставим настрана всичко ненужно.

Време е да сменим работата, ако се налага; да работим за себе си; да си вземем една година отпуск; да се преместим, ако имаме желание за това; да се обвържем официално с човека, когото обичаме, или да се отдалечим от някого с ясното съзнание, че любовта не е взаимоотношение за комфорт, социален имидж или икономическа изгода, и че навярно някъде другаде ни чака прекрасна история, която да изживеем.

Осъзнали сме се, вторият ни живот отваря обятия да ни прегърне и за разлика от предишното ни битие, към новото тръгваме с широка усмивка.

Нека правим само това, което обичаме, защото нямаме повече време за губене, нито роля, която да играем или поддържаме.

И макар че не всички от обкръжението ни ще разберат нашето преобразяване и новия живот, в който се впускаме, можем да се надяваме за тях, че и те на свой ред един ден ще отворят очи и ще започнат своя втори живот.

Да, имаме два живота. Един, за да учим, и втори, за да живеем пълноценно.

Кой освен нас би могъл да направи по-добрия избор?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти