свещи фенери
Снимка: Thinkstock

От утре започват Трифунците - трите вълшебни дни на февруари

Месец февруари започва с поредица от три последователни празнични дни, наречени според народните традиции Трифунци: 1 февруари - Трифоновден, 2 февруари - Сретение Господне (Петльовден) и 3 февруари - Свети Симеон.

Тези дни се свързват с лозята, виното, плодордието и благоденствието. На тях всички трябва да се помолим за една добра година, изпълнена с много късмет и любов.

Св. Трифон произхожда от Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия – област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Той е мъченик и светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян, бил посечен с меч. Името на светеца идва от гръцката дума за мекота, нежност и деликатност.

Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик. 

Най-често в иконите светецът е изобразен да държи кръст в дясната си ръка, докато в лявата има малък сърп, като символ на основното оръдие за обработката на лозята и градините през Средновековието.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. По стар стил 14 февруари се празнува като ден на лозаря.

Народните обичаи са нарекли Вълчи празници дните след Трифоновден. Според преданията в тези два дни вълците бесуват. За да се предпазят хората от тях, се следвали строги правила на поведение. Месели се обредни хлябове, които се раздавали, а по това какво е времето на 2 февруари хората гадаели какво им предстои през годината. 

свещи празник
Снимка: iStock

Именно на 2 февруари се празнува Зимна Богородица, Вълча Богородица - Сретение господне, който е един от 12-те големи християнски празници през годината и един от четирите празника, посветени на Божията майка. Тогава се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос. 

Вторият ден на Малък Сечко се нарича още Петльовден или Петеларовден /по стар стил/. Най-разпространен този празник е в Източна България. Той се празнува за здраве на момченцата, като майките на мъжки рожби колят петел за здраве на детето си. Обредната храна от сварения петел и краваите или начупената на парчета пита се раздават на съседите за здраве.

На другия ден след Сретение господне се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Православната църква почита св. Свети Симеон Богоприемец като един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.

10 поверия, които ни пазят от лош късмет

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти