Могат ли отпадъците да са съкровища? Да, ако така ще се отървем от тях

EcoHunt
Снимка: EcoHunt

Всички знаем колко много отпадъци виждаме около нас катo излезем всеки ден – и това е едва по-малко от 30% от всички отпадъци, като останалите 70% се озовават в реки, езера или по други начини в океаните ни, и съответно в храната ни. Може би всеки един от нас си мисли “аз не мога да постигна нищо сам”, но трябва да вярваме и да сме убедени, че ако всеки един човек вдигне поне един боклук на ден и го изхвърли - то реално може да стане значителна промяна.

Именно в това са убедени Илияна и Зорница - 23- годишни млади жени, вдъхновени от природата и с желание да я запазят чиста.  Те участват със своя продукт геймифицирано мобилно приложение EcoHunt, в 10-ото юбилейно издание на Innovation Academy - най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори.

EcoHunt
Снимка: EcoHunt

Двете млади жени искат да ангажират всички в общата мисия за изчистването на природата от замърсяване с отпадъци. Това ще стане чрез геймифицираното мобилно приложение EcoHunt, което работи на принципа на играта „търсене на съкровища“, като съкровищата са отпадъци, които за жалост са доста лесни за намиране.

Все пак - 40% от всички отпадъци са от опаковки, капачки и подобни ежедневни обекти - неща, които виждаме всеки ден и лесно можем да покорим заедно. Мисията им е чрез малки стъпки всеки ден да създаваме навик и отговорност към природата и се цели предотвратяване на замърсяването на почви, вода и храна.

Какво представлява проектът им и каква е тяхната цел?

Целим решаване на глобален проблем с малки стъпки. Нашите потребители са всички пораснали и непораснали деца, които всекидневно са активни навън или просто искат да се конкурират с приятелите си. EcoHunt вярва, че с играта най-лесно се създават навици - така че ако искаш да създадеш полезен нов навик, да се движиш повече или показваш на приятелите си нов начин за по-чиста природа, то EcoHunt е за теб!

EcoHunt
Снимка: EcoHunt

Кои са младите умове?

Илияна Банкова е на 23 години. Завършила Маркетинг в УНСС, с което се занимава и в момента. Хобитата ѝ са спорт и фотография. Интересът ѝ към опазването на околната среда започва в 10-ти клас с участие в проект по Еразъм в Германия, свързан именно на тази тема, където и се запознахме.

А аз съм Зорница, студент в специалност „Геодезия“ в УАСГ. Интересувам се от изкуства, природа и екология. Хобитата ми са спелеология, преходи в планината, орнитология, както и други дейности на открито. Интересът ми към екологията се роди естествено, с желанието за опазване на красивата ни природа и с участието в различни проекти в сферата.

EcoHunt
Снимка: EcoHunt

Повече за Innovation Academy:

Основната цел на Академия за иновации е да се превърне в изнесен център за споделено знание между университетите в България по модела на иновационните центрове на университетите от бръшляновата лига. Исторически, проектът стартира през 2014 година в партньорство с 1 университет в столицата на България, София, а през 2023 г. ще се проведе в национален мащаб, в партньорство с повече от 14 университетa и обучителни центрове. С подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България.

В проекта са обучени над 4680 участници и повече от 737 екипа до момента, от които са стартирани и преминали над 15% предприемачески идеи.

Сред лекторите на събитието са били международни гости като Чарлз Ландри, авторът на концепцията за креативен град, Антони Христов, бивш арт директор в Pixar, Линзди Шилваши, Innovation Space Manager в Google и много други.

Ако имате страхотна идея, можете да се регистрирате тук: https://innovationacademy.bg/bg/

И още допълнителни материали за студентите - инструкция за работа с ментор, инструкция за изработка на pitch deck, инструкция за валидация на идея и др., можете да видите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти