Никога не пий сок на плажа, ето защо

Студените плодови сокове обикновено са една от любимите напитки за плажуващите. Те ни разхлаждат и ни дават доза лятна свежест. Надали сте подозирали обаче, че именно на плажа тези напитки могат да бъдат опасни.

Ако обичате да пиете прясно изцеден сок под палещите слънчеви лъчи, внимавайте. Лекарите предупреждават, че това може да доведе до т.нар. "изгаряне на Маргарита", пишат от Vesti.bg.

10 спешни мерки при слънчево изгаряне

Плодовите сокове, които често са в основата на освежаващите коктейли, съдържат фурокумарин. Това вещество, когато е изложено на слънчева светлина, причинява изгаряне, дори ако сте нанесли слънцезащитен крем. На външен вид повредената кожа е по-скоро раздразнена, само в някои случаи се появяват мехури. Но не е по-малко опасно.

сок
Снимка: iStock

Фурокумаринът се съдържа в лимон, лайм, целина, моркови, магданоз, смокини, манго и копър. Всички тези зеленчуци и плодове са в основата на повечето летни напитки. Ако ви се струва, че просто пиете лимонада през сламка и е безопасно, тогава това не е така. Дори една капка върху кожата около устата ви е достатъчна за изгаряне.

Шехла Адмани, детски дерматолог в Станфордския медицински център за детско здраве в Калифорния, припомня, че децата са изложени на особен риск в този случай, защото често се хранят по-небрежно от възрастните. Повече продукт остава върху кожата, което на слънце ще причини изгаряне.

Комбинацията от цитрусови плодове и слънце не е най-добрата комбинация за релакс. Обърнете внимание на водата, тя освежава не по-лошо от популярните напитки и е дори по-полезна от тях. 

Причини да започвате деня си с чаша вода

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти