Време за четене: „Методът Актив ситинг - как да се справим сами с болките в тялото”

книга Актив Ситинг
Снимка: Active Sitting/iStock

„Методът Актив ситинг - как да се справим сами с болките в тялото“ е комплекс техники от приложната кинезиология, енергийната психология и кинезитерапията, чрез която човек може да се справи сам с нежеланите емоционални и физически състояния.

Методът Актив ситинг, създаден от кинезиолога Коко Ковачев, дава възможност на всеки един да даде нов старт в живота си, като се освободи от блокажите в тялото си.

Упражненията имат лечебен ефект и повлияват различни проблеми като:

► отоци по крайниците

► болки в гърба

► болки в гърдите

► изтръпване на китките и пръстите

► болки в петите, хронична умора

► проблеми с координацията и баланса

► крампи

► депресия

► болки в коленете

► дисбаланс на мускулите след травми

► ишиасни болки

► болка в лакътя

► плекситни болки

► болки в рамото и шията

► тежест в краката

► главоболие и мигрена

► безсъние

► ниски нива на енергия

► скованост и болки във врата и гърба

► стрес

► подобряват стойката и походката

► повлияват благоприятно хора с артрит и болки в ставите

Коко Ковачев създава книгата „Методът Актив ситинг - как да се справим сами с болките в тялото“ с помощта на съпругата си Ива Ковачева. Така двамата решават да „говорят“ за проблемите на човешкото тяло и съзнание не само в социалните мрежи, но и в книга.

Идеята е всеки читател да се запознае отблизо с всяко упражнение, за какво ще му помогне и как е правилно да се изпълнява. Другият мотив на кинезиолога да създаде книга, описваща метода, е, че има много възрастни хора, които нямат достъп до интернет или не биха разбрали упражненията от видео.

книга Актив Ситинг
Снимка: Active Sitting

Коко Ковачев се занимава с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в посока приложна кинезиология. Създател е на метода „актив ситинг“ и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Константин Ковачев записва кинезитерапия в НСА, интуитивно избира специалността си, а вбъдеще и призвание. Повечето близки от неговото обкръжение му казват, че едва ли ще бъде приет, защото изискванията за тази специалност и необходим успех са много високи. Все пак той вярва в чудото и то се случва. Коко е приет желаната от него специалност „Кинезитерапия“.

Споделя, че в основата на успеха му са и неговият брат и сестра, учили за фармацевт и ветеринарен лекар. Според Константин Ковачев вярата, че това е неговият път, му е помогнала много. Приет да учи избраната от него специалност, продължава своя житейски път в тази посока.

Практикувайки професията кинезитерапевт отдавна и в стремежа си да помогне на много хора, самият той започва да чувства зле тялото си - дългите работни часове оказват влияние върху неговото психическо и физическо здраве. Така Коко Ковачев осъзнава, че трябва да промени ежедневието си, за да съхрани себе си.

Воден от идеята да помага, но и да запази своето здраве, кинезиологът започва да се обръща към литература на пробуждането, разкриваща силата на мисълта и духа в човека, с която открива своя правилен път. Така открива и понятието Приложна кинезиология, а на нея той е отдаден вече 6 години.

книга Актив Ситинг
Снимка: Active Sitting

През 2019 г. започва да създава списък с упражнения, които желае да синтезира така, че да са общодостъпни и да помагат на всеки човек, независимо от неговото здравословно състояние, работно място или възраст. Наборът от упражнения се изпълнява в седнало положение - така няма значение дали просто си в колата и чакаш светофара.

Създавайки метода Актив Ситинг, Коко Ковачев се убеждава, че може да бъде полезен на обществото и всички нуждаещи се не само в лекарския кабинет, но и извън него. По този начин получаваме емоционален и физически рестарт в дома, офиса, в колата, в градския транспорт, в парка.

Ето и две от упражненията, които може да изпълнявате редовно, за да се убедите в силата на метода:

Упражнение „емоционален рестарт

Изходна позиция: Сядате на стол удобно, с изправен гръб.

Начин на изпълнение: Поставяте едната ръка по средата над главата, а другата - на разстояние от седалищния мускул. Започвате да потупвате едновременно главата и седалищния мускул, с усмивка, с вдишване и издишване. Продължете така около 10-20 секунди.

Ефект: Освобождаване от емоционалното вълнение, отпускане на нервната система. Нормализиране на работата на мускулите, когато сме в състояние на стрес.

Упражнение за активиране на коремния мускул

Поставяте пръсти на слънчевия сплит, след което леко ги прибутвате под ребрата. Преместваме пръстите 2,3 см настрани, по хода на ребрата, на следващата точка и прибутвате пръстите отново под ребрата. Продължавате до края на ребрата. Задържате на всяка точка около 3-4 секунди.

Ефект: отпуска се напрежението в коремната област, намалява се напрежението в кръста.

книга Актив Ситинг
Снимка: Active Sitting

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти