Крият ли опасности детските козметични продукти?

Крият ли опасности детските козметични продукти?
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

През първата година от живота на детето, кожната им бариера е все още в период на "съзряване". Доста от ензимните системи и механични форми на защита не са напълно развити и оттам естествено продуктите, нанесени върху кожата на бебето, проникват по по-различен начин. Според някои проучвания е установено, че малките деца "ползват" средно по 7 козметични продукта през седмицата с над 90 различни химични съставки в тях.

Всеки родител би задал съвсем логичния въпрос: Кой е най-добрият продукт за поддържане и хидратация на детската кожа?

Еднозначен отговор на този въпрос няма, тъй като трябва да се вземат под внимание доста фактори, като например дори географското положение, промените в климата, влажността на въздуха, твърдостта на водата и др., наред с индивидуалните особености и чувствителност на вашето дете. Да не говорим, че лекотата, с която се разнася, е фактор, който също значително може да повлияе на избора ви, независимо от състава. Какво обаче със сигурност може да направи един такъв продукт безопасен?

Всички знаем, че козметичната индустрия ежегодно пуска на пазара нови и нови продукти с все по-екзотични и "чудодейни" съставки. Когато избирате продукт за вашето бебе, обаче, е хубаво да се въздържите от първоначалния инстинкт да грабнете най-ароматния, цветен и атрактивно изглеждащ крем.

Принципно ароматите, оцветителите и парфюмите са абсолютно излишни съставки що се касае до детската кожа, да не говорим, че може и да ви създадат проблем. На пазара има и много био и натурални продукти с естествени извлеци от различни растения. Такъв произход на козметиката също не ви гарантира безопасност за бебешката кожа. Това важи особено за продукти, съдържащи масла от мента, цитруси, евкалипт, лавандула. Освен задължителната липса в състава им на ароматизатори, оцветители и парабени, има още няколко съставки, които е добре да не присъстват в продуктите.

Една от най-безопасните съставки е течният парафин. Макар, че има органичен произход (дериват на земното масло), той е индиферентен за кожата, не прониква в нея, а остава като тънък, защитен филм върху нейната повърхност. Линоленовата киселина допринася в голяма степен за здравината на кожната бариера. Естествените масла, които съдържат в големи количества от линоленовата киселина, са от шафран, семена на грозде, маково семе и слънчоглед.

Какво не трябва да съдържат емолиентите? Добрият емолиент не трябва да има в състава си олеинова киселина (основен компонент на зехтина). Проблемът с олеиновата киселина е, че тя нарушава пропускливостта на кожната бариера и така кожата започва да пропуска повече вода. Това в най-голяма степен касае децата, страдащи от суха кожа или атипичен дерматит, при които така или иначе кожата им губи повече вода поради нарушения или дефект в кожната бариера. Идеята на емолиента е да намали тези загуби, а не да ги засилва, както би станало, ако ползвате зехтин за омазняване.

Една не много известна на всички, но често срещаща се съставка, е содиум лаурил сулфат. Ако се зачетете в етикетите на различни продукти в дома ви, е сигурно, че ще я откриете в болшинството от тях. Добива се от кокосови орехи и палмово масло и присъства в редица почистващи продукти за домашна употреба, дори и в пастите за зъби. Продължителното ползване върху здрава кожа може да доведе до различни по степен раздразнения, а да не говорим за фината бебешка кожа в комбинация с някакво кожно заболяване. Ползва се, защото е евтин и има силно разпенващо действие, т.е. колкото по-евтин е един емолиент, толкова по-вероятно е да съдържа содиум лаурил сулфат. Препоръчваме да избягвате също и масла от горчица и рапица.

Кои са най-срещаните и притеснителни съставки в козметичните продукти, които може да създадат проблеми, вариращи от алергични реакции и увреждане на кожата до системна токсичност и хормонални въздействия? Това са парабени, фталати (DEHP, BBP, DBP, DMP, DEP), хидантоин, триклозан, диетаноламин и тритеаноламин, формадехид, полетилен гликол и всичко, съдържащо "гликол" или "метил".

Тествайте продуктите върху себе си, като нанесете малко количество от продукта от вътрешната страна на ръката си и изчакайте няколко часа.

Важно е да знаете - не се ползват слънцезащитни продукти при бебета до 6 месеца. Не е препоръчително до пубертет използването и на парфюми и дезодоранти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти