Създадено за eMAG

Мултикукър в помощ на домашните ястия

кухня храна
Снимка: Istock

Няма нужда да ходите на ресторант всеки ден, за да се наслаждавате на вкусни ястия. Можете да си приготвяте отлична храна и у дома с обикновено кухненско оборудване, само трябва да инвестирате в няколко ключови уреда. Например, един мултикукър със сигурност може да улесни приготвянето на ястието.

Ако разполагате с мултикукър, най-вероятно вече знаете причината, поради която този уред е предпочитан от майстори готвачи: магията на готвенето под налягане ви позволява да приготвяте храната много по-бързо в сравнение с конвенционалните методи.

Ако готвенето под налягане е нещо ново за вас и се чувствате неуверени, тук ще ви разкажем за ползите от мултикукъра и с кои ястия да започнете.

Мултикукърът е най-известен с опцията си за готвене под налягане, което ви предоставя удобството за готвенето на обикновена печка, но за много по-кратко време. Готвенето под налягане се базира на едно общо правило на физиката: увеличаването на налягането увеличава точката на кипене на водата, което позволява на течността да готви храните на по-висока температура (без загаряне), така че храните да станат готови по-бързо. Освен това, този метод навлажнява храната, докато тя се готви, което позволява дори на твърди парчета месо да омекнат и да се напоят с аромат.

Ще забележите истинска разлика при онези ястия, които обикновено изискват дълго време за приготвяне. Кафявият ориз, например, се готви за едва 22 минути в мултикукъра, в сравнение с цял час върху печката. Свинското месо става готово за консумация след не повече от 30 минути при готвене под налягане, а черният боб може да стане от напълно сухо състояние до изцяло готов в порядъка на 20 до 25 минути.

храна
Снимка: Istock

Какво друго може да правите с мултикукъра?

Мултикукърът ви може да освободи пространство в кухнята, понеже готвенето с него ще отмени необходимостта от други уреди.

Готвите сложни ястия, които обикновено стават бавно в тенджера? Използвайте настройката за бавно готвене на мултикукъра, за да получите същия резултат. Можете да приготвяте всякакви любими ваши бавни рецепти или да опитате нови.

С помощта на настройката за „соте” превръщате мултикукъра в заместник на електрическата печка. Използвайте тази настройка, за да получите перфектна текстура на месото, да  омекне лука или да се зачерви за допълнителен аромат.

Трябва да претоплите ястието? Не ви трябва микровълнова фурна. За целта можете да използвате мултикукъра. Настройката „запазване на топло” може да бъде полезна, за да поддържате някои ястия, като например кюфтенца, които трябва да се сервират топли, за да имат отличен вкус при сервиране. Мултикукърът ще включи настройката си автоматично, за да поддържа ястието топло след приключване на процеса на готвене, така че то да бъде готово за сервиране, когато дойде време за ядене.

Мултикукърът може да дублира уред за приготвяне на ориз, тъй като идва с вградени опции за ориз (белия). Можете да си сготвите, също така, супа, яхния, птиче месо, боб и чили с останалите режими. Допълнително, мултикукърът има настройка за приготвяне на кисело мляко, без да се нуждаете от каквото и да е допълнително оборудване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти