Най-красивите пещери в България

Най-красивите пещери в България
Снимка: Thinkstock

Лято е! Най-хубавият сезон за екскурзии, приключения на открито, пътешествия и разходки сред прекрасната природа. Именно сега времето е най-подходящо за посещение на пещерите ни, които са важни не само от научна гледна точка, но се славят и с културното си и историческо значение.

Повечето от българските пещери вече са достъпни за посещение от туристите, но има и такива, в които само спелеолозите могат да влизат.

Ето и кои са пет от най-красивите и обичани български пещери:

1. Съева дупка (до с. Брестница)

Според много от посетителите ѝ пещерата Съева дупка е най-красивата пещера в България. Намира са на 120 км от София в близост до ловешкото село Брестница и на 10 км от гр. Ябланица.

Пещерата се състои от 5 зали – Купена, Срутището, Хараман, Белия замък и Космоса. При откриването ѝ са намерени римски монети и глинени съдове. Красивите пещерни образувания като сталактити, сталагмити, езерата и драпериите ще впечатлят посетителите. Отличната акустика на Съева дупка позволява провеждането на концерти и снимането на филми. Пещерата е включена в списъка на „100-те Национални туристически обекта“.

2. Магурата (близо до Белоградчик)

Пещера Магурата е разположена в Северозападна България в близост до друга голяма забележителност, придобила огромна популярност през последните години – Белоградчишките скали. Тя е една от най-красивите и дълги пещери на територията на България с голямо историческо значение. В една от залите са намерени изключително ценни рисунки от праисторическата епоха. Стотици тъмнокафяви цифри, знаци и фигури са издълбани в една от залите на пещерата и рисунки, покрити с прилепно гуано. Те са многопластови и датират от различни епохи – неолит, енеолит. Пещера Магурата възхищава с фантастичните си образувания – сталактити, сталагмити, сталактони, пещерни бисери „пещерно мляко“. Някои от тях достигат внушителни размери – големият сталактон  е висок над 20 метра и има диаметър 4 метра в основата.

Край пещерата се намира Рабишкото езеро, ето защо често можете да срещнете  пещерата и под името Рабишка.

3. Дяволското гърло (Триград)

Дяволското гърло е една от най-посещаваните, мистични и фотографирани пещери в България и популярна атракция за туристите. Пещерата поразява с внушителните си размери и страховития си вид – неслучайно името ѝ е ‚дяволско“. Спускайки се бавно надолу към дълбините, ромонът на реката, която преминава през нея, създава усещането, че сякаш приближаваме ада. Тук се намира най-високият пещерен водопад на Балканския полуостров с височина 42 метра. Изкуствен тунел води до т.нар. Бучаща зала, където водите на река Триград влизат през естествения вход на пещерата и изчезват в няколко пукнатини вътре в залата, като се появяват отново на 500 метра при дъното на дефилето. Разходката в пещерата трае около 30 минути, като част от това време преминава в изкачване и слизане по стръмни стълби, докато се стигне до естествения вход на пещерата.

4. Снежанка (Пещера)

Пещера Снежанка е разположена в Родопите на 5 км от град Пещера. Била е открита през 1961 г. от група алпинисти, които прекарали около 10 часа в нея, любувайки се на приказната ѝ красота. Тя е трудно достъпна, но не и за няколкото вида прилепи, които я обитават. Посетителите трябва да вървят по стръмна пътека около 45 минути преди да достигнат пещерата. Всяко усилие обаче си заслужава. Веднъж прекрачили прага на Снежанка, туристите няма да забравят удивителните гледки вътре. Пещерата е сравнително къса – само 145 метра и е с постоянна температура 6 градуса. В нея могат да се наблюдават сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови езера и каменни драперии. Най-високият сталакмит е над 1 метър. В пещерата има няколко зали – Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала и Срутището. Във „Вълшебната зала“ се намира фигура, напомняща на приказната героиня Снежанка, от където идва и името на пещерата, която е част от „100-те Национални туристически обекта“.

5. Ухловица (Смолян)

Пещерата Ухловица е една от най-красивите пещери в България. Намира се на 3 км североизточно от село Могилица и на 30 км югозападно от Смолян. Дължината на пещерата е 460 метра, но само 330 от тях могат да се посетят. Предполага се, че името ѝ идва от вид бухал, който най-вероятно е живял в района. Пещерата смайва погледа с изваяните от водата и въздушните течение дендрити, които наподобяват корали. Ухловица е разположена на няколко нива. Залата на пропастите се намира на горния етаж. Пещерата завършва със седем красиви езера, които се пълнят с вода в началото на пролетта. Най-впечатляващата формация е каменният водопад, който блести в бяло. Пещерата е част от „100-те Национални туристически обекта“ на България.

Прочетете още:

Най-красивите пещери по света

Edna идея за уикенд екскурзия

Пещерата на нимфите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти