Необикновеният дом на романтиката

Изглед от Тугу Бали
Снимка: Booking

Биляна Траянова

Нищо неподозиращи, изморени след 9-часов преход, в сърцето на стария яванския град Маланг, случайно отсядаме в най-невероятен хотел. Не е просто хотел, а хотел - музей.

Първите няколко секунди от срещата ни с това бижу са достатъчни, за да сме сигурни, че това ще е нашето тайно убежище.

Точно така се и казва групата от редица азиатски бижута като хотелите Тугу, където всеки собственик по своя уникален начин иска да покаже най-уникалните дарове на страната си. Това е групата на Secret Retreats. Всички те предлагат фантастични вили, круизи, бутикови хотели и ресторанти, изтънчена гастрономия и най-вече – посрещат гостите си по нестандартни, дори чудновати начини и искат да споделят знанието и съкровищата от колекциите си.

И ако Тугу Маланг е само първата ни крачка към този скрит за непосветени свят, то азиатското ни предизвикателство явно едва сега започва.

Погълнати сме от историята на това място. Собственикът на Тугу хотелите е Анхар Стджадибрата.

Страстта му към индонезийски изкуства и история е още от времето, когато бил беден студент по медицина в далечната 1960 г. Започнал да изкупува антични предмети със спестяванията си, да ги трупа у дома, докато съпругата му не предложила да освободят малко пространство като създадат… хотел за тези съкровища.

Така страстта на този невероятен мъж се трансформирала в мисия за цялото семейство, включително и трите му деца… Мисия да върнат към живот изкуството, душата и романтиката на Индонезия, като създадат мечтателни екстериори и интериори – произведения на изкуството. Целта била, прекрачвайки прага на хотела им, гостите да се пренасят в друг свят – на древни царства и легенди...

Всеки Тугу хотел е проектиран, изграден и управляван лично от семейството на собственика, без намесата на външни архитекти или интериорни дизайнери, като във всеки детайл се долавя огромната любов, с която е създаден всеки от проектите Тугу.

В Тугу Маланг е подредена огромна, безценна колекция от антики, повлияни от яванския Баба Перанакан (столетна смесена култура между китайските имигранти в Ява и родния явански стил). Антиките са навсякъде - в апартамента ви, в коридорите, в ресторантите и залите за уединение. Накъдето и да се обърнеш - извира от вълнуващи предмети и истории.

Можете да изберете да вечеряте сред редки и изискани китайски антики, които произхождат от периодите между Династиите Хан и Чинг, а може да си запазите маса сред руините на камбоджански храм. Стаите са в колониален стил, апартаментите са инспирирани от различни легенди, и няма дори две еднакви стаи. Фантазията на създателя на Тугу шедьоврите е феноменална.

В някакъв момент домакините ни споменават, че хотелите Тугу на Бали и Ломбок са още по-впечатляващи. Всеки със свой собствен стил, пресъздаващ всички културни аспекти от мястото на което е изграден. Какво ли може да е по-впечатляващо от това вълшебно място?

Кратък полет със самолет и се настаняваме в Тугу Бали.

Тук е подредена една от най-големите и значими колекции на оригинално изкуство от Югоизточна Азия. Основната сграда е с отличителна архитектура, вдъхновена от уединено село в Централно Бали. Всеки от апартаментите е повече от очарователен. Пъстри дървени врати, отделят тучни градини и езерца с лотоси.

Тук е вилата Пури Льо Мейър - избрана за най-романтичното място в Бали. Посреща ни голям, червен балдахин, полуоткрита баня, дълъг балкон, малък басейн и тераса за слънчеви бани за двама. Вилата е свързана със залеза над Индийския океан посредством езеро, покрито с лотоси, а над езерото е скрита малка трапезария за двама.

В огромното, богато украсено фоайе на Тугу Бали ни посрещат ни извисяващи се тикови колони, дълги, тънки завеси и над 1000 изящни антики, включващи маски, изваяни ракли, проблясващ батик и други предмети на изкуството.

Отсядайки тук, гарантирано научаваш за Индонезийската история повече откъдето и да било. И то по изключително приятен начин. Днес вечеряш в реставриран 300-годишен китайски храм, утре закусваш в традиционен балийски дом. Точно такива са различните ресторанти и зали в хотела.

От дискретно разположения спа кът се разнасят сладостни аромати – на канела и сандалово дърво - омагьосващо съчетание.

Всички стаи и апартаменти имат богато украсени врати. Някои от тях имат изковани медни вани, а други - открити малки басейни. Декорирани с антики и други реликви, всички апартаменти са красиво обзаведени, но в различен стил. Изисканият, артистичен интериор е завладяващ. Външни тераси с дървени парапети, са с изглед към плуващите в езеро лотоси. Създателите на това съкровище са повече от романтици… Това място е изтъкано от любов, вдъхновение и радост!

Нищо не може да ни спре да отскочим до съседния остров Ломбок, за да видим какво още може да предложи Тугу. Дори не можем и да си представим…

Нов ден, ново приключение. Остров Ломбок е на 20 минути полет източно от Бали.

На летището ни чака кола, изпратена от Тугу хотела ни. Сървис от най-висок клас, кошничка с плодове за всеки от нас и усмихнат шофьор, разказващ ни откъде минаваме и къде са най-добрите места за разходка и хапване.

Хотел Тугу Ломбок е разположен на девствен бял пясъчен плаж, в северозападната част на острова. В съседство на този тропически рай е красиво голф игрище, диви пейзажи, традиционни къщи със сламени покриви и зелени поля, където местните продължават да живеят и работят по начин, по който са го правили векове наред.

Земята на хотела Тугу Ломбок се простира на повече от 6 хектара напълно развити палмови плантации, гледащи към открития океан и изгрева над Планината Ронджани, втората по височина планина в Индонезия, популярна сред приключенците-туристи със замайващите си гледки.

Носещ всички послания на стила Тугу, Хотел Тугу Ломбок има мисията да поднесе на потърсилите това райско кътче забравената история, изкуство и романтика на античните кралства като същевременно предлага най-класен тропически лукс, какъвто не може да бъде открит в нито един друг курортен комплекс на острова.

Хотел Тугу Ломбок е декориран със стотици оригинални, изящни произведения на изкуството и антики, старателно събирани и реставрирани, оставени като любящ завет от отдавна забравената, оригинална култура на остров Ломбок.

Кристално чистите води, край които е построен хотелът са идеални за плуване и шнорхелинг през деня. Нощите са като картини на сбъднати тропически мечти с проблясващите пръски на вълните, поклащащите се сенки на палмовите корони и прелъстителната сребърна луна и милиони звезди…

Очаква ни романтична вечеря на плажа. Искаме да сме далеч от всичко, освен от утихналия океан. Ароматни пръчици, блещукащи свещи и звезди…

Животът наистина е най-красив в своята простота!

* * *

Очаквайте епизодите на "Без багаж", посветени на хотелите Тугу, в следващите две съботи: 10 и 17 октомври от 13:00 ч. по телевизия Диема.

Вижте трейлъра към епизодите за хотелите Тугу във Vbox7:

А епизодите на "Без багаж", в търсене на най-вдъхновяващите кътчета на Земята, можете да гледате и в официалния канал на предаването във Vbox7 ТУК.

* * *

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Флиртове на 15 метра дълбочина

Не се качвайте на магаретата!

На лов за приключения в Малта

Да избягаме в Болоня

Най-възмутително вкусното кафе в света

Денят, в който всички мълчат

Стряскащата тайна на остров Бали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти