Нека бъде светлина

Нека бъде светлина
Снимка: Гео Калев

Крeмена Димитрова

Неслучайно Рождество Христово се нарича Светъл празник. Раждането на Христос е раждане на надеждата за спасение, тъмнината се пропуква и изгрява звезда, светлина извира от всяко добро сърце и всеки благословен дом.

Светлината е една от най-честите метафори за нещо, което има божествен и метафизичен характер, за нещо важно, неделнично, извънмерно и изключително. Светлина струи от чистите детски очи и усмивки, от пълните рождественски храмове, от уютното семейно огнище, от картините на талантливи художници, от стиховете на вдъхновени поети, от сърцето на влюбено момиче, от свещите, които палим, за да се помолим и причастим, от коледните играчки на елхата, от камината във високопланинска хижа, и още, и още...

Нужно е само да се огледаме и да потърсим светлината, красотата и надеждата, защото те са навсякъде около нас. Особено по Коледа. Няма по-подходящ подарък за този светъл празник от ръчно изработена лампа – уникат. Така подаряваш не само красива вещ, но и силно и затрогващо послание. Ако изберете този вариант да зарадвате някой свой близък или себе си, горещо ви препоръчвам изложбата на лампи в галерия "АНТРАКТ" (раб. вр. пн-пт 15,00-00,00, сб 12,00-00,00, нд: поч. ден) – едно ново и атрактивно място, което съм сигурна ще ви стане любимо. Изложбата ще продължи до края на тази година.

Експозицията събира на едно място 50 уникални бутикови лампи от всевъзможни и неочаквани материали, изработени с много любов и мисъл от 8-те млади автори Бистра Косовянова, Иван Панчев, Васил Драндаров, Михаил Стоянов, Милена Владис, Деси Дикова, Петър Мадин и Деница Михайлова. Някои от експонатите са направени от рециклирани материали – пластмасови бутилки, найлонови торбички, стари бутилки, но има и такива от естествени материали – бамбук, дърво, хартия.

Всички лампи са по-скоро произведения на въображението и красива вещ, не очаквайте да видите практични ежедневни осветителни тела. За изработката на едно от светещите пана например авторката сама е заварила ръчно над 200 диода и е нагънала над 80 торбички. Моите лични фаворити са лампата-лотос, хартиените глобуси и светещата картина с пеперудите.

Премерена пастелна светлина струи от картините на един от най-големите български майстори на четката и перото Сирак Скитник (1883-1943). По повод 130 години от рождението му Софийска градска художествена галерия (ул. "Ген. Гурко" 1, раб. вр. пн-сб 10,00-19,00, нд 11,00-18,00, пн: поч. ден) откри преди броени дни уникална изложба, представяща подробно и пълнокръвно художника-интелектуалец.

Малцина знаят, че Панайот Тодоров, родом от Сливен, е истинското име на един от най-тачените български мислители и майстори на четката от миналия век. Учител, поет, писател, художник, журналист, изкуствовед и участник в няколко войни, Сирак Скитник е безспорно многопластова и талантлива личност, чийто буден дух не спира да говори за красотата, смисъла на изкуството, религията и творчеството. Едни от най-хубавите и дълбоко философски есета за изкуството сме наследили именно от него. И не само това, а още десетки стихотворения, над 400 статии и поне още толкова картини и скици, илюстрации, винетки.

Впечатление прави цикълът картини, рисувани в Санкт Петербург, където по много точен начин авторът пресъздава атмосферата на имперския град – като обгърнат в мъгла, с леко процеждаща се светлина, с тайнственост и магичност.

Удивителни са и зимните пейзажи на художника, които чудесно импонират на декемврийското ни настроение и като че ли ни припомнят колко красива може да бъде зимата, ако имаме очи да я видим и оценим.

С любов и финес Сиракът (както го наричат приятелите му) рисува и манастири и църкви, придавайки не само духа на светите места, но като че ли, зареждайки ни със смирение, благоговение и вяра. За това доста спомагат и цитатите от есета на мислителя-художник, които можете да прочетете от стените на галерията.

Ако съм запалила поне малко любопитството ви и съм провокирала да си припомните или да се запознаете с големия майстор на словото и четката, то галерията обещава да видите, както едни от най-известните негови произведения, така и такива, непоказвани досега. В залите на първия етаж са подредени и част от смелите опити в изкуството на графиката, към което Сирак Скитник посяга, за да се превърне в илюстратор на книги като "Поеми" на Едгар Алън По, "Марионетки" на Чавдар Мутафов, "Български балади" на Теодор Траянов и много други.

В малката зала на Софийска градска художествена галерия традиционно тече и видеопредставяне на художника. Галерията предлага аудиотур за любопитните да научат нещо повече.

През януари предстои и издаването на подробен каталог с произведенията на Сирак Скитник. Иначе изложбата можете да посетите до 9 март, 2014 година.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти