Най-мощната магнитна буря за годината започва днес: как ще ни се отрази и за какво да внимаваме

магнитна буря
Снимка: Thinkstock

Слабата магнитна буря, която започна в петък сутринта, се усили до средна и стана най-силната от началото на годината.. Агенцията цитира данните, получени от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия университет "Лебедев".

Слабата буря беше регистрирана в 5:00 часа българско време. Но както свидетелстват данните на лабораторията, към 8:00 тя се е усилила до степен средна. Събитието е продължило над 8 часа. Досега подобна интензивност е била наблюдавана само веднъж през тази година. Магнитната буря тогава се разрази в нощта между 18 и 19 март и продължителността на максималната й фаза беше от порядъка на 2,5 часа.

Снимка: netinfo

Сегашното слънчево явление е най-интензивното за първите четири месеца на годината. То се оказа доста неочаквано за астрономите, тъй като възникна въпреки прогнозите. Учените обясняват този факт с това, че бурята е възникнала не заради изригване на Слънцето, а заради промяна в скоростта на слънчевия вятър.

Сега скоростта на окръжаващия Земята вятър е около 500 километра в секунда, която е почти два пъти по-висока, в сравнение с предишните дни (250-270 км/сек.)

Експерти предупредиха, че магнитната буря може да доведе до нарушено функциониране на електронни устройства, в частност на комуникационни системи, и да увеличи риска от техногенни аварии.

Освен това тя може да предизвика дискомфорт у хората с повишена метеочувствителност.

„Магнитното поле влияе на човека и неговото здраве. Ние сме физически тела, на които влияят всички закони на физиката", каза кардиологът д-р Сотир Марчев. Той се позова изследване, цитирано през април 2014 година в медицинско издание. Статията касаела метаанализ на големите проучвания за инсултите при човека. Събрани били 11 000 пациенти от проучвания в Европа, Австралия и Нова Зеландия. Оказало се, че в дните с повишена геомагнитна активност инсултите са с 19 на сто повече отколкото през останалите дни.

„Това на практика има значение в теоретичната медицина. В практичната обаче тези неща нямат значение. Магнитното поле е навсякъде около нас и не можем да избягаме от него - то ни въздейства еднакво независимо дали сме у дома или на улицата. Затова ние убеждаваме нашите пациенти да се борят с неща, които могат да променят - да контролират теглото, храненето си, а не да се занимават с магнитното поле."

буря дърво ливада природа светлина
Снимка: Thinkstock
 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти