Къде трябва да поставим иконите у дома, за да ни пазят и да носят късмет

Къде трябва да поставим иконите у дома, за да ни пазят и да носят късмет
Снимка: Thinkstock

Повечето хора имат икони в къщите си, а дори и да нямате, шансът да получите подарък икона е доста голям. И така идва въпросът къде точно да я поставите и кои са най-удачните места. У нас, спазвайки законите на източно-православния канон, иконата трябва да бъде закачена на източна стена или ъгъл, така че да е с гръб към изгрева.

Олтарът т.е. свещените част в църквата е разположена на изток (това е частта, където влизат само свещениците) и докато трае службата вярващите са обърнати към олтара, т.е. на изток. Изтокът в християнството символизира Христовото Възкресение . Също така добре би било пред иконата на имате кандило, което представлява един вид почит към светеца покровител на дома.

Мястото не трябва да е тайно, а напротив - всеки, който прекрачва прага на дома, да може да вижда иконата.

До иконата не трябва да има картини, снимки, рамки с други послания, гоблени, часовници или украшения. Освен това иконата не трябва да се държи в близост до радио или телевизор.

Задължителна за всеки християнски дом е иконата, изобразяваща Христос. Тя трябва да е най-голямата и да стои над всички останали. Следващата в йерархията е иконата на Богородица, която стои в ляво на тази на Христос. Много семейства имат икони на светец, който техният род почита. Най-често това е светецът, на който е кръстен главата на дома. 

Може да сложите и икона на Свети Мина - покровител на семейството. Ако в семейството има млада майка или бебе, домът се нуждае от икона на Богородица с младенеца. Ако пък има болен или човек, който дълго е боледувал и се е излекувал, тогава ви трябва икона на Свети Пантелеймон.

Независимо кое място ще изберете за вашата икона, църквата препоръчва във всеки дом да присъства поне една икона, която ще ви напомня ежедневно на християнския морал и етикa и ще ви дала сила и кураж във тъжни и радостни моменти.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти