Обичам те, но парите са си мои. Или трябва ли бюджетът на семейството винаги да е общ

двойка пазаруване
Снимка: Thinkstock

Въпросът с парите в едно семейство винаги е много деликатен.

Още след първите срещи, когато по традиция мъжът черпи, започваме да се питаме кога и жената трябва да се включи, трябва ли изобщо да се включва, кой какво плаща на общите почивки и изобщо – ако се събираме, трябва ли да съберем и парите си?

двойка пазаруване
Снимка: Thinkstock

Разбира се, еднозначен отговор няма, както няма и единствено правилно решение на този въпрос.

Едно френско семейство решава да обясни на света своята гледна точка за това, че разделените пари не означава по-малко любов.

„Имаме таблица, в която записваме разходите. Делим поравно, защото взимаме приблизително еднакви заплати“, обяснява Той.

Тя допълва в интервюот за L’express: “Някои мои приятелки смятат, че така няма романтика, че не сме били истинско семейство, че съм отнемала възможността мъжа ми да се чувства глава на семейството.

двойка пазаруване
Снимка: Thinkstock

Аз пък смятам, че така сме напълно равноправни, както смятам, че трябва да бъде“.

Отделните сметки позволяват на всеки да харчи според навиците си, стига да спазва уговорката за разделянето на разходите по равно.Понеже моите пари са си мои, не се чувствам длъжна да давам отчет на мъжа ми защо съм си купила още един чифт обувки, нито пък го разпитвам къде и за какво харчи заплатата си“, казва още Клое.

„За мен това е по-честният вариант. Вижда се, че двамата даваме по равно за семейните нужди, вместо все единият да си мисли, че плаща по-големите сметки“, допълва съпругът Пиер.

Според психолозите пълното сливане на живота и бюджета на двама души в дългосрочен план може да им изиграе лоша шега.

„В първите години, когато любовта е най-силна, двамата искат да се чувстват едно цяло.

С годините обаче желанието за независимост отново се връща и това поражда много семейни конфликти“, обясняват специалистите.

При всички случаи, когато става дума за пари, разговорите трябва да са откровени и чести, дори да са в началото на връзката.

Само така ще се избегнат ужасно грозните ситуации, в които се обвиняваме едни други, че не даваме достатъчно в семейството или пък че харчим неразумно.

Разбира се, разделянето на разходите по равно е честно и възможно само когато двамата взимат относително еднакви заплати.Когато единият печели значително повече от другия, е редно той да поеме по-голямата част от разходите.

Но каквото и да се съотношението между доходите на двамата, парите никога не трябва да са причина единият да проявява превъзходство над другия.

Нито пък любовта трябва да е причина единият да си дава цялата заплата на другия в знак на преданост.

Още за семейството

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти