Колко ще ни струва трапезата за Великден тази година

Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко от Македония ще залеят пазара у нас преди Великден, предупредиха българските производители. Ще има ли достатъчно родни храни за празничната трапеза и колко ще струва великденското пазаруване – Георги Георгиев разказва в рубриката „На твоя страна”.

В момента за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лв. - т.е. с 15 % повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.

Дни преди Великден екип на NOVA тръгва на пазар заедно с Аника, за да пресметне колко ще ни струва да подредим трапезата за празника тази година.

„Цените растат нагоре и това е. Като гледам почти всичко е поскъпнало. Агнешкото е много скъпо. Ще взема, но ще се огранича малко, няма да е като друга година. Задължително ще е българско.”, коментира тя.

Задачата за Аника обаче може да се окаже трудна, предупреждават производителите. Тъй като и тази година очакват по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното.

Великден козунак яйца рецепта
Снимка: iStock

 „Наблюдаваме засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара”, казва Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо.

„Животните в Македония се изхранват с месокостно брашно, което в ЕС е забранено, а там не е. Затова ние искаме да има засилен контрол за вносни меса по границите. Надявам се, че веригите имат благоразположението да работят само с българско месо”, допълва Симеон Караколев.

Всяка година традиционно за Великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен, че има достатъчно български, за да задоволи търсенето. Родното обаче тази пролет ще ни струва по-скъпо, тъй като разходите за отглеждането са скочили поне 2-3 пъти за последната година, разказва овцевъдът Красимир Кирилов.

Сметката му показва, че за да покрие разликата, от обора към магазина, агнешкото ще тръгне поне с 15 % по-скъпо от предишния Великден.

великден
Снимка: Istock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти