На лов за слънце, радост и шоколадови яйца - историята на една забавната великденска традиция

великден
Снимка: Istock

Великден е един от най-големите и светли християнски празници. Но освен религиозното си значение, този специален ден отбелязва и възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

Великден е топло слънце, ухание на цъфнали дръвчета и ароматни козунаци, пъстри яйца, детски смях, вкусна трапеза и вълшебни семейни моменти.

Има много прекрасни традиции, свързани с празника, които всяко семейство обича и спазва. Някои от тях са ни познати, други не чак толкова, а трети дори не идват от България, но това не означава, че не можем да ги спазваме и цялото семейство да се забавлява благодарение на тях.

А как ви звучи следната традиция - лов на шоколадови яйца? На нас ни звучи тооолкова вкусно! И много забавно!

великден
Снимка: Istock

Традицията за лов на великденски яйца и подаряването на шоколадови яйца на децата за Великден започва през 17-ти век в Германия. Емигранти пренасят традицията в САЩ  през 18-ти век, където е изключително популярна и до днес. Децата там търсят шоколадови яйца, които родителите им крият из домовете или на двора и пълнят кошничките си с лакомствата. Традицията е любима и на италианците. Децата в Италия търсят шоколадовите яйца в паркове и градини, а на празника присъства и човек, облечен като Великденския заек. Той дава специална награда на семейството, което открие най-много яйца.

Традицията за лов на великденски яйца се е превърнала в неразделна част от великденските празници в световен мащаб. Независимо дали става въпрос за обикновено търсене на яйца в задния двор или мащабно обществено събитие, то
е забавен и различен начин хората да отпразнуват празника със семейството и приятелите си.

великден
Снимка: Istock

А защо се ловуват шоколадови яйца?

В много култури търсенето на великденски яйца е символ на нов живот и надежда. Яйцата са познати като символ на
плодородие и нов живот, което ги прави идеални за празник, който чества прераждането и новото начало. За християните великденското яйце представлява възкресението на Исус Христос и обещанието за вечен живот. В други култури, Великден е празник, който отбелязва настъпването на пролетта и обновяването на живота в природата.

Дори не е толкова важно откъде идва самата традиция, а какво носи тя като емоция и послание. Ловът на великденски яйца носи радост и веселие за цялото семейство и може да се превърне в забавно състезание и мил спомен. 

Ако искате да отпразнувате Великден с лов на яйца, има много начини да организирате това забавление. Много е просто - използвайте сварени и боядисани яйца или пък шоколадови (както повелява традицията) и ги скрийте на различни места вашия дом или двор. Можете да направите лова на яйца със състезателен характер като измислите награди за децата, които намерят най-много яйца. 

Най-важното е да се забавлявате и да прекарате нежни и радостни мигове със семейството си!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти