Любовта не е игра

Любовта не е игра
Снимка: Симон Варсано

Крeмена Димитрова

"С любовта шега не бива" гласи заглавието на една от най-хубавите пиеси на Алфред дьо Мюсе, и всеки опит да се намесваме в перипетиите на най-съкровеното чувство ни се отплаща със страдание.

Изписани са тонове сюжети по темата, изгледани са милиарди километри романтични комедии, изплакани са океани със сълзи, продадени са тирове с розови хапчета, водени са дори и войни в името на нейно величество любовта. Но всички нарочни усилия да се провокира, да се пречи и да се бърка в нейните планове завършват с крах.

Тази вечна тема за ненамеса в любовните истории е залегнала и в двете премиери, за които искам да ви разкажа.

Комедийният моноспектакъл на Димитър Живков със звучното и актуално за сезона заглавие "Тиква" е продукт на Сатиричен театър "Алеко Константинов", който залага на вече утвърдения талант на актьора и неговия екип от спектакъла на продуцентска къща "Креди Арте" – "ЖИВАК".

Драматургията на Александър Урумов, познат ни от "Лалугер", друг успешен моноспектакъл на роднината му Николай Урумов, отваря кухнята на една кино-звезда, в която нещастно е влюбен нейният готвач. Макар и факир в областта си, клетият болен от любов майстор на специалитети не успява да спечели ответност от сърцето на работодателката си.

Неговите усилия да я спечели с гурме-шедьоври остават не само напразни, но и подиграни от нейното желание да ѝ бъде приготвена... проста тиква?!

Перипетиите на храбрия готвач минават през разкази за предишните му любови, кулинарните му изстъпления и унижението да загърби най-големия си талант – готвенето.

Дали цената на любовта не е прекалена висока и има ли гаранции за нея е въпрос, който няма отговор. Докато го търсите заедно с Димитър Стефанов, режисьор на спектакъла, Димитър Димитров – художник и Мишо Шишков-баща – композитор, ще се забавлявате, ще се вдъхновявате от майсторството на отново пленителния актьорски талант на Димитър Живков, но и ще научите ценни рецепти...но не за любов.

Любовта не бива да бъде преследвана като цел, ето защо не всички средства за постигането ѝ за позволени. Казал го е големият Шекспир – напразни са усилията за постигането ѝ. Едноименната пиеса на барда е най-новото заглавие на театър "София", постановка на Крис Шарков, сценография на Венелин Шурелов, костюми Елица Георгиева и страхотната и много модерна музика на Жоро от Остава.

В спектакъла играят всички млади актьори от трупата на театъра и това придава особена младежка и заразителна енергия, която отговаря много на посланията на текста.

Точно в посланията е разковничето към пиесата, но те като че ли са се разминали с външното, макар и много атрактивно решение на сюжета.

Голф, пейнтбол, басейн, диско-пулт и диско-топка, пънкарски костюми и какви ли не екстри от живота на богатия хайлайф са извикани на помощ да ни онагледят атмосферата в двора на кралство Навара.

Кралят и неговата мъжка свита – всички в разцвета на своята младост, се отказват доброволно от изкушенията на любовта за период от три години, в името на науката и философията.

Но можеш ли да спреш потока на течащата вода, която със страшна сила приижда и заплашва да ни залее?! За любовта ми е думата. Тя е като река, която криволичи, набъбва, и повлича със себе си, всичко изпречило се по пътя. Не можеш да спреш реката.

Да припомня набързо сюжета – в двора пристига френската принцеса и престолонаследница със своята женска свита, с цел да съблазни краля на Навара и да си върне земите на Аквитания. И макар, че подбудите ѝ да са преди всичко териториални и политически, тя се увлича по чара на негово величество.

Любовта е неизбежна, но кое ще надделее – чувството или дълга? Вечната дилема. И вечният грешен отговор. Ето тук е мястото да кажа, че спектакълът има неочакван край. Неочакван и за Шекспир, апропо.

И макар той да осмисля всички усилия да се изведат посланията, те си остават преди всичко в гениалния драматургичен текст, а не в атрактивните хватки на режисурата.

И двата спектакъла ни отвеждат към един натрапващ се и важен извод – любовта не е игра и всяка намеса в нейните закони и щения се обръща срещу нас! Гледайте и... се пазете!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти