“Много си красива” не е комплимент. “Отлична работа” е комплимент

жена
Снимка: Thinkstock

Вяра Иванова

“Много си красива” не е комплимент. “Отлична работа” е комплимент. Това е цитат от текст на писателя Димитър Калбуров, който ме накара да напиша цяла статия по темата.  Защото, мамка му, той е дяволски прав!

Жената е жена, но не защото е красива, а защото е нежна и деликатна. Повярвайте ми - красота и деликатност не са едно и също нещо. Красив може да бъде всеки (кой естествено, кой с малко повече грим, кой с малко повече пари). Но не всяка жена може да излъчва онази специфична грация, за която се пишат стихове, рисуват се книги и се извайват статуи.

Жената е жена, когато вдъхновява, когато е муза и предизвиква чисто ренесансово възхищение. Жената не е куп екстеншъни, мигли, мазила и нокти. Тя е походка, вътрешен плам и сила.

Ние не сме създадени, за да сме красиви. За да бъдем нечие украшение, поставено като ловен трофей на стената. Ние сме самата стена, непоклатими в своите вярвания същества, които винаги трябва да стъпват здраво на мястото си, да бъдат опора на любовта и да пазят любимите си от ветровете на съдбата.

Много мъже са признавали през годините, че най-красивите и съществени неща за живота са научили от жени и това е така, защото те са по-добрата, по-чувствената, по-одухотворена част на човешкия род. Жената е сърцето на човечеството.

Но това не значи, че умът е запазена марка само за мъжете. Жената е личност, тя се труди, често повече от някои мъже, тя се учи, тя се бори за своите каузи, тя мечтае, тя иска да остави своя отпечатък в света.

Ето защо ще бъде чудесно, ако спрем да приемаме за комплименти единствено думите “много си красива” и “тази рокля ти стои чудесно”. Малко е плоско, не мислите ли? Време е да започнем да получаваме истински комплименти като “ти си страхотен човек”, “справила си се отлично с това”, “правиш ме по-добър”, “заслужаваш повече”.

жена
Снимка: Thinkstock

Време е да започнем и да се борим за истинските комплименти и да се научим да ги приемаме. Защото няма нищо по-удовлетворяващо от това да получиш добра дума заради нещо, за което си се потрудила. Но потрудила в истинския смисъл на думата, а не в смисъла на “днес отделих 2 часа за прическа и грим”.

Защото тези неща избледняват, красотата все някога ни напуска, а с годините започва да придобива и все по-малко значение. Важните неща са други, те се коренят в душата ти и остават, остават дълго, остават и след теб.

Помисли какъв комплимент заслужаваш, истински комплимент. И започни да се трудиш, за да го получиш. Още днес. Още сега.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти