Лицата на Edna жена

Лицата на Edna жена
Снимка: Thinkstock

Представям ви Милена Тошкова. Тя е Edna от нас, на 35, омъжена, с две деца.

Управлява "БАМОЗОИД - Българска асоциация за международни осиновявания и защита на отвлечени и изоставени деца".
Свободното си време е посветила на своето семейството и на конната езда. Занимава се с благотворителност вече трета година.

Реших да я поканя в "Лицата на Edna жена", защото успя с едно изречение да синтезира мирогледа си, посланията на източните философии и всеобщите ни човешки търсения за по-добър живот. Изречението беше, е, ще бъде: "Щастието е в даването".

Щастието е в даването! Вярвам в това и именно поради тази причина правя нещата, за които ще ви разкажа.  Заради децата без семейства и заради себе си си заслужава да раздаваме частички от нас самите!

Състраданието е във всеки от нас, то е човешка характеристика. Някои го обличат в думи и дела, а на други все още не им е дошло времето да го направят и да почувстват окриляващата му сила.

Пиша този емоционален разказ само и единствено, за да съкратя това време за вас. А ако ми се получи, ще бъда истински щастлива, защото ще има повече усмивки по лицата на българските изоставени деца.

Времето на моята активна съпричастност към децата, лишени от родителски грижи, дойде през пролетта на 2010 година и такъв ентусиазъм ме връхлетя, че първоначално живеех с чувството, че ще е много лесно, защото ентусиазмът ще е движещата сила, неспособна да бъде оборена.

С времето и опита се убедих, че хората, които помагат, не са единици, но лишенията на българските сираци са толкова много и толква големи, че се налага всички да помагаме, за да израснат те като пълноценни за нашето общество хора. Само си представете как можем да преобразим детството, а защо не и съдбите на тези иначе обречени деца, ако всички даваме от джоба си за тях по малко, от време на време...

Имаше една благотворителна кампания с името "Операция жълти стотинки" . Чудесно име - точно в целта! На изоставените деца не им е нужно повече от рестото на народа. Това е решението на проблема– щом държавата ни е бедна и не може да се грижи за тях на необходиото ниво, ние всички заедно трябва да го направим.

Тези дечица нямат родителите, които да им осигурят безоблачно детство, нормални битови условия, питателна храна, добри учители и възпитатели, но могат да имат нас! А ние – Хората, сме много и без усилия ще направим вир, като всеки от нас дари капка!
Ето тези мои разбирания за света и хората ме мотивираха да се заловя за работа.

Направих сайта на асоциацията, обмисляйки всеки детайл, беше ми важно, за да добия общественото доверие. В държава като нашата, където лъжата и кражбата са религия, актът на благотворителност произхожда от доверието.

Винаги съм разбирала липсата на такова у нашето общество и за да се противопоставя на този факт, влагам много старание и личен пример.
И така - захванах се спървата ни кампания - да направим обикновена, но приятна и по всички eвропейски стандарти, баня и тоалетна на мястото на тотално разбита и подтискаща такава.

Вярвам че, възпитанието на човек трябва да започне от средата, която обитава. Това се случи в ДДЛРГ "Здравец" - с. Лесичово. Със светкавична бързина фирмата спонсор, която бях намерила, превърна тиквата в златна каляска и днес децата в дома ползват чудесни тоалетни, душкабини и нови умивалници.

Преобразеното помещение можете да видите на снимките тукСлед завършването на тази кампания започнах друга, този път насочена към здравето на децата. Българска фирма за хранителни добавки дари натурален калций на прах за деца.

Опаковките стигнаха до няколко домове за сираци в Пловдивска и Пазарджишка област. Самите деца не бяха въодушевени от добавките, но аз, като майка, определено бях. Зная, че всички жени, които четат тези редове, разбират защо. Те знаят какво е да четеш щастие в детски очи.

Дойде време да посетя и дом за деца със специални нужди, в случая за деца с умствени увреждания – "Св. Панталеймон" с. Видаре. Влязох.  Видях децата!

Гледката се е запечатала в съзнанието ми в папката с лоши спомени и без конкуренция е заела челната позиция. Няма да влизам в детайли, което, предполагам, всеки от нас би предпочел.

За болката и състраданието, които ще изпитам, бях общо взето подготвена, но за тържеството, което ми поднесоха дечицата там, определено не бях! Група от тях пяха, танцуваха и рецитираха, без да откъсват и за миг щастливите си очи от мен.

Да, те бяха наистина щастливи! Щастливи от един-единствен факт - че бях там! И не просто там, а там заради тях! Съществената разлика между  децата, отглеждани от родителите им и изоставените, е тази, че децата растящи в институции имат огромната и осъзната нужда от това да бъдат специални за някого!

След тържеството за "добре-дошла" извадих лакомствата, които им бях донесла. Никога до този момент не съм се чувствала толкова щастлива от акта на поглъщане на храна, та било то извършван от моите собствени деца!

Малчуганите, още неизлапали всичко докрай, искаха да ме докосват и гушкат. Стана ми толкова мило на душата, че съжалих, че не съм с близките и приятелите си, за да го почувстват и те...

С директора на дома решихме, че би било чудесно да вдигнем увеселително съоражение в двора на дома. И така - голямото събиране на средства започна, а за радост и свърши успешно. Събрах всички необходими пари за бетоновата площадка, за дървения материал и труда на дърводелците за транспорта, монтажа и боядисването...

Получи се – голяма катерушка с пързалка, мост, беседка и люлка. Весела и цветна, а вече и с усмихнати деца, играещи на нея. Можете да я видите тук

Нека ви кажа и няколко думи за активната ни кампания.

Набираме средства, за да осигурим на тридесет деца лятна почивка за 7 дни в почивна база "Строител" - гр. Хисаря.
Договорили сме цена за пълен пансион, включващ : закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря и нощувка, всичко това за 15лв. на дете.

Предвидили сме и уроци по плуване в градския басейн. Цената за учител и треньор по плуване е 3лв. на дете на час.
Сумата, необходима за реализирането на кампанията е 3150 лв. за храна и нощувки на децата и 630 лв.за уроци по плуване (7 дни по 1 час на ден).

Тази ваканция трябва да се случи през месец август и децата я чакат с нетърпение и с непоколебим детски оптимизъм.

Силно вярвам, че няма да бъдат разочаровани!
Приканвам всички, които имат възможност да помогнат за реализирането на кампанията, да го направят  през сайта на организацията www.bamozoid.eu. Благодаря ви в аванс. И аз, и децата!

Благодаря на всеки един от вас, който просто прочете този разказ и така сподели моята емоция!

Аз съм Edna от вас и вярвам - щастието е в даването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти