Кои храни намаляват киселините

Време е за бързи действия
Снимка: Thinkstock

Стомашните киселини може и да не са животозастрашаващ проблем, но със сигурност се отразяват върху състоянието ни през деня, защото изгарящото усещане, болката, подуването, гаденето и кашлицата, които предизвикват, ни затрудняват да изпълняваме с лекота всекидневните си дейности, пише здраве.bg.

Макар да няма доказателства, че някои хранителни продукти могат да излекуват причината за киселините, редица алкални храни със сигурност ще ни помогнат да ограничим дискомфорта и да понижим нивото на стомашна киселинност.

Храни, богати на калий
Калият играе особено важна роля в тялото за нормалните контракции на мускулите. Тъй като киселините се причиняват от непълното затваряне на клапата, която свързва хранопровода и стомаха, богатите на калий храни могат да решат този проблем. Има множество подходящи продукти, които потушават парещото чувство – лимони, банани, мед, сладки картофи, ябълки, ябълков оцет и т.н.

Лимонът като цитрусов плод изглежда, че би трябвало да предизвиква киселини, но научните факти показват тъкмо обратното - умерената киселинност на лимона помага за неутрализирането на киселините в стомаха.

Други храни като мед, пъпеш, ябълки също могат да ни предпазят от появата на киселини, ако се консумират всеки ден.

Ябълковият оцет е един от най-бързите и ефикасни варианти за редуциране на киселините. Ако те обаче са по-сериозни, можем да приемаме по две супени лъжици ябълков оцет, разтворени в чаша вода.

Сурови плодове и салати
Суровите зеленчуци като цяло са алкални и съдържат много храносмилателни ензими. Те помагат за понижаването на киселинността в стомаха повече в сравнение с готвените зеленчуци - защото термичната обработка променя съдържанието им от алкално в киселинно.

Суровите плодове като ананас, папая и ябълки също съдържат определени ензими, които подпомагат храносмилането и съответно облекчават киселините.

Сода за хляб
Макар че содата за хляб не е точно "храна", тя е особено ефективна за погасяването на киселините. Трябва просто да разтворим половин чаена лъжичка сода в чаша вода и да изпием сместа. Това ще облекчи моментално симптомите. Тъй като содата за хляб е изцяло алкална, тя действа бързо и помага за цялостното алкализиране на вътрешната обвивка на стомаха.

Пълнозърнести продукти
Някои зърнени култури като киноа, амарант, просо и произвежданите с тях пълнозърнести храни са полезни за туширането на киселините - заради високото си съдържание на калий и съответно алкализиращата си природа. Натрошени, тези зърна могат да заместят рафинираното брашно. Те са богати още на протеини, витамин от група В, калций и други полезни хранителни вещества, поради което са много важна храна за хората, които често страдат от киселини.

Храни, богати на калций
Калцият помага за ограничаването на секрецията на стомашни киселини и затова съдържащите този минерал суровини помагат при подобни неразположения. Храни като мляко, броколи, къдраво зеле, извара и други успокояват вътрешната лигавица на стомаха.

Комбинацията от богати на калций и богати на калий храни като например мляко с мед има още по-добър ефект. Неслучайно калциевият карбонат е широко достъпно противокиселинно средство, продавано в аптеките.

Риба и морски дарове
Морските дарове и най-вече рибата са полезни при стомашни киселини. Морските риби съдържат специфична органична киселина - таурин. Точно като храните, богати на калций, тауринът допринася за ограничаване производството на стомашни киселини.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти