Любов, живот и слонове

Любов, живот и слонове
Снимка: netinfo

Издателство "Вакон" представи на българския книжен пазар ново заглавие - "Любовта ми Африка" на писателката Дафни Шелдрик.

Книгата е описвана като едно от онези четива, които променят своите читатели. Разказаната история може да ви вдъхнови, разплаче или разсмее, но със сигурност няма да ви остави безучастни.

Дафни Шелдрик е родена и израснала сред дивите животни на Кения. Тя е от хората, които имат таланта да отварят сърцата си за всеки, пристъпил в живота им. Дафни е закърмена с обич, уважение и разбиране към дивата природа още от най-ранна възраст, а първата ѝ любов е малката антилопа Буши.

Животът ѝ се пресича със стотици животни, сред които са мангустата джудже Рики-Тики-Тави, птицата тъкач Грегъри Пек, газелата Уидъл и др. Особено място в сърцето ѝ обаче заемат осиротелите слончета и носоргчета, за които тя се грижи през почти целия си живот. Така Дафни става свидетел на едно истинско приятелство, породено между малката зебра Пунда и едно носоргче на име Сърдитка.

След повече от 50 години работа с тези и други животни, Шелдрик първа в света постига успех в отглеждането на новородени слончета в изкуствени условия. Научава много за живота, отношението и начина на комуникация на тези същества помежду им. Особено близка й е слоницата Елинор, дружбата с която продължава повече от 40 години.

Книгата "Любовта ми Африка" разказва трогателната и вълнуваща история на Дафни Шелдрик.

 

А любовта, изпитвана към всички тези диви животни, е съизмерима само с обичта към съпруга ѝ Дейвид Шелдрик – легендарния управител на парка Цаво, чието име носи и световноизвестният Тръст за диви животни "Дейвид Шелдрик", основан от Дафни в негова чест.

През 2001 г. Дафни Шелдрик е удостоена с кенийския "Орден на горящото копие", през 2002 г. получава наградата на "Би Би Си" "За заслуги", а през 2006 г. става дама командор на Ордена на Британската империя. Това е първото рицарско звание, присъждано в Кения от 1963 г., когато страната получава независимост.

През целия си живот Шелдрик води кампания на международно ниво срещу злоупотребата с пленени животни. Тема на това са книгите и статиите, които тя пише, изнесените лекции и гостуванията в телевизионни предавания.

Идеите на Дафни са пресъздадени и в Imax 3D филма "Born to be wild" (2011), познат на българската публика като "Дивачета 3D". В него Шелдрик споделя екрана с още една силна жена – д-р Бирюте Мари Галдикас, първата, отдадена на грижи за слоновете в сухата савана, а другата – на орангутаните в джунглите на Борнео.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти