Няма страшно сами да решим проблемите си

Не оставяйте личния си живот на произвола на съдбата, а го подредете с помощта на вашите собствени усилия
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравей, Алексей!

Чувствам се малко глупаво пишейки това... като зрял човек, който би трябвало да се справи със собствените си проблеми, а не да се опитва да ги реши "нечестно" :). Чувствам се и като тийнейджърка, пишеща до... Време Супер S примерно :).
Не знам дали техниката ти има право да влияе на други хора, но има едно момчееее :), което харесвам наистина много и с което някакси все се разминаваме във времето. Почти съм убедена, че и той изпитва същите чувства, но все не ни се получава - или той си има приятелка, или аз не съм сама, или нещо друго... В резултат на това между нас има доста голяма доза напрежение (не от неприятния тип, но все пак... :). Та молбата ми е да ме посъветваш какво да направя, така че напрежението да изчезне и нещата да ни се получат?

Благодаря :)!

Здравей,
Преди да отговоря на въпроса ти, искам да обърна внимание на нещо, което ми направи впечатление в началото на писмото: "Чувствам се малко глупаво, пишейки това... като зрял човек, който би трябвало да се справи със собствените си проблеми, а не да се опитва да ги реши "нечестно"...''.

Много си права за едно: наистина зрелите, пораснали и сериозни хора са обикновено тези, които имат проблеми, защото умеят да си ги създават. Радва ме обаче, че имаш съзнание да поемаш отговорност за това, което се случва (или по-скоро ти сама случваш) в живота си. За доста хора отговорността е нещо, което се опитват да избегнат на всяка цена и повечето са много успешни в това. То, мисля си, е и основната причина да се търсят рецепти и панацеи, с които човек да реши всички свои проблеми като с магическа пръчка - веднага и завинаги, без "излишни" движения и ако може само по умозрителен път...

В този смисъл, не разбирам защо си нарекла "нечестно" активното търсене на ресурси за изход от една ситуация, която на теб не ти харесва? Дa проявяваш потенциала е показател за отговорност към собствения живот, проява на жизнеспособност и в никакъв случай не е нечестно. Нечестно би било да се възползваме от нещо, което не ни принадлежи. Случаят с потенциала обаче не е такъв – той принадлежи на всички, в еднаква степен и без условности.

Избрах да отговоря на твоето писмо, защото то, в цитираното горе изречение, онагледява много добре това, за което стана въпрос в предишния материал. Обективисткият възглед за света разделя човека и света, превръща ги в отделни и чужди територии, всяка с ясно изразени граници. Така влизаме в биполярността на матрицата, в която има "честно и нечестно", "възможно и невъзможно", "реално и нереално", но няма решения.

Тази идея е предадена чудесно в книгите на Ивинела Самуилова и също много подробно се спираме на нея в курсовете, защото тя е, така да се каже, отправна, за да можем да излезем от този възпрепятстващ начин на мислене и поведение.

Аз на твое място бих заложил на тийнейджърката, пишеща до Време Супер S (не до вестника, а най-буквално smiley). Така че, както често се случва, ти си започнала играта – продължавай smiley.

"Време Супер S,
Тъй като в линейното време и пространство се разминавам с лицето Х, премествам ситуацията "нашата среща" в твоите възможности на всякакви времево-пространствени криви, чупки, дупки, фунии, метли и чизми. Назначавам те за главен срещач до реализиране на точната среща с посоченото лице" .

Използвам възможността да се обърна към читателите на книгите и да ги поканя да се включат във фейсбук групата "Животът може да е чудо", в която участниците споделят личен опит и си помагат с идеи за решаване на различни житейски ситуации в духа на подхода, за който става въпрос
.

Поздрави,
Алексей

* Въпроси към Алексей можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти