Островът ни повика

Островът ни повика
Снимка: Без багаж

Биляна Траянова

Нямаме планове да идваме тук, но имаме чувството, че островът ни вика, сякаш иска нещо да ни сподели…

Остров Ломбок е на 20 минути полет източно от Бали или на три часа път със скоростна лодка през Ломбокския проток.

На летището ни чака кола, изпратена от хотела ни Тугу.  Сървис от най-висок клас, кошничка със змийски плодове за всеки от нас и усмихнат шофьор, разказващ ни откъде минаваме и къде са най-добрите места за разходка и хапване.

Ломбок е като нешлифован диамант, традиционно скрит в сянката на популярния си съсед Бали. Малко пътешественици са чували за неговите безоблачни плажове, дълги идилични ивици от бял пясък, извисяващи се стройни кокосови палми с шептящи листа.

Често го oписват като Бали преди 20 години. Така е и не е така. Някои от гледките напомнят на Бали, но Ломбок е остров, доминиран от исляма, за разлика от хиндуисткия Бали. Което вече означава - огромна разлика. Много от районите на Ломбок напомнят повече на Ява. Храната тук изобилства. Кухнята е люта. Туристите малко.

Хотел Тугу Ломбок е разположен на девствен бял пясъчен плаж, в северозападната част на острова. В съседство на този тропически рай е красиво голф игрище, диви пейзажи, традиционни къщи със сламени покриви и зелени поля.

Тугу Ломбок има мисията да поднесе на потърсилите това райско кътче забравената история, изкуство и романтика на античните кралства, като същевременно предлага най-класен тропически лукс, какъвто не може да бъде открит в нито един друг курортен комплекс на острова. Хотелът е декориран със стотици оригинални, изящни произведения на изкуството и антики, старателно събирани и реставрирани, оставени като любящ завет от отдавна забравената, оригинална култура на остров Ломбок.

Очаква ни романтична вечеря на плажа. Искаме да сме далеч от всичко, освен от утихналия океан… Ароматни пръчици, блещукащи свещи и звезди. Животът наистина е най-красив в своята простота!

Кристално чистите води, край които е построен хотелът, са идеални за плуване и шнорхелинг през деня. Нощите са като картини на сбъднати тропически мечти с проблясващите пръски на вълните, поклащащите се сенки на палмовите корони и прелъстителната сребърна луна и милиони звезди.

Океанът е спокоен. Разхождаме се по плажа и не спираме да се радваме на новооткритите раковини. Поне една малка раница, пълна с тях, ще отпътува обратно с нас за България. Както всеки път!


Гледайте новия епизод на предаването "Без багаж", посветено именно на Ломбок, на 17 октомври, събота, от 13.00 ч. по Диема:

Епизодите на "Без багаж" можете да гледате и в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК.

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Необикновеният дом на романтиката

Флиртове на 15 метра дълбочина

Не се качвайте на магаретата!

На лов за приключения в Малта

Да избягаме в Болоня

Най-възмутително вкусното кафе в света

Денят, в който всички мълчат

Стряскащата тайна на остров Бали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти